Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

A nagy oltakozás

2021. május 30. 18:54 - Élet La Gomerán

Régóta fontolgatom, hogy írok egy posztot arról, hogyan oltakozunk itt a Kanári-szigeteken, de meg akartam vele várni a személyes tapasztalatainkat. December óta itt is napi téma a sajtóban és nem kevés idegeskedést okoztak az állandóan változó ajánlásokkal az embereknek. Nincs annyira átpolitizálva a kérdés, mint Magyarországon, de még így is ezzel van tele minden. 

Spanyolország az EMA által jóváhagyott és uniós beszerzésű vakcinákra építette a stratégiáját, mely azzal járt, hogy elég lassan jut a lakosság oltásokhoz. A nyár nagy része el fog telni a legaktívabb népesség oltásával, így az igazi nyitás, mint rendezvények, sportesemények, fesztiválok, mozik újranyitása vagy a szabadtéri maszkhasználat eltörlése még nincs napirenden. Szerencsére, a strandokon való kötelező maszkhasználat ötlete egy-két napot élt csak, tehát a tengerpartokon lehet egyelőre a legszabadabban élvezni a nyarat. Az éttermek, bárok nyitva vannak, de a zenés-táncos klubok zárva.

Az alábbi táblázat az életkoronkénti átoltottságot mutatja a 2021. május 28-i adatok szerint. Lehet váltani a tartományok között, 2-19, míg az első oldalon (oldal=página) az országos összesített adatok láthatóak.

 

Jelenleg az egész ország lakosságának a 37,3%-a kapott legalább egy dózist és 18,55% van túl mindkettőn. (A Janssen egy dózisúból itt is kevés jutott, eddig 380e adagot adtak be, míg Pfizerből közel 18,5 M-t.) Augusztus végére tervezi a kormány, hogy a lakosság 70%-át beoltják, de ennek eléréshez jelentős gyorsulást kell mutatni, mert a jelenlegi ritmus mellett október vége tűnik megvalósíthatónak.

A Kanári-szigetek, mint a 7. legnépesebb tartomány sajnos nem jár élen. 33,3% és 14,5% a mutatói, azaz a lakosság egy harmada van beoltva, de 14,5% már kapott egy dózist. Ebben a teljesítményben  mögöttünk áll a Baleári-szigetek, illetve a két afrikai exklávé, Ceuta és Melilla. Az ide kiosztott mennyiségek felhasználásában sem állunk a legfényesebben, „csak” 91,4%-ot adtak be. (az átlag picit magasabb, 93,3%) Bár a nyári turizmusra a déli országrészek és a szigetek számítanak jobban, mégis az északi tartományok igyekeznek jobban, hogy a lakosságot mielőbb megvédjék a vírus okozta betegségtől. Sokkal jobban érintette az északiakat a koronavírus, talán emiatt sietnek jobban. A turisták 6 éves kor felett oltva vagy teszttel jöhetnek június 7-től is, amelyben a PCR teszt a régi elem, az oltottak szabad beengedése az új. (A Szputnyik vakcinát vagy az EMA-nak vagy a WHO-nak jóvá kell hagyni még!)

Tehát, a legtöbben Pfizert kapnak, a két oltás között pedig 21 nap telik el. Modernából (2,4 M dózist adtak be), 28 napnak kell eltelni a két adag között. A pár százezer Janssen mellett az Astra Zeneca termékből majdnem 5 M adagot beadtak, de ez a szám már nem fog emelkedni, mert az egészségügyi minisztérium gyakorlatilag leállította a használatát. Annak ellenére sem ajánlják, hogy az EMA (az uniós gyógyszer-felügyeleti szerv) kiállt mellette. Amikor Spanyolország elkezdte oltani a lakosságot, a legidősebbek és az egészségügyi dolgozók mellett a magas kitettségű és stratégiai szervek dolgozói kaptak leghamarabb oltást. A rendőröket, tanárokat kezdték oltani az AZ-val, 84 napos szünettel a két dózis között. Február végétől egy hónapon keresztül kb. egy millió oltást adtak be, viszonylag fiatal vagy középkorú embereknek. És akkor elkezdtek jönni a hírek, spanyol esetekről is sajnos a trombózisos mellékhatásról. Nagyon szerencsétlen módon voltak halottak is, 20 eset és 4 halálos kimenetelű trombózis a 40-es korosztályban. Mostanra közel 5M beadott AstraZeneca oltás után 0,00008% a rizikó, ami nem számít magasnak, ha általánosságban a gyógyszer-mellékhatások kockázatait nézzük, de covid elleni védekezés sikerét nem akarták megkockáztatni, ezért nagyon korlátozottan alkalmazzák ezt az oltóanyagot a továbbiakban. Jellemzően a 61-69 éveseknek adták. Eleinte úgy volt, hogy aki már kapott egy dózist, az a következőt is ebből kell, hogy kapja, de miután elég nagy lett az elutasítottsága, megvizsgálták és zöld utat adtak annak a koncepciónak, hogy keverhető az AstraZeneca a Pfizerrel, így most már a 60 év alattiak, akiknek második dózisra kell jelentkezniük, szintén Pfizert kapnak.

Arra itt szándékosan nem térek ki, hogy milyen politikai játszmák és gyógyszer lobbi állhat az AstraZeneca kinyírása mögött. Véleményem van róla, de pontos tudásom nincs, így nem megyek bele. A célom nem az indulatok korbácsolása, hanem annak bemutatása, hogyan zajlik ez az esemény nálunk, ami a 2021-es év legfelkapottabb témája.

A spanyolok meglehetősen oltáspártiak. Felmérések szerint a 80% elfogadja és csak 8% ellenzi a leghatározottabban. Az európai nemzetekhez viszonyítva könnyen elfogadnák azt is, ha kötelezővé tennék. Az  ő arányuk 63%, míg kb. fele annyi francia vagy német mondaná azt, hogy OK, legyen kötelező. A linken egy 2021. februári Ipsos felmérés eredményei olvashatók.

Spanyolországban május 24-ig nem lehetett regisztrálni oltásra. Életkori csoportonként hívták az embereket telefonon a kórházakból és adtak időpontot. A nagyobb szigeteken, Tenerifén és Gran Canarián szerveztek tömeges napokat is, nagy csarnokokban, ahol jelentkezhettek olyanok, akik életkor szerint már kaphattak, de még nem hívták be őket. La Gomerán, Valle Gran Reyben a kikötői terminál -üres és zárva, hiszen nem jár a komp- lett az oltóközpont. Férjemet, aki az 51-60 év közöttiek táborába tartozik, május 19-én hívták fel, hogy másnap mehet, ha akar. Pfizer jutott neki és június 10-én kapja a második dózist. Semmilyen papírt nem kapott, elvileg a második beadása után fogják kiküldeni az oltási igazolást. 

vacuna_coche.jpg

Egy hete megnyitottak egy internetes felületet, ahol lehet időpontot igényelni az 50 évesnél fiatalabbak számára is. Az oltási menetrend 10. csoportja a 1972 és 1981 között születettek, ide tartozom. Pár nap múlva, hogy regisztráltam, engem is felhívtak, hogy június 12-én kerül rám a sor. Sajnos, ezt már nem tudom megvárni, mert a tanítás végén azonnal hazautazunk Magyarországra és majd inkább otthon kérem az oltást. Az nem járható út, hogy egyik adagot itthon, a másikat otthon, főleg, hogy nem is adnak semmilyen igazolást az első után. Várható volt, hogy így járok, de a kíváncsiság miatt regisztráltam, hogy be tudjak számolni erről is. Amúgy nem volt egyszerű, mert természetesen órákon belül összeomlott a felület, csak másnap tudtam használni, de akkor sem elsőre az oldalt.  Most már csak azon izgulunk picit, hogy a férjem megkapja az igazolást időben, lesz rá 12 napunk. Hát, elég necces. 

Közben létrehoztak egy applikációt is, ahol az emberek letölthetik a leleteiket (ebben lesz digitális vakcina igazolás?), olyan eeszt-féleség ez, de ehhez még létesítenünk kell egy elektronikus igazolást, ami egy számítógépes program és arra szolgál, hogy digitálisan is igazolni tudja magát az ember, így mindenféle hivatallal kapcsolatba tud lépni online. Talán hasonló a magyar ügyfélkapuhoz, csak egy kicsit összetettebb a létrehozása, ezért nem véletlen, hogy még nincsen ilyenünk. A könyvelő eddig letöltött minden hivatalos iratot, amit kaptunk, így nem volt annyira fontos utánajárni. Most muszáj lesz, hátha nem érkezik meg a férjem papíralapú igazolása.

Azok a külföldiek is regisztrálhatnak oltásra, akik letelepedési engedéllyel élnek itt, de nincs spanyol egészségbiztosításuk. Nekik a legközelebbi egészségházban (Centro de Salud) kell jelezni igényüket.

vacsintarj.jpg

Források:

Oltási stratégia

Napi adatok, kimutatások a nagy vakcinációról

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr9416576514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása