Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Otto Mühl és szex-szektája

2019. december 15. 23:12 - Élet La Gomerán

Mi köti össze a következő helységeket? Burgenland - Csernobil - La Gomera? Nem mi, hanem ki: Otto Mühl, aki a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban, Grodnón született 1925-ben, majd a csernobili atomrobbanás után, a rádioaktív sugárzástól való félelemre hivatkozva átköltöztette szektáját La Gomerára, 1986-ban.

A festőművészt, aki a bécsi akcionisták alapítója volt, ekkor már folyamatosan támadták Bécsben, sok kritika érte nézeteit, tevékenységét. Ideje volt egy kicsit elvonulni a világ szeme elől és erre kiváló helyszínül El Cabrito fincát találta, melyhez a mai napig sem vezet szárazföldi út La Gomerán. 

Otto Mühl vagy máshol Muehl ifjúkorában a Hitlerjugend tagjaként kezdte katonai pályafutását, hogy aztán a nyugati fronton teljesítsen szolgálatot. Részt vett az ardenneki csatában - későbbi műveszetére is hatássel voltak világháborús élményei. Tanult német irodalmat, történelmet, majd az 50-es években figyelme először a pszichoanalízis, majd a képzőművészet felé fordult. Rövidfilmeket is forgatott. 

Művészetébe itt kukkanthatsz be: Getty Images.

1970-ben alapította meg kommunáját, amelynek célja az volt, hogy bebizonyítsa, a világ megváltható a művészet által. Eredetileg akciókat szerveztek, amelyek nemcsak művészeti célt szolgáltak, de csoportterápiás eszközként is funcionáltak. Fénykorában 500 követővel Európa egyik legnagyobb kommunája volt a XX. században. A szabad szexualitás, a gyermekek közös felnevelése, alapvetések voltak a közösség életében.

otto_muhl.jpg

Kép: El País

A 80-as évekre azonban egyes vezetők inkább a gazdasági életre fókuszáltak, szakítva a korábbi társadalmi-forradalmi ideológiákkal és ez törést okozott a kommunában. 200 millió márkára taksálták a vagyonukat. Ekkor vásárolták meg a 300 hektáros birtokot San Sebastian és Playa Santiago között, hogy egy szabadidős központot létesítsenek a tagoknak és visszataláljanak a gyökerekhez. Azonban a spanyol hatóságok néhány éves működés után letartóztatták Mühlt és átadták Ausztriának, ahol 7 év börtönbüntetésre ítélték kábítószerbirtoklás, zsarnoki rendszer működtetése és kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatok miatt. Bizonyítást nyert, hogy 15 év alatti lányokkal élt együtt.

El Cabrito ma egy nyaralókomplexum, ahol a totális elvonulást, kikapcsolódást tapasztalhatja meg az arra vágyó. A tematikus hetekre heti turnusokban érkeznek a nyaralók. A fincát csak a saját hajóval lehet elhagyni, térerő inkább nincs, csak a könyvtárban lehet internetezni és az öko-finca által termelt élelmiszereket fogyasztják el a vendégek. A tulajdonos a Liligomera SA, elnöke pedig Wolfgang Karl Sohst filozófus, aki 1986-ban a Mühl kommuna ideköltözetésében aktívan részt vett. Bővebb információk a szállásról,  pragramokról az oldalukon.

Néhány, a szektából kilépő és elmenekülő tag vallomása alapján derült fény és került nyilvánosságra Mühl ténykedése. Jogot formált az első éjszaka jogára, s a tiltakozó lányokat nemcsak ő, de a kommuna közvéleménye is megtörte. Bebeszélték nekik, hogy megtiszteltetés, ha ez a különleges művész érdeklődést tanúsít iránta, ha viszonozza azt, nemcsak a férfit, de a közösséget teszi boldoggá. Ha valakit teherbe ejtett, annak kérvényeznie kellett, hogy megszülhesse gyermekét: kérelmek és köszönőlevelek kerültek nyilvánosságra a nyomozás során.

Kiszabadulása után Mühl, bár betegen, -Parkinson kórral -, de meglehetősen hosszan élt, 2013-ban halt meg Portugáliában az Art&Life Family kommuna tagjaként, ahová korábbi követői egy része is vele ment. 2000-ben Bécsben nyilvánosan bocsánatot kért tetteiért. 

2012-ben egy dokumentumfilm dolgozta fel a Freidrichshof (Burgenlandban ez a városka volt az otthonuk) kommuna életét: Meine keine Familie, angolra fordítva a címe: My fathers, my mother and me. A film díjakat nyert Bécsben és Londonban, a rendező, Paul-Julien Robert ott született a kommunában 1979-ben, majd később Zürichbe került. Édesanyját is meginterjúvolta a filmben. 

A film magyarul talán nem elérhető, de az Amazonon megvásárolható német hanggal, angol, francia és német feliratokkal.

Egy interjú a rendezővel itt.

Ez pedig egy pár perces interjú Mühl-lel:

amelyben mesél a kommunabeli életéről, hogy mennyire népszerű volt, mindenki vele akart lenni állandóan. Állítja, hogy ő volt a nők szex rabszolgája, mert nincs is mohóbb teremtmény a nőnél az élővilágban. Elmeséli, hogy a tinik ébresztették reggelente, akik elkísérték zuhanyozni, előmelegítették a törülközőjét és összebalhéztak, hogy ki törölhesse ki a fenekét WC-zés után.

Holnap 21:30-kor Televisión Canaria: Sectas en Canarias.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr9415239352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása