Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Tavaszi szünetben eljönnél a Kanári-szigetekre?

2021. március 28. 23:49 - Élet La Gomerán

Lehet is, szabad is, de ezeket jó, ha tudod!

Gyere! Tárt karokkal vár mindenki, aki még nyitva van. Jó hír, hogy a Wizzair visszaállította a budapesti járatait március 12.-től. Áprilisban és májusban egyelőre csak heti egy járatpárt hirdet, szombatra, de júniustól kedden és szombaton is lesz gép.  Kicsit későbbre tolódott a budapesti indulás, így nagyon későn, csak másnap éjjel 02.15-kor érkezik vissza. Bécsből rendszeresen jönnek gépek és madridi átszállással is el lehet jutni a szigetekre. A két kicsi, La Gomera és El Hierro kivételével közvetlen belföldi járatok vannak bármelyik szigetre. (Graciosának nincs reptere)

Milyen korlátozások vannak?

Belépni a SpTH mobilos alkalmazásban generált QR kóddal és a maximum 72 órán belül mintavételezett negatív PCR vagy antigén teszttel lehet. 

Maszkot kell viselni mindenhol, kint és bent egyaránt minden 6 év felettinek. Ez alól kivételt képeznek azok, akik egészségügyi okból mentesülnek, valamint

Strandon: fürdés és napozás* közben nem kell, de minden helyváltoztatás esetén kell, ahol nem tartható a 2 m távolság azoktól, akikkel nem élünk egy háztartásban.

Kiránduláson, túrázáson nem* kell viselni, csak akkor, ha nem tudunk 2 méter távolságot tartani másoktól.

Éttermekben is viselni kell maszkot, csak arra az időre lehet levenni, amikor fogyasztunk.

Egészségügyi intézményekben sebészi maszkot kell hordani, a textil nem elfogadott.

Ezek a fő szabályok, amelyek nem változnak attól függően, hogy milyen veszélyességi besorolásban van egyik-egyik sziget. A Kanári-szigeteken négy riasztási szint van, 1-2-3-4. A négyes barnás bordó, most olyan szerencsére nincs.

Jelenleg Tenerife, Gran Canaria és Fuerteventura 3-as szintű, Lanzarote és Graciosa 2-es szintű, a többi kis sziget, La Palma, La Gomera és El Hierro 1-es szintűek.

nivel_alerta_1.png

Az esetszámok pillanatnyi állásáról ezen az oldalon lehet tájékozódni: kormányzati oldal

La Gomerán pillanatnyilag nincs pozitív eset.

Ettől a nagyon jó hírtől függetlenül is az összes szigetre egységesen extra korlátozásokat léptettek életbe a húsvéti időszakra, azaz az adott sziget veszélyességi szintjén életbe lépő korlátozásokon felül. Március 26. - április 9.-e között csak negatív teszttel lehet utazni a szigetek között, kivéve bizonyos halasztást nem tűrő eseteket, amelyekhez felelősségi nyilatkozatot kell tenni és a rendőrség kérhet bizonyítékokat, iratokat, beutalót a kikötőkben, reptereken. A személyi azonosító igazolványokat pedig ilyen ellenőrzésnél fényképezik. Felelősségi nyilatkozatot a hajós társaságok oldalán lehet letölteni. Egy 3. szintű szigetre, mint most Tenerife, La Gomeráról már 21-e óta ilyen nyilatkozattal lehetett csak utazni, de péntektől már tesztet is követelnek, ha nem tudja valaki hitelt érdemlően bizonyítani az úti célját. Lakóhelyre való hazatérés, átutazási szándék érvényes repülőjeggyel megfelelő indok. Extra szigorítás az éjszakai kijárási korlátozás is. Nálunk, bár nincsen veszély, 23.00 után nem szabad kimenni, csak indokolt esetben és nem fogadhatunk vendéget. Szabadtéren, étteremben is csak maximum négy fővel alkothatunk társaságot, kivéve az együtt élőket.

Szállás: 3-as szinten csak hivatalos turisztikai szállást lehet foglalni, a visszaigazolást szükséges bemutatni a belépéskor. Tehát most Tenerifére nem lehet rokonlátogatásra érkezni, úgy, hogy a vendéglátók adnak elhelyezést. A befogadóképességet így szabályozzák: 1. Szint: 75%, 2. 50%, 3-4: 33% - megjegyzem, sok hotel nem nyitott ki egy éve már.

Tömegközlekedés: 2-3-4. szinten 50%

Játszóterek: 3-4. szinten zárva vannak.

Strandok: 4 m2 / fő-vel számolva, 1. 100%, de max. 10 fő lehet együtt; 2. 75% és 6 fő; 3-4. szint 50% és 4 fő legfeljebb.

Éttermek, bárok: 1. Kint és bent is helyet lehet foglalni, a teraszokon 10 fős csoportokban maximum, bent csak 6, 4 fő a bárnál. 2. Kint is bent is, 6-4 fő, 23:00-ig. 3-as szint, Tenerifén, Gran Canarián, Fuerteventurán ez van most: csak a teraszok lehetnek nyitva, 4 fős asztaloknál lehet leülni és 22:00-kor zárnak.

Sehol nem lehet táncolni, karaokézni, vetélkedni, vagy hasonló csoportosulással, érintkezéssel járó tevékenységet folytatni.

Üzletek: 1. 50%, 2-3. 33% a beengedhető létszám, mindenhol ki van írva, hogy az adott helyen hányan lehetnek egyszerre és kézfertőtlenítés után szabad belépni.

Szervezett kirándulásokon, hajóutakon is korlátozzák a részt vevők össz- és a csoportosulások maximális létszámát.

Utcán enni, inni csak ott lehet, ahol tartható a 2 m távolság idegenektől, tehát el lehet nyalni egy fagyit, ha ki tudjuk kerülni a többi sétálót. A dohányzást szigorították amióta járványhelyzet van: a teraszokon sem szabad, az utcán is 2 m távolságot kell tartani. Autóban, ha olyanok utaznak együtt, akik nem egy címen élnek, kell maszkot viselni. Taxiban, tömegközlekedésen pedig kötelező az egész utazás alatt.

A szabályok talán bonyolultnak és betarthatatlannak tűnhetnek, de valójában nem azok. Kényelmetlenek az igaz, már egy éve így élünk és akkor is viseltük a maszkot az utcán is, amikor 30+ fokok voltak, covidos esetek meg nem is voltak a szigeten. Spanyolországot már az első hullám nagyon elkapta, mindenki emlékszik a rögtönzött kórházra egy vásárcsarnokban. Sok volt a halott, megtépázta az emberek idegeit a totális bezártság, amin tavaly tavasszal átestünk, itt írtam is róla egy bejegyzést. Úgy érzem, kevesebb kritikát, tagadást, szkepticizmust fogalmaznak meg a hozzászólásaikban, mint mi magyarok tesszük.

Az oltások aránya jelenleg 4,2%, de 7,4% már legalább egy oltást kapott. Az országos arány kicsit jobb, 5,3 és 9,6% Nagyon igyekeznek a kanári-szigetekiek is, hétvégén és az ünnepnapokon is fognak oltani, ezt ígérik. Talán szeptember végére sikerül elérni az átoltottságot. Regisztrálni nem kell, majd értesítenek, ha sorra kerülünk. Csak uniós, közös beszerzésű vakcinák vannak, főleg Pfizer, kevesebb AZ és még kevesebb Moderna.

A kanáriók türelmesek, beletörődtek a helyzetbe már és mindenki fegyelmezetten viseli a maszkot. Nagy port kavart néhány hete, amikor a helyi lakosok egy csoportja kikelt a turisták és egyes itt élők viselkedése miatt. Eljött egy TV csatorna is forgatni Valle Gran Reybe és sorra vette fel, hogy milyen csoportosulások vannak, mennyire fegyelmezetlenek egyesek a kikötőben, a parton. Ezután az önkormányzat behívta a kanári-szigeteki speciális rendőrséget, akik napokig járőröztek az utcákon és büntettek. Talán a helyi rendőrök kevesen voltak ehhez, vagy nem büntették meg az ismerőseiket, nem tudom, de ezúttal idegen rendőrök jöttek, fekete-piros színekben. Ezt csak azért mesélem el, hogyha idelátogatsz, tartsd tiszteletben a szabályokat és számíts rá, hogy rád fognak szólni, ha megfeledkezel magadról. Mindezzel együtt vagy mindezek ellenére is vár a Kanári-szigetek, ahol mindig kellemes az időjárás, kedvesek az emberek és szuper kikapcsolódást találsz!

merica.jpg

 Saját fotó: városkánk egy része a La Mérica csúcsáról 

* Update 2021.03.30. Ma kijött egy rendelet, ami központilag szigorította a maszkviselést az egész országban. Szabadtéren mindenhol, tekintet nélkül a távolságtartás lehetőségeire, kell hordani a maszkot. Ez alól az egyéni sporttevékenység kivétel, tehát úszás közben nem kell, de napozás közben igen. A túrázás talán sportnak minősül és azért őszintén szólva, ezt ellenőrizni sem lehet igazán, de muszáj vagyok kiemelni, hogy eltűnt az a kitétel is, hogy ha elhagyod a lakott területet, akkor nem kell viselni. Elvileg ha sétálsz a semmi közepén, akkor is kell. 

Update2. 2021.03.31. A Kanárin marad minden, ahogy volt. Ha nincs helyváltoztatás és tartható a 1,5 m távolság a nem egy háztartásban élők között, akkor nem kell maszkot viselni mégsem. A büntetési tételek 100-3000 € között vannak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr6716483286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.03.29. 16:32:09

Amíg ilyen szabályok vannak én inkább remeteként élek minthogy utazzak. Mi ebben az élmény?

Teljesen irreálisnak tartom, hogy ezt bárki élvezze.

Munka miatt voltam pár hete Valencia környékén és egy kínszenvedés volt. Hotelben max 1 fő a liftben. Reggeli 1 óráig tartott 5 emberrel, mert mindent úgy kell kérni méterekről. Vacsora dettó. Közben látod, hogy a személyzet full stresszben van, mert ilyen bentlakásos többnapos műszakokat nyomtak...Amúgy sehova se lehet menni. Minden üres.
süti beállítások módosítása