Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Spanyolország két hónap alatt, lassan oldja fel a korlátozásokat

2020. április 30. 20:12 - Élet La Gomerán

Mióta február 1-én reggel arra ébredtem a híreket olvasva, hogy a Covid-19, más néven a koronavírus új változata, pont La Gomerán jelent meg először Spanyolországban, megváltoztak a hírolvasási szokásaim. Sokkal több spanyol sajtóterméket kezdtem követni, beépült a mindennapjaimba, hogy nemcsak a magyar vonatkozású híreket figyelem, de a spanyolt is. Talán soha nem szerepelt ennyit még a mi picike szigetünk az országos sajtóban, mint az elmúlt hetekben. Szerencsére az utóbbi időben azzal a nagyon pozitív hírrel kerültünk be, hogy "kitakarodott" innen a koronavírus. A Kanári-szigetek átfertőzöttsége végig jóval alatta maradt az országos átlagnak, de azért Tenerifét elég rendesen elkapta a többi szigethez képest. 135 ember hunyt el eddig 2205 bizonyított betegszám mellett a nyolc szigeten. 102 beteg jut 100.000 lakosra. La Graciosán egyáltalán nem volt megbetegedés, El Hierron 3-4, nálunk összesen 10. 

Azért ezt a három szigetet emelem ki, mert a korlátozások feloldása itt kezdődik el, ezeken a kicsi szigeteken és a Baleári-szigetekhez tartozó Formenterán. A négy sziget körül a miénk a legnagyobb 22 ezer lakossal és március 29-én regisztrálták az utolsó Covid-19 fertőzöttet. Május 4-én a feloldás első fázisába léphetünk, ami azt jelenti, hogy megnyithatnak a boltok, az éttermek, bárok teraszai 30% kapacitással, kinyithatnak a fodrászatok időpont foglalásos rendszerben, szabadon járhatunk-kelhetünk a szigeten. A zárt terekben maszkviselésre köteleznek. 

depositphotos_362309094_l-2015.jpg

Las Americas, Tenerife március 21-én

Május 11-től majd más tartományok is az első fázisba léphetnek, de addig is, szombattól mindenhol lehet már egyéni sport céllal is utcára lépni: sétálni, kocogni, mozogni egy kicsit. Andalúzia, Katalónia és a Kanári-szigetek ezt időkorláthoz kötné, mindhárman másképpen, végül egységes reguláció lesz: 6-10:00 és 20-23:00 között lehet sportolni, maximum két felnőtt lehet együtt, akik egy címen élnek. Gyakorlatilag a ház körül 1 km-es körzetben lehet gyalogolni, futni, biciklizni. A 70 év felettiek 10:00-12:00 valamint 19-20:00 között mehetnek utcára. A gyerekeket 12-19:00 között vihetjük ki. Az 5000 lakosnál kisebb településeken nem lesz megkötés, így nálunk, Valle Gran Reyben sem.

A kormányt természetesen támadja mindenki és a koalíción belül sincs teljes összhang. Kritizálják a feloldás menetrendjét, részleteit, sebességét, irányítását; támadják a tartományi vezetők, elégedetlenek a gazdasági szereplők, az egészségügyi dolgozók, a bankok és még a most újrainduló szektorok is. A városi éttermeknek gyakran kicsi a terasza ahhoz, hogy érdemes legyen kinyitni az engedélyezett 30%-os kihasználtsággal, mert amint kinyitnak, elesnek a támogatásoktól, amit azért kaptak, hogy ne menjenek tönkre azalatt, amíg muszáj volt zárva tartaniuk. A tengerparti helyeken pedig nincsenek turisták és csak találgatások vannak arról, hogy mikor jönnek újra. A lakosság nagyon nehéz helyzetbe került.   

Négy fázist tervez a Pedro Sánchez vezette koalíciós kormány, mindegyik körülbelül két hétig fog tartani, így 6-8 hét alatt fogják feloldani az összes korlátot. A következő fázisba lépés feltételei szigorúak: tekintetbe veszik a fertőzésszámok alakulását, az egészségügyi személyzet kapacitását, a biztonsági készültséget, mint pl. képesek-e szűrni a vírust a kórházba kerülő embereken, megszűrték-e az idősotthonok lakóit, van-e előírt számú intenzív ágy és lélegeztető gép. A kormány aszimmetrikusan, fokozatosan és koordináltan tervezi a feloldást, amelynek értelmezése rendesen feladja a leckét mindenkinek.

  • Egymást meglátogatni az otthonában az első fázisban nem lehet, de megihatunk együtt valamit egy teraszon a biztonsági intézkedések betartása mellett.
  • Akinek van még egy olyan ingatlana, ahol lakcímet létesített egy másik tartományban, annak várnia kell a feloldási folyamat végéig, de ugyanazon a tartományon belül már a 2. fázisban is elutazhat a saját házába. Tehát egy madridi majd júliusban utazhat el a tengerparti házába, de egy gomero már május közepe táján –mi elvileg május 18-án lépünk majd a 2. fázisba-   átmehet tenerifei lakásába.
  • Az iskolák nem indulnak újra szeptemberig, de az érettségiket meg fogják tartani. Tervezik a nyári korrepetáló kurzusokat, június 22 és július 10-e között az elmaradást mutató gyerekeknek. A 2. fázistól azonban lehetővé kell tenni a hat éven aluli kicsiknek az óvodalátogatást abban az esetben, ha mindkét szülőnek rugalmatlan és jelenlétet igénylő munkahelye van.
  • Az időseket védeni kell nekik szóló nyitvatartási időzónákkal, erről a napokban kapunk majd tájékoztatást.
  • Már a 0. fázistól, tehát mindenhol, vásárolgathatunk a kisebb üzletekben, de a bevásárlóközpontokat csak a 2. fázisban nyitják meg.
  • A természetbe hamarabb, az első fázisban is kimehetünk és a múzeumokat is lehet látogatni már az első szakaszban.
  • Misét a 2. fázistól lehet celebrálni, 50%-os helykihasználtsággal. 
  • A konyhakertet már lehet művelni, ha a telek a szokásos lakhelyen van, tehát a lakóhely municipióján belül. (kb.járásnak felel meg)
  • Júniusban majd kinyitják a strandokat is, ezt csak a 3. fázisban engedik.

Spanyolország nem számol külföldi turizmussal ezen a nyáron. Egyelőre a központi kormány "nem hallja" a tartományi sikolyokat, de ezek a sikolyok sem határozottak. Éhen haljunk turisták nélkül vagy jöhessenek, de megbetegíthetnek bennünket újra? Van egy olyan meglehetősen meredek elképzelés, hogy jöjjenek, de hozzanak negatív tesztet, ami maximum négy napos. Ugyanakkor egyes országok óva intik állampolgáraikat Spanyolországtól, például a németek, ami nem meglepő egyáltalán, de a németek nélkül nehéz elképzelni a turizmus újraélesztését. A légitársaságok is vívódnak még, hogyan indítsák majd újra járataikat. A kikötők és repülőterek megnyitása az utolsó intézkedések között lesz, hiszen egyelőre még országon belül sem utazhatunk szabadon, csak szigorú feltételek mellett.

Spanyolország az egyik legfertőzöttebb ország. Néhány nappal ezelőtt a kormány megváltoztatta a statisztikát, külön kezelve a PCR pozitívakat a gyorsteszttel igazoltaktól és a tüneteket is mutató betegeket azoktól, akik nem éreznek semmit. 200.000+ fertőzöttnél tartunk 24,5 ezer halottnál. 454 fertőzött jut 100.000 lakosra.

Magyarországra hazajutni jelenleg elég körülményes és veszélyes. Van néhány gép hetente Madrid és Barcelona felé, illetve hetente egy-kettő Frankfurtba, amivel ismerősök fognak utazni, ezért merem biztosan állítani, hogy létezik. Ránéztem a tenerifei repülőterek adataira, de nem megbízhatóak, mert a májusi Wizzair gépek biztosan nem mennek, a jegyeket visszamondták, de a reptéri induló járatok között mégis szerepel a pénteki szokásos járat. Szóval csak átszállással, de kétlem, hogy össze lehet rakni egy utazást néhány órás tranzittal, ahogy azt megszoktuk békeidőben. Minél hosszabb egy út, csekkolással, szállodával, taxizással, annál nagyobb az esély a fertőzésre egy nagyvárosban. Feltételezhető, hogy mások is így gondolkodnak, tehát csak az utazik, akinek muszáj. Így viszont nem alakul ki kereslet a jegyek iránt. Én azoknak hiszek, akik szerint évek telnek majd el, amíg újraépülnek a régi járatok. Befellegzett az olcsó repülőjegyeknek. 

depositphotos_355369964_s-2019.jpg

(Mindkét foto a www.depositphotos.com oldalról származik.)

Örülünk, hogy hamarosan szabadon jöhetünk-mehetünk szeretett, gyönyörű szigetünkön, ami most annyira nyugodt lesz, mint ahogy mi, személy szerint még sose láttuk. Ugyanakkor félünk is, hogy megindul az elvándorlás, ezáltal az itt maradók számára is egyre szűkülnek a lehetőségek, szolgáltatások.  

Szólj hozzá!

Enyhítenek a kijárási korlátozáson

2020. április 26. 02:23 - Élet La Gomerán

Reggeltől minden nap kivihetjük a gyereket egy órára a levegőre!

Egyetlen rövid mondat, de ebben annyi érzelem van, hogy nem is tudom hirtelen, hogy hol kezdjem el mesélni, hogy min mentünk át, Európa legszigorúbb kijárási korlátozása alatt. Mit éltünk át 6 hétig a kényelmes, világos, napsütötte, óceánra néző otthonunkban, miközben nem lettünk betegek, sőt egyelőre egyetlen ismerősünk miatt sem kell aggódnunk -nem tudunk senkiről, hogy beteg lenne-, van ételünk bőven és a megélhetésünk is biztonságosnak tűnik. Igazán semmi okunk nem volt a panaszra és mégis nagyon nehéz volt. Átértékeltünk sok mindent. Remélem, holnaptól könnyebb lesz, mert élni fogunk az új szabadsággal, minden nap ki fogjuk vinni a levegőre a 7,5 éves kisfiúnkat. La Gomera mentes a vírustól: az utolsó beteg is meggyógyult, már egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet és fertőtlenítettek minden zugot. Úgy gondolom, szinte semmilyen vírusveszélyt nem jelent, ha betartva az előírásos óvintézkedéseket kijárunk mozogni, sétálni: napi egyszer egy óra, egy kilométeres körzetben.

Spanyolországban ez az első lényeges lépés, ami afelé mutat, hogy lassan visszarendeződünk a régi életünkbe. Mindezt úgy, hogy még mindig napi 400-600 halott van és tízszer ennyi új fertőzött. Félelmetes, amin ez az ország átmegy és aggasztóak a kilátások a Kanári-szigeteken turizmus nélkül. Azonban a mi családi életünk is aggasztó irányban halad és ennek oka az otthon tanulás keserve a bezártsággal ötvözve. Nincs még egy ilyen szigorú karanténintézkedés Európában, mint itt. A gyerekek 42 napja nem hagyhatták el otthonukat. Akinek nincs minimum családi háza udvarral, annak ez egy kisgyerekkel kemény próbatétel. 

  

Szólj hozzá!

Elszigetelődtünk

2020. március 25. 00:19 - Élet La Gomerán

Spanyolországban 10. napja élünk bezárkózva otthonainkban. Aggódva figyeljük minden nap a számokat, nemcsak Spanyolországét, hanem Magyarországét is. Mindenhol nőnek az esetszámok, még itt, a Kanári-szigeteken is. Nálunk, La Gomerán nem terjedt a betegség eddig és Isten segítsen meg bennünket, hogy ez így is maradjon. Három eset történt eddig:

1. 02.01. Egy német turista, aki szerencsésen meggyógyult enyhe tüneteiből és hazautazott.

2. 02.26. Egy asszony, aki Olaszországban töltött néhány napot és pont a mi városunk egyik öregek gondozó otthonában dolgozik. Ez nagy riadalmat keltett, de nem fertőzte meg a lakókat. Ő is meggyógyult már enyhe lefolyású betegségéből.

3. Nem tudok róla semmit.

Kezdek bizakodni, ugyanakkor nagyon aggaszt, hogy a szomszédos Tenerifén és a többi szigeten is még mindig növekszik a fertőzöttek száma, pedig az éghajlatunk, a hűvös március ellenére, elvileg nem kedvez a vírusfertőzésnek. 

koronavirus.jpg

Mindezzel együtt, ha a spanyol nagytotál számokat (03.24. ~42000 beteg), tartományokra bontva nézzük, akkor mégis csak azt látjuk, hogy a melegebb éghajlatú tartományok kevésbé fertőzöttek, mint az északi, hűvösebbek:

Ceuta (7) városállam után Andalúzia jön 29,4 és a Kanári-szigetek 30,5 fertőzött / 100.000 lakos. Ez a szám Madridban 185, Katalóniában 130. További részletes elemzéseket innen is olvashatsz: El País és innen is: El Mundo.

A szigetre érkező áruszállítást így fogadja az egyetlen működő kikötőnk:

Szólj hozzá!
Címkék: koronavírus

Élet a kijárási tilalom alatt

2020. március 18. 21:24 - Élet La Gomerán

Spanyolország március 14-én kihirdette az „estado de alarma” - veszélyhelyzetet a koronavírus miatt, ami nemcsak az iskolák bezárását jelentette országos szinten - a Kanári-szigetek kormányzata és sok más provincia is saját hatáskörben elrendelte az oktatási intézmények bezárását már péntektől-, hanem egyszeriben kijárási tilalmat is bevezetett március 16. 8:00-tól kezdődően. Ez azt jelenti, hogy csak munkába, onnan haza, élelmiszert venni, gyógyszertárba és orvoshoz menni illetve kiskorút és idős embert szabad kísérni, ha szükséges.

Spanyolországban február 1-én regisztrálták az első fertőzést, pont nálunk La Gomerán, de február 25-ig csak egy-két igazolt eset volt, majd 26-án 11 és március elején már két naponta duplázódott a megbetegedettek száma és 4-én elhunyt az első áldozat. Március 8-án 589 ismert eset volt és még megtartották a nőnapi rendezvényeket, tüntetéseket. Másnap hirtelen 1200 igazolt koronavírusos lett. Ma, március 18-án 13716 fertőzött és 558 halottunk van. Ebből 181 esetet a Kanári-szigeteken izoláltak.  Azt mondják, a kijárási tilalom hatása körülbelül tíz nap múlva mutatkozik meg.

A nyitva tartó üzletek körét is szabályozták, azok nyitva tartási idejét és azt, hogy egyszerre hány ember tartózkodhat benn. Azt hittük, hogy vasárnap még teszünk egy utolsó nagy sétát a tengerparton, mielőtt elszigeteltségbe vonulunk. Aztán hirtelen előre hozták és már vasárnap sem lehetett. Még nem büntettek, de már szóltak. A rendőrség és a guardia civil erőit a katonasággal erősítették meg, hogy a szabályokat betartassák a lakossággal. Vagy még inkább az itt rekedt turistákkal. Itt La Gomerán csak Valle Gran Reyben kellett hatóságilag közbelépni, ugyanis néhány öntudatos vagy tájékozatlan (?) nyaraló még akkor sem hagyta el a strandot, parti sétányt, amikor már a kordont építették a bejárathoz. Ugyan kit zavar, ha fekszem a napon, túrázok a hegyekben, pecázok a tengeren...hangzik el gyakran. Nehezen lehet egy olyan állami szintű dekrétumot elképzelni, ami egész Spanyolországra nézve hatályos, kivéve a valle gran reyiekre, ahol úgysincs vírus...mert ezt nem tudhatjuk. La Gomerán egy embert kezelnek a kórházban, szerencsére jól van a hírek szerint, de nem tudhatjuk, hogy a legutóbbi időkig ide érkezők nem hoztak-e magukkal újabb fertőzést. A múlt héten is érkeztek gépek Olaszországból Tenerifére, és Madridból, ahol egy-két nappal hamarabb rendelték el az iskolák bezárását a helyzet eszkalálódása miatt. Sokan keltek útra a déli országrészbe, a szigetekre kibekkelni a nehéz időszakot. 

foto_andreas_schnadwinkel.jpg

fotó: Andreas Schnadwinkel

Hirtelen szakadt ránk egy csomó megoldandó feladat. A másodikos gyerek tanító nénijének lenni minden tantárgyban, folytatni a munkát, mert örüljünk, hogy még van, háztartást vezetni megnövekedett terhek mellett és mindezt bezárva a lakásba. Szerencsénkre tavaly júliusban egy nagyon kényelmes lakásba költöztünk, ahol van három hálószoba, kényelmes nappali, külön konyha, erkély, kilátással a tengerre. Jut privát szféra mindenkinek, bár ezt egy 7,5 éves még nem igényli, sőt ellenkezőleg, ő még folyton mindent együtt akar csinálni. Ha felvesszük a fonalat és kialakítjuk a napirendet, akkor még profitálhat is abból, hogy kvázi magántanuló lett. Ő az a fajta gyerkőc, aki maximális ráfigyelést igényel és a legtöbb problémája az iskolában abból ered, hogy hamar végez a feladataival és utána unalmában rosszalkodik. Vagy annyira szeretné magára vonni a többiek figyelmét, hogy lemarad a feladattal és utána összecsapja. Nos, most az én maximális figyelmem kell még egy színezéshez is, mert az úgy jobb, ha anya közben nézi. Nos, én jobban bírnám a kijárási tilalmat, mert megnéznék egy csomó filmet, sorozatot, elolvasnék egy csomó könyvet. Elvégezném a SEO marketing tanfolyamot, amibe éppen csak belekezdtem nemrég. Bővíteném a spanyol nyelvtudásom, írnám a blogom, kipróbálnám a tükör glazúrt, amihez már megvettem mindent. Rengeteg ötletem lenne, hogy mivel tudnám eltölteni az időt, de most itthonról tanulunk, ami idő- és figyelemigényes és stresszes is még egy jó képességű gyerekkel is. A szülő a legrosszabb pedagógusa a gyereknek, pillanatok alatt lehet összeveszni.

Van tanító néni, aki naponta elküldi, hogy mit kell aznap elvégezni és kora délután várja a fotókat, hangfelvételeket whatsupon. Van, aki egy hétre elküldte az anyagot e-mailen, de naponta beszámolunk az előrehaladásról. És van, aki elküldte két hétre, de majd személyesen kell bemutatni. A gyerekeknek nincsenek saját tankönyveik és munkafüzetből is csak kettő van. A legtöbbet netről letöltött anyagok segítségével tanultak eddig is. Engem ez kissé zavart, szorosabb kontrollt szerettem volna tartani mindig is. Látni hogyan épül fel a tananyaguk, hol tartanak, mi a téma, mit kell tudni. Most jobban rálátok végre, de ugyanakkor nekem is fel kell készülnöm az órára. Nem lehet úgy csinálni, hogy akkor találom ki, amikor már ott ülünk. Főleg azért nem, mert nem az anyanyelven megy, utána kell néznem nekem is. Még az is előfordul, hogy nem értem elsőre a feladatot. Ha nem tartom fenn folyamatosan a gyerek figyelmét kompetensen, hanem picit még szótárazok, tanakodok, akkor egy pillanat alatt felugrik a helyéről és kezdhetem elölről a motivációs hegyi beszédet, hogy egyáltalán visszaüljön az asztalhoz. Ma tartottunk egy tesiórát is ebéd előtt. Ez annyira felpörgette a magát amúgy is velociraptornak képzelő gyermekünket, hogy alig bírta abbahagyni. Dúl benne az energia és bevallom, már ma elengedtem magamban azt az aggodalmat, hogy az alattunk lakó német fickónak nyugalomra van szüksége. 

Közben fél szemmel a Skype-on vagyok, ahonnan a kollégáim is kérdeznek, közölnek...vagy pont én szeretnék annyira, de annyira valami fontosat közölni.

Tele van az internet mindenféle jó tanáccsal, hogy mihez kezdj a rád szakadt idővel, amit kényszerűen otthon kell tölteni, hogyan kell hatékonyan otthonról dolgozni. Home officeban dolgozom majdnem 20 éve, már akkor, amikor ezt még én találtam fel magamnak, alkalmazkodva az egészségügyi problémáim és a cégünk régebben még felettébb szűkös és kényelmetlen körülményeihez. Úgy gondolom, nekem ez nem sok újat tud már mutatni. Az elmúlt pár év alatt azt is bebizonyítottam, hogy egy minicéget el is lehet így irányítani, ezúton is köszönetet mondva a tisztességes és szorgalmas munkatársaimnak, akik nélkül ez nem működhetne, természetesen. Nincs szükségem kiskosztümbe bújni és sminkelni ahhoz, hogy úgy érezzem, tolom a GDP-t. Nem ezeken a részleteken múlik, s a motivációt sem kell keresnem, miénk a cég, ez éppen elegendő. Eddig is bepakoltam egy mosást, elugrottam a boltba közben, szóval még ez is menne. Főzni, na azt nem tudok, mert tuti, hogy odaég az étel, ha én belemerülök a munkába. De, az, hogy közben tanítok és vezénylem a háztartást -férjem bevásárol, takarít, főz egy kis irányítással-  na ez már hosszabb távon biztos, hogy több megfontolást igényel. Reggel egy gyors megbeszélés az asszisztensemmel, aki már szintén home officeban nyomja és a műhelyvezetővel; majd délután jöhet az elmélyültebb munka egyedül, amikor a gyereket is a tablethez engedtük. Sajnos igen, a tablet az első nap előkerült, pedig a téli szünet óta a fiókban volt. Egyszerűen muszáj lélegzethez jutni. Van ugyan tévénk, de nem szoktuk bekapcsolni, így a gyereket nem is érdekli. Ő már a digitális kor gyermeke, maga akar tartalmat választani, amit, és amikor neki tetszene...persze, ebben nem lehet szabad keze még most sem, de inkább a Youtube, mint a TV kell neki. Videó játéka (még) nincs. 

Háztartás. Azzal, hogy hárman folyton otthon vagyunk, többet kell takarítani, többet és választékosabban kell főzni. A gyerekünk is itthon ebédel és levest is igényel minden nap, nem elég a „mi majd bekapunk valamit” slendrián megoldás. Működik a házhozszállítás egyes éttermekből, de ezt még nem próbáltuk. Nem tudom, hogy a szokásos menükínálatuk él vagy vannak egyszerűbb és olcsóbb ételeik is. Igen, olcsóbb...hiába az általános várakozás, hogy az internetes kereskedelem meg fog élénkülni, nem hiszek benne. Szerintem, sok embernek lesz most kevesebb pénze vagy kiszámíthatatlanabb a jövője, amire tartalékolni kell. Úgy hiszem, hogy hamarosan nem fognak többet költeni olyan termékekre, ami nem létszükséglet. Menüt rendelni pedig nálunk nem az, főleg amíg van a főzésre szabad humán erőforrás.

foto_ray_krehl.jpg

fotó: Ray Krehl

La Gomera hét napon belül bezárja az összes szálláshelyet, amelyet rövid távra adnak ki, ezzel is nyomatékosítva, hogy nem fogad turistákat. Ha elszigeteljük a szigetet és nem lesz több fertőzött, akkor talán feloldják a kijárási tilalmat húsvét körül. Igaz, a bejelentés szerint március 27-ig tart az iskolabezárás, de azt gondolom, hogy a tavaszi szünet előtt már nem fognak visszatérni a gyerekek. Nagyhét szünet lesz és talán, ha minden jól megy, április 13-án újraindul a megszokott napi rutin az iskolával. Remélem, hogy még lesz munkám! 

1 komment

Karantén hírek a Kanáriról

2020. február 26. 20:27 - Élet La Gomerán

Tegnap megint Tenerife került a hírek központjába meglehetősen sajnálatos hírekkel. 1000 ember karanténban egy adejei hotelben, lássuk be, rémálomba illő vakáció!  Gondoljunk csak bele, befizetünk egy útra egy jó szállodába, százezreket (millió forintot?) adunk ki és először egy homokvihar, majd egy karantén lehetetleníti el a nyaralást. Nemhogy a szállodát nem hagyhatod el, de a szobádat sem. Majd kapod a híreket, hogy az utasbiztosításod alig ér valamit, de még az útlemondási biztosításoddal sem tudsz élni, hiszen egészséges vagy, nem is történt veled semmi az égvilágon. Hát kösz! Úgy hírlik, a vírus életképtelen a melegben, ezért is fog a jó idő beköszöntével kimúlni. Ha ez igaz, akkor a Kanári-szigetekre behurcolt kórokozóknak nem sok esélye van, a homokvihar idején meg különösen tikkasztó meleg volt. Más kérdés, hogy a vírushordozók valószínűleg ezalatt a légkondis szállodai szobában konzerválták őket, hogy elkerüljék a légzőszervi megbetegedéseket, amit a levegőben levő por okozhatott volna, ha kimentek volna. A viharba, ez egy ördögi kör!

Mára azonban érkeztek megnyugtatóbb hírek is! 

- A lombardiai doki közvetlen környezete, 4 ember adott csak pozitív mintát, köztük a felesége. Jó általános állapotban vannak, jelenleg az egyetemi klinikán gondozzák őket.

- Szűrték első körben még azt a 17 embert, akikkel kapcsolatba lépett, közülük hatan a társaságában nyaraltak és tizenegyen még valami módon közel kerültek hozzá, köztük a személyzet érintett tagjai. Mindenki negatív az első mintavétel alapján.

-Elkerülendő a felesleges macerát, amivel tegnap a 723 szállóvendéget és a 270 szállodai dolgozót sokkolták, mára enyhítettek valamelyest a korlátozáson. Aktív otthoni utánkövetésre módosult a karanténrendelet a szállodai dolgozók számára és annak a 106 frissen becsekkolt nyaralónak, akik azután érkeztek, hogy a szerencsétlen doki már távozott a hotelből. A tenerifei lakcímű nyaralók is hazamehetnek házi őrizetbe, de ez a létszám még nem ismert. 

- Domingo Nuńez epidemiológus beszámolt a sajtótájékoztatón arról is, hogy van néhány, nem számottevő légzőszervi panaszos a nyaralók között, de ez a normális arányt nem haladja meg, különös tekintettel arra, hogy influenzaszezon is van és a kalima is okozhat ilyen panaszokat.

- Arra kérték a lakosságot és a nyaralókat, hogy ha gyanús tüneteik vannak, mint száraz köhögés, torokfájás, légzési nehézség, láz; ne menjenek be a rendelőintézetekbe, hanem hívják fel a 112-t. Mindenkit a saját otthonában fognak megszűrni, ezzel is elkerülve a közösség esetleges megfertőzését. 

Eredeti cikk az El Día oldalán.

Update 1. 21:16. Egy a városunkban élő olasz hölgy is pozitív, aki a hónap elején hazalátogatott Olaszországba. Karanténban van a kórházban. Most valahogy az jutott eszembe, amit egy belgyógyász mondott nekem egyszer: "egészséges ember nincs ám, csak olyan, akit nem vizsgáltak még ki alaposan."

Szólj hozzá!

Ítéletidő a Kanári-szigeteken

2020. február 23. 19:50 - Élet La Gomerán

Napok óta tudjuk, vártuk, de mégsem készültünk fel erre igazán. Erős, viharos széllel érkező szaharai homok lepte el a Kanári-szigeteket. Tegnap még csak a keleti szigeteket, mint Fuerteventura, Gran Canaria, majd estére Tenerifét is elérte, ma hajnalban pedig ide, Valle Gran Reybe is megérkezett az erős szél még durvább széllökésekkel. 47-48 csomós lökések uralták a vasárnapot és a háborgó tenger látványa...amíg még láttuk. Már nem, pedig az erkélyünkről csodaszép kilátás szokott lenni, tiszta időben még El Hierro körvonalait is látjuk, most már semmit.

Borzalmasan száraz, meleg van, min. 20 - max. 27 °C, egészségre ártalmas a portartalom a levegőben. A látóhatár annyira lecsökkent, hogy időnként lezárják a reptereket. Tegnap este már néhány órára lezárták, majd megnyitották, ma délután újra lezárták. A Flightradar alapján jelenleg csak Lanzarote és Furteventura között van közlekedés, de sem a félsziget felől, sem nemzetközi járatforgalom nincs. A kompközlekedés egy része is szünetelt ma, sőt két kompot egymásnak sodort a szél Los Cristianos kikötőjében. Szerencsére a kompokban csak minimális károk keletkeztek.

A farsangi programok hétvégi részét törölték Santa Cruzban. Nálunk holnap kezdődött volna el, de a szél széttépte a rendezvénysátrat. Mivel ezek az események szabadtéren zajlanak, a porterhelés miatt is óvintézkedéseket kell tenni: ilyenkor a legjobb otthon maradni, különösen a légzési problémákkal küszködőknek. Felfüggesztették az oktatást is holnapra, bár nálunk amúgy is is két napos szünet lenne a karnevál miatt.

Néhány kép az eseményekről:

ipiccy-collage.jpg

Forrása: saját, Gomeratoday, M Zoraida Sanchez Diaz

Gran Canariát többszörös csapás sújtja. Tegnap éjjel égett Tasarte környéke (középső-felső kép), amely az erős szélben, amikor a tűzoltó helikopterek nem tudnak oltani, különösen félelmetes volt. A lakosságot ki kellett telepíteni a partra. Ma meg óriássáskákat filmezett le egy lakos Las Canterason. Ezeket a rovarokat is keleti szél hozta Afrikából. 

Nálunk, La Gomerán régóta nem volt ilyen durva vihar és kalima. 30-40 éve itt élő barátunk sem látott még ilyet. 

Update: Most olvasom, a szél hoz csapadékot is, ez lesz a piros eső!

Update 2. (Február 25.): Eső sajnos nálunk nem volt, de a furcsa rovarokat azonosították. A sáska egyedi esetnek bizonyult, ami rajokban érkezett az szitakötő fajta, két féle is: Anax ephippiger (Vagrant Emperor) és Sympetrum fonsconombii, de ismertek a szigeteken. Azonban találtak olyan fajokat is, amelyek a kalimával érkeztek. 

A blog bejegyzés után érkeztek a híradások a tenerifei tűz esetekről, de ezeket szerencsére hamar meg tudták fékezni. Jelenleg vizsgálják az okokat. Lassacskán helyreáll az élet a megszokott kerékvágásba.

Most éppen a koronavírus újabb megjelenése borzolja az idegeinket. Egy lombardiai olasz orvos fertőződött meg, aki épp a tenerifei nyaralásán lett beteg. Már elkülönítették és az egyetemi klinikára szállították, de sajnos az esete azt hozta magával, hogy a hotelt, ahol egy hete lakott, karantén alá vonták. Mintegy 1000 embert érint pillanatnyilag az intézkedés a H10 Costa Adeje Palace-ban. Ez a harmadik spanyol koronavírus eset a mallorcai és a la gomerai után. 

Szólj hozzá!

Vízkorlátozás lesz a Kanári-szigeteken?

2020. február 22. 17:56 - Élet La Gomerán

A napokban közleményt adtak ki a polgármesteri hivatalból, hogy takarékoskodjunk a vízzel, használjuk megfontoltan, mert extrém száraz az időjárás évek óta. 

Ez a régóta tartó aszály nemcsak La Gomerát, hanem a többi kanári szigeteket is érinti. A lakossági vízfogyasztás korlátozása egyelőre még nincs napirenden, de sajnos ez is bekövetkezhet, ha a tendecia folytatódik. Az utóbbi hónapokban októberben esett egy kis eső, azóta körülbelül semmi. Érezhetően melegebb ez a tél, mint az előzőek. Ez a hatodik telünk itt Valle Gran Reyben és magunk is úgy tapasztaljuk, hogy az időjárás felettébb kegyes hozzánk, ha turista szempontból szemléljük. De, nem vagyunk turisták, így most már mi is nagyon várjuk az esőzést. 

Ehelyett újabb szeles-viharos időt várunk, de ez sajnos Keletről fog érkezni, ami nem esőt, hanem forróságot hoz, homokot a Szaharából. Ilyen enyhe még soha nem volt a február, amióta itt élünk.   

Szólj hozzá!

Tenerifei túrák I.

2020. február 09. 10:04 - Élet La Gomerán

Ez még nem a beígért folytatás, de nem hagyhatom ki, annyira passzol a témához. Zoliék néhány hónapot Tenerifén töltenek és szuper videókat készítenek kirándulásaikról. Érdemes követni!

Ez a Los Gigantes környéki túra egyszerűen lenyűgöző! 

Szólj hozzá!

Kirándulások Tenerifén

2020. február 07. 23:54 - Élet La Gomerán

Néha megkérdezik tőlünk, hogy mit lehet egy ekkora szigeten csinálni. Elsősorban élni nyugiban. Minőségi életünk középpontja nem a fogyasztás. Ha nem megyünk túl gyakran Tenerifére, akkor még talán a ökolábnyomunk is kisebb lesz, mint korábban volt a kontinensen. Elközlekedgetünk egy tank üzemanyaggal egy hónapig. Nincsenek hipermarketek, nincs mozi, nincs pláza, a gyerekek kénytelenek eljátszani egy labdával a kikötőben, ehhez szerencsére szinte mindig jó idő van. Kirándulunk a hegyekbe, kiszaladunk a strandra, akárcsak homokozni vagy napozni. Minden közel van, legtöbb helyre gyalog is el lehet sétálni. Azonban, ha egy kis változatosságra vágyunk, akkor legkézenfekvőbb dolog áthajózni Tenerifére, ahol La Gomerához képest "minden" van. Ott szoktunk plázázni, mozizni és néha turistáskodni is. 

Ezekre a tenerifei kirándulásainkra általában akkor kerül sor, amikor vendég érkezik hozzánk Magyarországról mondjuk több, mint egy hétre. Ilyenkor, főleg, ha még nem járt Tenerifén korábban -az nem számít, hogy oda érkezik a repülő- akkor jogos a kívánság, hogy szeretne egy kicsit ott is körülnézni. Annak idején, amikor először jöttünk La Gomerára látogatóba, én sem szavaztam meg többet, mint 3-4 napot a kis szigetnek, azon a véleményem voltam, hogy biztosan unalmas lesz, menjünk csak Tenerifére inkább. Nem volt unalmas és azon a héten, amit ott töltöttünk, végig visszavágytam ide. Mai eszemmel úgy szervezném, hogy 3-4 nap alatt néznék körül Tenerife északi részén majd jönnék pihenni, túrázni, strandolni Valle Gran Reybe. No persze, ha több hét is lehet a szabadság, akkor annál jobb!

tenerife.jpg

Legutóbbi vendégünkkel Puerto de la Cruzt választottuk ki bázisnak. Ez az északi rész turisztikai központja nagyon sok jó szállodával vár barátibb árakon, mint délen, tengerparti fekvéssel, hangulatos belvárossal,  történelmi épületekkel, autópályához, bevásárlóközponthoz közel. És itt van a Loro Parque is, egy állatkert, ahol papagáj-, delfin-, orca- és fókashowt is lehet látni. De, ami a legfontosabb, alkalmas kiinduló hely a csillagtúrákhoz. Akár egyénileg, bérelt autóval, akár szervezett kirándulásokra befizetve, praktikus. 

Teide: Egész Spanyolország legmagasabb pontja. Több út is vezet fel a felvonóhoz, amellyel szép időben a csúcsra is eljuthatunk, de az előfoglalás ajánlott. Mi a TF-21-es számú úton mentünk fel a "Paradores del Cańadas del Teide" parkolóig, ahol gyönyörű kilátás nyílt a csúcsra és a Roques de Garcíara. Itt található a nagyon híres szikla, a Roque Chinchado is, amely alul keskenyebb, mint felül, mert más az anyaga és így látványosan jobban erodálódott az alja, mint a teteje. A régi spanyol 1000 pesetáson is szerepelt a képe. Fantasztikus látvány a Teide, holdbéli táj, ez mindig elhangzik: különböző, sokszínű vulkanikus kőzet alkotja a nemzeti parkot. Már az odavezető út is látványos, ahogy kapaszkodunk fel a szerpentineken az Orotava-völgy szőlővidékein, majd ahogy a növényzet változik: pálmákból fenyves lesz, majd egyre gyérül és végül csak a sziklák. Aki Tenerifére jön, nehogy kihagyja a Teide Nemzeti Park meglátogatását! Hány vulkán van Tenerifén - ki tudja? Nem, nem csak a Teide, van még 20 másik!

Innen a TF-38-as felé kanyarodtunk és Santiagon keresztül a Mazca-völgy felé indultunk. Ezúttal kihagytuk, mert szervezett kirándulással utaztunk, de jó szívvel ajánlom Vilaflor falut is, megéri a kitérőt. Ez Spanyolrszág legmagasabban fekvő lakott települése. 1500 méter magasan az erdőkoronába fészkelődve bújik meg ez a festői kis falucska, ahol megfigyelhetjük a tradicionális kanári építészet örökségét. Ez Tenerife első szentté avatottjának szülőfaluja, Hermano Pedro-é, (Péter testvér) akinek szülőházában ma is az általa alapított rend testvérei élnek. Itt van a Pino Gordo, egy hatalmas kanári fenyő és a közelben a Paisaje Lunar, a fehér sziklás kirándulóhely. A kanári fenyőt említettem, de nem mehetünk el mellette ennyivel, mert jelentősége sokkal nagyobb. A pinus canariensis valószínüleg sokkal nagyobb területeken volt jelen az északi flórabirodalomban, de a legutóbbi jégkorszakban visszaszorult Makaronéziába. (= Azori-szigetek, Madeira, Kanári-szigetek,Zöld-foki szigetek) Itt is csak a nyugati szigeteken él meg, de azokon fontos szerepe van a víz kondenzálásában. Ezért nem kopárak az 1500 m feletti régiók sem, mert ennek a fenyőnek a tűlevelei összegyűjtik a vizet. Egy felhős napon 1500 litert nyer ki egy ilyen fenyő, amelyből csak 800 l-t használ fel, a többit a talajba vezeti. 

A Mazca-völgybe vezető út kicsit félelmetes, gyakorlatlan sofőröknek egyáltalán nem ajánlom. Szűk az út, hajtűkanyarokkal tarkított, jönnek szembe a kirándulóbuszok, amelyek el sem tudnak fordulni elsőre, manőverezni kell nekik, miközben nézünk a szakadékba és tolatgatni próbálunk, hogy helyet csináljunk nekik. Mi bíztunk a sofőrünkben, jobb híján, de örültem is, hogy nem autóval jöttünk. Sokkal kényelmesebb egy kirándulás, ha nem kell folyton tájékozódni, a forgalmat figyelni, parkolót keresni. Szerintem, mióta kicsit öregebb vagyok. Régebben az autó adta szabadág jelentette a kényelmet. Viszont a túrázást még jól bírom, így ide, a Mazca-völgybe vissza kell jönnöm, hogy végigmenjek a faluból az öbölig. 600 m-re a tengerszint felett, körbekerítve sziklákkal, nem véletlen volt a kalózok menedéke ez a közelmúltban csak gyalog vagy szamáron megközelíthető hegyi falu.  

Innen Buenavista del Norte irányába indulva Garachicot mindenképpen ejtsük útba. Az egyik legrégebbi kanári-szigeteki település, a 15. századtól kezdve stratégiai fontosságú kikötővel. Nemcsak az újvilág felé jelentős állomása a spanyoloknak, de a helyi borokat, mint a híres malvasiát a közeli Icod-ból is itt rakodták be az angol hajókba. A várost 1706-ban egy vulkánkitörés elpusztította. Sajnos a kikötője nem is élte túl ezt a kegyetlen természeti csapást, annak szerepét Puerto de la Cruz vette át. A lefolyó láva a tengerrel találkozva érdekes képződményeket alkotott, ez ma a lávastrand. A legenda szerint az emberek a templomban imádkozva várták a pusztító lávát, de az csodálatos módon szétvált és kikerülte őket, így megmenekültek. Garachicoban áll La Gomera grófjának -ne feledjük, Spanyolország monarchia- palotája is, a főtér egyik nevezetes épülete. Körben a patríciusok házai, mind faerkélyekkel, amely a jólét szimbóluma volt Tenerifén. 

Icod de los Vinosban található Tenerife egyik turisztikai jelképe a Drago Milenario sárkányvérfa. Úgy 800 éves lehet maximum, de lehet, hogy kevesebb. Az ezer évet állítólag nem tudja igazolni. A sárkányvérfa, ami valójában nem fa -évgyűrűi nincsenek- a leghosszabb életű növényfaj, s ez itt Icodban köztük is a legöregebb. A város azonban ennél sokkal jelentősebb. Termékeny, vízbő völgyében elég korán megtelepedtek a kasztíliai hódítók. A környék nagyon gazdag volt fenyvesekben, a tengerpartja pedig annyira szélvédett, hogy a hajóépítés központjává vált a 17. században. Szép terek, mint pl. a Plaza de las Pilas, és házak vannak, mint a Casa de Cáceres, a Cáceres család otthona, amely ma múzeum. A parton álló Szent Márk templom állítólag a sziget legrégebbije. Aki inkább a természeti látnivalókat részesíti előnyben, annak a Lepkeházat (Mariposario del Drago) ajánlom és a közelben levő, a világ legnagyobb vulkáni barlangját, a 17 km hosszú Cueva del Viento-t. Ha éppen november végén jársz errefelé, akkor András nap előestéjén érdemes idelátogatni és részt venni az új bor kóstolgatására szervezett városi ünnepen. A városka egy hosszú, védett, homokos partszakasszal rendelkezik, amely kiváló a strandolásra is. 

Ha már Észak és strandolás, akkor nem feledkezhetünk meg a puerto de la cruzi Lago Martianez szabadidős komplexumról. Ha kedvet kaptál Puerto de la Cruzhoz, ezt úgysem fogod kihagyni. Ez egy mesterséges tó, amelyet medencék, teraszok, éttermek vesznek körül. Építésze César Manrique (1919-1992) volt, a kanári-szigeteki organikus szobrász-építész zseni, akinek legtöbb munkáját Lanzaroten lehet megtekinteni, de La Gomerának is tervezett: Valle Gran Reyben egy kilátó-éttermet. 

A tenerifei kirándulóhelyek bemutatását egy következő bejegyzésben folytatom, ahol La Orotava, La Laguna, Santa Cruz, az Anaga-hegység, Taganaga, San Andrés és Candelaria következik. 

A képek saját, kivéve a borító képeslap.

Szólj hozzá!