Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Mi lesz a migránsokkal a Kanári-szigeteken?

2021. február 25. 13:26 - Élet La Gomerán

Lassan egy éve gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ami a Kanári-szigetek nélkülözhetetlen bevételi forrása. Az idei január 40.000 vendégéjszakája a 2020-as 600.000-hez képest óriási visszaesés. A vírushelyzet és az elmaradt nyaralások miatt nagy a munkanélküliség, vállalkozások szűnnek meg, boltokat, éttermeket zárnak be végleg, nap, mint nap. Nem véletlen, hogy  Spanyolország az egyik fő propagálója a vakcina útlevélnek, amely ötletet várhatóan lesöpri az Európai Unió az asztalról. Spanyolországba negatív PCR teszttel vagy az olcsóbb és gyorsabb antigén tesztekkel is be lehet lépni, de a légi közlekedés kiszámíthatatlansága és az emberek jogos aggodalma nem kedvez az utazási hajlandóságnak, hiába minden kedvezmény. A szállodák jó része zárva.

Ezeket a gazdasági problémákat tetézi a migrációs válság, amely az ENSZ jelentés szerint lassult a pandémia idején, de nem Spanyolországban. Azon belül is a Kanári-szigetek vált egy új, azaz inkább megújult migrációs útvonallá. Tavaly 20.000 afrikai érkezett tengeri útvonalon a szigetekre. A 2000-es évek eleje óta, amikor ez az útvonal beindult, a 2020-as kiugróan magas számokat és egy nem várt krízist okozott. 

Míg korábban főleg a keleti szigetek voltak érintettek, ma már simán kikötnek ezek a csónakok akár El Hierrón is, de La Palmára, az Afrikától legmesszebb levő szigetre is érkeztek. La Gomerára eddig két csónak futott be, egyik a mi kis kikötőnkbe január végén. Néhány napig a lezárt mólón várakoztak, ahol megnyitották nekik a kompkikötő utasváróját, majd elszállították őket.

thumbnail_img_20210126_095001_k.jpg

Saját fénykép, nagyon messziről, mobillal: érkezés Vueltasra, elsősegény, covid tesztek, tiszta ruha. 2021.01.26.

A legnagyobb válság Gran Canarián, Arguineguin kikötőjében alakult ki, ahol áldatlan állapotok uralkodtak sokáig. Sátrakban, a földön aludtak tömegesen, amíg keresték számukra az elhelyezést. A régió nincs felkészülve táborral, befogadó központtal. A madridi kormány pedig nem engedte meg az átszállítást a félszigetre a vírushelyzeti korlátozásokat is kihasználva, de talán inkább azért, mert az további migrációs hullámokat generált volna. Az ide érkezők természetesen Európa felé igyekeznek, számukra nem a szigetek a célpont, ez csak egy szükséges állomás. 

A kormány a két oldalú megállapodásait igyekszik erősíteni, feléleszteni, amelyek értelmében Marokkó, Szenegál és Mauritánia köteles megakadályozni a hajók elindulását a Kanári-szigetek felé. A fő kiinduló kikötők a nyugat-szaharai Dajla és a szenegáli Mbour lett, míg az útnak indulók legalább 50%-a marokkói. A megállapodások értelmében november 10-én 22 mauritániait visszaszállítottak. Közben a rendőrség két alakulata is (Policia Nacional és Guardia Civil) nyomozókat küldött az afrikai országokba, ahol a helyi rendőrséget próbálják rávenni az együttműködésre. A fő cél az utakat szervező maffia kiiktatása. 

 atlantico-tableta_ensz_1.jpg

Atlanti útvonal, az ENSZ térképe

Ezekben a kikötővárosokban tele vannak a panziók, hostelek útra kelőkkel. Várják a sorukat és, hogy kifizethessék az 1500-2000 €-ra rúgó "csak oda" jegyet. Ezért az összegért egy 500 km-es tengeri útra vállalkoznak, kitéve magukat minden megpróbáltatásnak. Az óceánon nyáron is hideg van, s napokon keresztül nélkülözve, szenvedve a higiéniai körülményektől, gyakran betegen -sokan covid fertőzöttek-, a becsapó hullámokat elviselve érkeznek meg elcsigázottan az újabb bizonytalanságba. Tisztában vannak vele, hogy visszaszállíthatják, ám a vírushelyzet miatt azzal kecsegtetik őket a szervezők, hogy most nem kerül erre sor, ne aggódjanak. Sokan meg is halnak az úton vagy egyszerűen eltűnnek. Van, hogy bíróság elé kerül egy-egy ilyen hajóskapitány, mint ahogy pont ma is elítéltek valakit, akinek a hajójában meghalt két asszony és egy gyermek 2019-ben. 5 évet kapott miután elismerte a vétkességet. Drámai a helyzet itt is, de amott is. Ha nem érkezik meg a várva várt telefonhívás a szerencsés megérkezésről, akkor a családtagok végső elkeseredésükben botrányt csinálnak az afrikai kikötőkben, ami gyakran erőszakhoz vezet. Vagy az is előfordul, hogy átverik az áldozatokat. Ussama Akudik decemberben felgyújtotta magát nyilvánosan Dajlában, tiltakozásképpen. 2000 € kifizetése után nem szállították át a Kanári-szigetekre, egyszerűen becsapták.

Mbour, Szenegál, szerző: Sylvain Cherkaoui 

Pedig aki ide megérkezik, annak sincs igazán jó sora. Legalábbis úgy tűnik, nem erre számítanak, nem ezt ígérik nekik. Először azzal kellett szembenézniük, hogy a földön alszanak a kikötőben, aztán azzal, hogy nem indulhatnak el szabadon Európa felé. Hiába lenne pénzük a kompra, iratok híján nem vehetnek jegyet, Madrid pedig nem ad felmentést ez alól. A kormány végül úgy "oldotta" meg a szorult helyzetet, hogy az végül újabb konfliktusokhoz vezetett. Megegyezést kötött egyes szállodákkal, akik fejpénz ellenében szállást adtak az amúgy üresen álló létesítményekben. Ez nemcsak a lakosság körében keltett visszatetszést, de az önkormányzatok is tiltakoznak, sőt az idei évtől büntetést szabhatnak ki azokra a hotelekre, amelyek úgymond "tevékenységet váltottak". 30-300 000 € büntetés kilátásba helyezése mellett vissza kell térniük a turisztikai célú szállásnyújtáshoz és a nyaralóhelyeket fel kell szabadítani az afrikai migránsoktól. Gran Canaria legfrekventáltabb részein 6000 ember volt 16 szállodában, de Tenerifén is volt olyan szálloda, például Puerto de la Cruzban a tengerparton, ahol nyaralók híján így tett szert bevételre a szorult helyzetben levő tulajdonos. Ez a megoldás napi 300 000 euróba kerül a kormánynak. Az önkormányzatok követelik, hogy ezt a befogadóközpontok felújítására, kibővítésére fordítsa. Végül december elején kapott a kanári kormányzat 10 millió eurót a kiskorúak helyzetének rendezésére, majd 2500 fiatalt átszállítottak a félszigetre idén februárban. 

Várakozás...képek forrása: El Día, Canarias7, El Mundo

Tenerifén, a La Lagunához tartozó Las Raícesben, egy katonai létesítményben alakították ki a befogadóközpontot. Gyönyörű kirándulóhely, ám télen meglehetősen hideg, messze kell gyalogolni akár egy bolthoz is és akadozik a mobil lefedettség. Többen megtagadták a beköltözést, s emiatt most százak élnek az utcákon. Mások, nem többen, mint tán tizen kérték a hazaszállításukat vissza Afrikába miután eltöltöttek valamennyi időt ebben a táborban, ahol alapvetően mindannyian bizonytalanságban élnek. Visszaszállítják őket? Madrid megtörik és átveszi őket a szigetekről? Vagy az unitól remélhetnek segítséget? 

Miközben a gazdaságilag egyre ellehetetlenülő lakosság attól tart, hogy Európa új leszbosza alakul ki éppen a nemrég még közkedvelt nyaralóhelyből.

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr1116438918

Élet La Gomerán 2021.02.27. 19:00:47

@jozsef_11: A 14. században a kasztíliaiak elvették a szigeteket a guanche néptől. Az ő eredetük valószínűleg berber. Azóta eltelt egy kis idő, most a kanáriók vannak otthon. Mert magukat így hívják. Spanyolország az állam és az államon belül vannak autonóm tartományok. Spanyolországban élnek gallegok, katalánok, kasztíliaik, baszkok, kanáriók, stb.

apro_marosan_petergabor 2021.02.27. 19:12:26

Ezek nem migránsok, hanem inváziós seregek. Akik ellen nem védekezik határozottan a spanyl szoci(félkommunista kormány).
A néger bevándorlók a könnyebb élet, a szociális támogatás miatt özönlenek be a kanári szigetekre. Pár év letelepedeés, vag még hamarabb - s kitűnő ugródeszka lesz ez az EU-ba is. Ez pedig a nyilt társadalom híveinek si megfelel, mege kereszténység ellenségeinek is. A bevándorlók többnyire mohamedánok. Sem a nyelvet, sem mást nem tudják, csak a kezüket nyújtani a kolduspénzért - segélyért. No meg majd szaporodni. Egyben tönkreteszik a kanári szigeteket, amelyet amúgy is sujt a COVID miatti vendéghiány, illetve a kimaradó bevétel. Ausztrália ezt a problémát megoldotta, ott hadihajók visszafordítják a bevándorlókat. A spanyoloknak van elég hadihajójuk erre a célra, csak az akarat hiányzik a félkommunista kormányból, s ez nem is fog változni. Minden bevándorlóban a későbbi szavazójukat látják.

Arcade Macho 2021.02.27. 21:27:08

vissza miert nem lehet kuldeni oket?
szerintem a magyar honvedseg odamehetne segiteni osszeszedni az illegalis migriket

AngeI 2021.02.27. 22:42:05

1st world problem..Egyébként meg vissza a feladónak..Én cska azt nem értem, hogy miért 90% százalékban 20-45 közötti férfiak menekülnek? Gyerekek , nők miért nem?

Élet La Gomerán 2021.02.27. 23:03:30

@jozsef_11: Nem, én ilyet nem mondtam.
Kérlek, kultúrált hangnemben nyilváníts véleményt és ne személyeskedj a többiekkel.

Élet La Gomerán 2021.02.27. 23:10:55

@jozsef_11: És ki mondja meg, hogy ki a náci, te? Miért ki vagy te, hogy őt lenácizod, @/\ngel-t lehülyézed? Ez minden csak nem komoly érv. Idejössz és vagdalkozol, ezért foglak kidobni.

Élet La Gomerán 2021.02.27. 23:15:32

@jozsef_11: A világ folyton változik, népvándorlás mindig volt és lesz is, de ez nem jelenti azt, hogy a migrációs célpontoknak ne lenne joga védeni magukat. Szerintem joguk van hozzá és kötelességük is.

Örömhernyó 2021.02.27. 23:26:13

@jozsef_11: Brendel Matyi, az őslakosok nem Afrika mélységeiből rontanak rá a fehér Európára, az őslakosok szigeten laktak, nem máshol. Az USA-ban vannak őslakosok, ennek ellenére az amerikai kormány joggal rekeszti ki a mexikói illegális bevándorlókat.

A Kárpát-medencében is voltak őslakos szlávok. Aztán a magyarok meghódították a területet, államot alapítottak és ma egy szláv bevándorlótól megkövetelik a legális út betartását határátkelésnél.

Európa rettenetes jövő elé néz, ha ezeket a vadakat beengedik. Erőt kellene mutatni, mert ez egy civilizációnkat fenyegető invázió. Ahogy Hunyadi is megállította a mohamedán hordát, most is meg lehetne tenni ugyanazt.

Élet La Gomerán 2021.02.27. 23:33:00

Sajnálom, hogy előmoderálást kellett állítanom.
A vélemény szent és szabad, egymás és a másik vélemény tiszteletben tartásával. @jozsef_ sokadik nickjével már elkezdett szidalmazni és megbélyegezni, engem is, de írásainak semmi köze nem volt a blog eredeti témájához.

DFK 2021.02.28. 08:54:09

@Élet La Gomerán: látszik, te még nem futottàl össze a soknevű Brendel Matyival eddig.

Medgar 2021.02.28. 08:54:46

Kérlek ne etessétek a trollokat:
jozsef_11
0 bejegyzést írt és 698 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.02.25. óta tag.

Skolem 2021.02.28. 08:55:03

@jozsef_11:

Ma már nem érdekes az, hogy kik voltak ott előbb. Ilyen logikával akár a dínókat is tekinthetnénk őslakosoknak, vagy még az előttük élőket is. MOST ez a szigetcsoport Spanyolországhoz tartozik és ennek az országnak a jogrendje határozhatja meg a működését.

Egyébként a bejegyzés nagyon jó, csak gratulálni lehet a szerzőnek.

Hülye aki elolvassa! 2021.02.28. 08:55:06

Oda mennek a migránsok, ahova meghívót kapnak! Ahol tudják, hogy befogadás, segély, ingyenélet várja őket. A baloldal szavazókat lát bennük, ezért gerjeszti a migrációt.

Privateer 2021.02.28. 08:55:14

@Élet La Gomerán: Jól tetted, kár hogy alapból nincs a többi blogon. Mert a józsef_sokadik az máshol is tombol. Lehet hogy valami commentbot lesz.

kunzoo 2021.02.28. 09:29:44

@Skolem:
Azt olvastam berber őseik lehettel az ottani őslakosoknak. Hány berber lehet a migrik között?

wrstjnethn 2021.02.28. 09:36:08

Bírom, mikor az illegális bevándorlók nyafognak a mobilnet hiánya meg a bolt távolsága miatt. Csillagaim, vissza lehet menni Afrikába, ha ez nem tetszik!

wrstjnethn 2021.02.28. 09:36:10

Nem értem, hogy tud valaki kifizetni 1500-2000 eurót a csempészeknek, mikor a nyomorból menekül?

György Balog 2021.02.28. 10:40:39

Valahogy munkához, és büntetlenséghez kellene kötni a tartózkodást. Aki nem dolgozik, és vagy a törvénnyel összeütközésbe kerül, azt vissza a feladónak. Ha ez nem megy, el kell zárni.

Millerdraft 2021.02.28. 13:31:16

Pont három csónakot kellene elsüllyeszteni és az akciót felrakni a youtube-ra , másnap már arra mennének ahol nincs ellenállás.

kunzoo 2021.02.28. 13:31:24

@György Balog:
Nehéz ügy, mert iratok nélkül jönnek, nem bizonyítható hogy melyik ország a "feladó"

midnight coder 2021.02.28. 13:31:49

@wrstjnethn: Úgy, hogy ezek törzsközösségben élnek. Amikor Gipsz Jakabka kimegy az nem a saját egyedi befektetése, hanem az 50-100 fõs szûk család adja össze. És Gipsz Jakabka szépen vissza is küldi a pénze egy részét, amibõl aztán egyrészt megtérül idõvel a befektetés, másrészt újabb kollégájai indulhat útnak Európa felé. A másik lehetõség, hogy Jakabka egy sikeres rablógyilkosi pályafutás után dönt a nyugalomba vonulás mellett. Aztán nyilván szélsõséges vallási szervezetek is küldenek ilyen módon aktivistákat Európába.

MEDVE1978 2021.02.28. 13:32:58

Ez egy nehéz helyzet, igazából a demokrácia, a közösségi szerveződés stb. egy fontos próbája. Leszboszon - az egykori gyönyörű üdülőhelyen látszik, hogy hogyan tette tönkre a migráció. Ahogy az is látszik, hogy ez egy tipikus demokratikus probléma, hiszen ebben az esetben arról van szó, hogy az állami kényszer hatására egy kis terület és annak lakossága szenved el nagy veszteségeket. Most ez a kis terület gazdag, de simán elszegényedhet, ha folyatódik a tendencia. Az egész történet nagyjából a kisebb ellenállás felé megy. A spanyol központi kormány addig a Kanári szigetek lakosságának fütyijével fogja verni a csalánt, ameddig azok hagyják. Ennek az oka elsősorban az, hogy a viszonylag kevés lakosság szenvedésének árán meg tudják venni az éltanuló cimkét az EU-tól. Az olaszok, görögök, horvátok stb. már ugye ki vannak kiáltva különböző mértékben gonosznak. A spanyolok ezzel szemben a humanista képében kívánnak tetszelegni, hiszen "baloldali" kormányuk van.
Ettől függetlenül a helyzet nyilvánvalóan tarthatatlanná fog válni és sajnos a helyi lakosságnak el kell érnie, hogy ők legyenek a "kellemetlenebbek". Hogy ez mit jelent? Útblokádokat, a migránsok kiszorítását az üdülőterületekről stb. Az önkormányzatoknak 100%-ban igaza van, hogy megbüntette a hoteltulajdonosokat, mivel ez egyértelműen pull faktor, ami ösztönzi a bevándorlást. Senki ne mondja nekem, hogy amikor Mombasa az egykori négy csillagos hotel tengerre néző szobájáról küld éppen sms-t az "otthon maradtaknak", akkor az nem egy vonzó perspektíva.

midnight coder 2021.02.28. 13:33:28

@Élet La Gomerán: József_sokadik egy elmebeteg aki egy script segítségével szemeteli tele blogokat. Van a József_* mellett egy rakás más nickje is, Tamerlane, Matthias_Corvinus, math0, Hannibal Barcas*, Hunyadi János*, hasdrubal_barcas_*, Hunyadi János*, stb. Nekem külön scriptem van ami kliens oldalon szûri az elõfordulásait.

AngeI 2021.02.28. 13:33:37

@jozsef_11: Ha te ezt nem tartod furcsának, az bizonyítja, hogy képtelen vagy a gondolkodásra.

AngeI 2021.02.28. 13:33:43

@wrstjnethn: Úgy, hogy nem ő fizeti, ahogy az igen csak jó okostelókat sem ő veszi magának.

midnight coder 2021.02.28. 13:34:08

Ezt az egészet úgy lehetne megoldani egyébként, hogy a menekültügyi egyezményt kellene úgy módosítani, hogy övezetekre bontani a világot: lenne Afrika és Közel-Kelet, Ázsia és India, Ausztrália és persze Európa. Egy-egy régión belül lehetne csak menedékjogot kérni, és nem Afrikából Európába.

Ezzel megoldódna az egész migrációs probléma: aki Afrikából vagy a Közel-Keletrõl érkezik, automatikusan lehetne visszaküldeni a saját régiójába. Egy-egy régió meg van akkor nagy, hogy bárki akit életveszély fenyeget egy országban, az tud találni másikat ahol nem.

AngeI 2021.02.28. 13:34:14

@Örömhernyó: Ne próbáld meg gondolkodásra bírni, fájdalmat okozol neki.:)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.02.28. 13:34:21

ha van eszuk, beleszorjak a migriket a tengerbe, usszanak haza.

Ahogytetszik 2021.02.28. 13:35:05

Ez egy nehéz helyzet. Az afrikaiak valóban a nyomorból menekülnek és a hazájukban minden bizonnyal alaposan félretájékoztatják őket a lehetőségekkel - továbbutazással és munkalehetőségekkel - kapcsolatban. Átvergődnek a Kanári-szigetekre, ahol a helyi vezetés elég nagy hibát vétett: az érkezett afriakaikanak több előjogot, jobb életfeltételek biztosított, mint a szigeten élőknek, akik turizmus híján 1 éve segélyből tudnak csak megélni és rengeteg anyagi veszteség érte őket.

A kanáriak (nekem Tenerifén van velük tapasztalatom) nagyon befogadó és együttérző nép. A politikai döntés a túlzottan jó anyagi körülmények megteremtésével az afrikaiaknak a helyiekben visszatetszést kelt - teljes joggal. Az afrikából érkezők Puerto de la Cruz gyönyörű szállodáiban kaptak elhelyezést és a napi/havi pénzük magasabb, mint a munkáját vesztett, segélyekből élő helyi lakosoknak. Az afrikaiak öltözékén messziről látszik, hogy minden vadiúj és márkás holmi. Ezzel szembesülve a helyikeben nő a rasszizmus. Közben az afrikaiak meg hazatelefonálnak, hogy ugyan ittragadtak, de mekkora királyság van, küldjék a többieket is.

Amikor az így kialakult helyzetet a kormányzat próbálta korrigálni a hegyekben lévő táborba helyezéssel, akkor meg az afrikaiak akadtak ki a korábbi úri előjogokból való kimozgatásuk miatt.
És amiatt hogy a valóban nagyon hideg területen felfűthetetlen sátrakban kellett élniük - ami hatalmas kontraszt a szállodázás után.

Minden irányba emberséges megoldás sajnos egyelőre nincs. Továbbengedni őket Európába, ahol a lockdown miatt szintén nagy a munkanélküliség, plusz az integráció sem működik - értelmetlen. A szigeteken tartani őket, ahol szintén nincs munka, értelmetlen.

Visszaküldeni őket a nyomorba meg az éhezésbe... hát jobb ötlet ennél most nincs.
Valahogy a saját hazájukban lenne szükség élhetőbb körülmények megteremtésére, arra, hogy tanulhassanak, jobb feltételeket termethessenek maguknk helyben, de ott meg a katonai rezsimek és a törzsi ellentétek akadályozzák ezeket a kezdeményezéseket.

Arcade Macho 2021.02.28. 13:35:21

@wrstjnethn: van az a video, ahol a fazon uveggolyokkal jatszadozik(USA a kontextus!), es megmutatja, hogy valojaban az aki nagyon raszorul annak annyi penze sincsen hogy ezt az 1000 EURot osszeszedje, ennek ellenere megy a balos matra a szegenykeknek meg vizre sincs penzuk

Arcade Macho 2021.02.28. 13:35:33

@György Balog: "Valahogy munkához, és büntetlenséghez kellene kötni a tartózkodást."

USAban ez volt...
amint surmantott vagtak ki, nem ertem hogy miert kell az oslakos adofizetok melle olyat importalni ami az o eletet keseriti meg

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.28. 13:35:50

@Élet La Gomerán:

Pontosan így van.

A magyar liberálisok képtelenek ezt megérteni. Azt hsizik, hogy abból, hogy van népvándorlás az kövekezik, hogy a népvándorlást tilos ellenezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.28. 13:35:57

@wrstjnethn:

Az embercsempész szolgáltatást sose a legszegényebbek veszik igénybe.

tlantos 2021.02.28. 15:17:26

@/\ngel: Az eleg eros, kibirja, hamarabb kap melot. Aztan majd ha mar jogosan van itt, importalja a pereputtyot. Tucatjaval. Ezert nem lenne szabad beengedni.

midnight coder 2021.02.28. 15:17:47

@Ahogytetszik: Alapvetõen azért van a saját országukban szegénység, mert Kunta-Kinte akinek már alig volt mit enni, csinált egy rakás gyereket. Aztán Kunta-Kinte fiai/lányai szintén csináltak egy rakás gyereket, na azok már rendesen haltak éhen. De azért a túlélõk csak csinálnak még egy-egy rakás gyereket, biztos ami biztos. Érdemes megnézni Afrika népesedésének alakulását a 60-as évektõl, illetve a demográfusok elõrejelzéseit 2050-ig és tovább.

desw 2021.02.28. 15:18:02

@Ahogytetszik:

"Minden irányba emberséges megoldás sajnos egyelőre nincs. Továbbengedni őket Európába, ahol a lockdown miatt szintén nagy a munkanélküliség, plusz az integráció sem működik - értelmetlen. A szigeteken tartani őket, ahol szintén nincs munka, értelmetlen."

Munkalehetőség??? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD Ez komoly??? Szerinted ezek dolgozni jönnek??? Anyám!

desw 2021.02.28. 16:10:09

@György Balog:

"Valahogy munkához, és büntetlenséghez kellene kötni a tartózkodást. Aki nem dolgozik, és vagy a törvénnyel összeütközésbe kerül, azt vissza a feladónak. Ha ez nem megy, el kell zárni. "

Húúú, ez nagyon klassz ötlet! Többségük nagyjából a zöldmoszatok szintjén van, szóval nem lesz egyszerű a szintjüknek megfelelő melót adni.

Aztán azért nem lehet börtönbe zárni senkit, hogy nincs munkáj. A félbuzi jogvédők ájvékolnának.

MEDVE1978 2021.02.28. 17:13:02

@midnight coder: Mert az illegális migrációra pont az az igaz, hogy a migránsok tiszteletben tartják az egyezményeket. Még ha bele is menne - jó pénzért - néhány afrikai állam, úgy is ott van mondjuk Líbia, ahol a polgárháború mellett az állam gyenge és nem tudja megakadályozni, hogy az embercsempészek Európába hozzák a fizetővendégeket. Tehát a pajzs úgy is lukas lenne de facto.

Örömhernyó 2021.02.28. 19:01:22

@kunzoo: Mondjuk a spanyolok jórészének és a dél-olaszoknak is részben berber ősei vannak. Ugyanis a berber kalózok végigkúrogatták azokat a vidékeket. Egy jelenleg élő afrikai berber ősei nagy valószínűséggel sose éltek azokon a szigeteken.

@György Balog: Munkához kötni? A spanyolok évtizedek óta szenvednek a magas munkanélküliségtől. Az illegális migránsok jellemzően egy szót se tudnak spanyolul. Ellenben Spanyolországban rengeteg a spanyolul tudó kolumbiai, venezuelai, kubai, perui, mexikói bevándorló, akik szintén munka után kajtatnak. Ezzel is ártanak a spanyol munkavállalóknak, letörték a béreket, a spanyol fiataloknak elég kicsi az esélye munkához jutni.
Ebben a munkaerőpiaci helyzetbe bedobni évi több tízezer képzetlen, spanyol nyelvet nem beszélő bevándorlót elég katasztrofális ötlet.

Az Arab-félszigeten csináltak jól, a középkorban, kora újkorban oda behurcolt sok millió fekete rabszolgát kasztráltak, ezért aztán nem lehet most az utódaikkal találkozni. Amerikában meg a Karib-térségben meg most Európában engedik őket tenyészni.
A világ nem arrafelé tart, hogy milliónyi képzetlen, dolgozni nem akaró, nyelvet nem beszélő emberszabásút kelljen bevonzani segélyekkel. Ezek az "agysebészek" sose fognak termelni. Manapság magasan képzett munkavállalók kellenek Európának. Száz év múlva mit fognak az utódaink mondani, ha a 21. század elejét emlegetik? Migránshullám, balos politikai kalandorok nemzetárulása, kínai laborból szabadult vírus, gazdasági válság stb. Aki most születik, az elég kemény, leszállóágban lévő világba születik bele.

AngeI 2021.02.28. 19:01:33

@midnight coder: Csak tudod az ilyen egyezmények kiagyalói és elfogadtatói többnyire abban érdekeltek, hogy Frankfurtból Mogadishut, Stockholmból meg Bejrútot csináljanak. Mindezt egy álszent, szemforgató álhumánus pózban tetszelegve..

midnight coder 2021.02.28. 19:34:35

@MEDVE1978: Na ja. Csak ha ma bejön az EU területére egy illegális migráns, akkor évekig tart mire elbírálják hogy kicsoda és micsoda. Így viszont már a partot ért bárkát azonnal visszafordíthatnák a kies Afrika felé.

Ahogytetszik 2021.02.28. 20:28:12

@midnight coder: Pontosan ezért is van szükség az edukálásra - és a támogatásra. Mert hogyan védekezzenek, ha a hitrendszerük miatt ez fel sem merül? Ha nincs mivel és nem tudják hogyan? Ha csak a helyi varázslóhoz fordulhatnak tanácsért? Szerintem a tanítás és tanulás alavető kulcs a jólléthez. Sok száz év társadalmi fejlődést lenne szükséges behozniuk ahhoz hogy helyben jobban élhessenek.

midnight coder 2021.03.01. 10:09:36

@Ahogytetszik: És mibõl gondolod, hogy egy fél órás felvilágosító elõadás arról hogy hogyan és miért kell használni a védekezésre szolgáló megoldásokat, felülírja a csávó értékrendjét, vallását, kultúráját ?

midnight coder 2021.03.01. 10:09:44

@Ahogytetszik: Ps. Pláne olyan helyeken, ahol a kedvenc terrorszervezet neve Boko Haram, aminek a fordítása: a nyugatosodás szentségtörés.

Élet La Gomerán 2021.03.01. 10:50:52

Köszönöm a hozzászólásokat, ilyen aktivitást eddig még egy posztom sem ért el.

Belinkeltek egy Facebook csoportba is tegnap, ahol a szigeteken élő honfitársaim olyan kritikákkal is illettek, hogy ez egy álhír-, kattintásvadász oldal. Csak olyan probléma létezik, amit az ember beenged az életébe és nem kell félni, nem bántanak ők senkit. Én soha nem állítottam olyat, hogy emiatt ne jöjjenek turisták vagy konkrétan emiatt halt meg a turizmus a Kanárin. Nem, dehogy! A pandémia miatt nem érkeznek meg a nyaralók és akik itt vannak, azok is biztonságban vannak, ahogy eddig. Ha egyszer biztonságban tudsz újra utazni, gyere nyugodtan! Afrikai emberek eddig is éltek köztünk, nem erről szól ez a poszt.

Amiért erről írtam, annak az az oka, hogy ez egy probléma itt és ha nem foglalkoznak vele, akkor nagyobb súlyú lesz rövidesen.
Ángel Víctor Torres, a tartományi miniszterelnök, ma délután felszólal az Európa Parlament LIBE bizottság ülésén -igaz, csak videókonferencián, mert a pandémia miatt személyesen nem fogadhatták-, ahol arról fog beszélni, hogy aki ide betette a lábát, az Európában van és ez nem egyedül Spanyolország poblémája kell legyen. Szabad mozgás illeti meg az ide érkezőket is, mintha Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Madridba érkeztek volna. Jelenleg nem engedik fel őket a repülőgépekre, hajókra, akkor sem, ha van jegyük, igazolványuk.
Forrás egy tenerifei lap: www.eldia.es/canarias/2021/03/01/canarias-expone-eurocamara-rechazo-pacto-36363102.html

A mai El País pedig egy érdekes statisztikával foglalkozik. Tavaly 23000 ember érkezett illegálisan Afrikából a szigetekre, (80% Gran Canariára) a benyújtott nemzetközi menedékkérelmek, összesen nem egész 4000 beadvány 90%-a latinamerikaiaké, főleg venezuelai. Gran Canarián 3, Tenerifén 1 jogász van, aki a kérelmek befogadásával foglalkozik. Nincsenek tolmácsok, nincsen kapacitás és talán akarat sincs. Így ezek az emberek meg sem jelennek a statisztikákban, olyan, mintha nem lennének. A cikk: elpais.com/espana/2021-02-28/canarias-refugiados-sin-refugio.html
De, ha a "crisis migratoria de canarias" gyűjtőoldali címkére kattintasz, akkor nagyon sok híradást, elemző cikket, oknyomozó riportot olvashatsz (a google fordító is egész jól visszaadja, ha esetleg nem tudsz eléggé spanyolul: magyarra is, de angolra kiválóan) erről a kérdésről: elpais.com/noticias/pateras-canarias/
Az El País baloldali sajtóorgánum.

Ahogytetszik 2021.03.01. 10:52:14

@midnight coder: Nem gondolom hogy félórás előadás elég lenne. Ne írtam és nem is gondoltam ilyesmire. Ezek több tíz év alatt folyamatosan kezelendő problémák, nincs rapid megoldás. De ami miatt szerintem nehezen rázhatja le a témát a nyugati civilizáció, hogy a helyzet kialakulásában is szerepe volt és van. A nyugati civilizáció zsigerelte ki Afrika élhető területeit, hurcolta el az afriakaiakat rabszolgának, fegyverezte fel az ottaniakat és rengeteg esetben generált törzsek között háborúkat. A nyugati civilizáció termékeinek köszönhetően van tudomása az az afrikában élők számára, hogy lehet más életmód is, mint az övék. (Tudod, amíg nem kóstolod meg a csokoládét, vágyni sem tudsz rá.)

Tudom, hogy egyszerűbb lenne meghúzni a vállunkat és azt mondani, oldják meg maguk a nyomorukat. De sajnos a problémáiknak nem csak a saját társadalmi elmaradottságuk, hanem a mi életmódunk, civilizációnk is az okozója. Ezért gondolom, hogy a megsegítésben is fontos volna szerepet vállania a nyugati társadalmaknak - és más módon, mint eddig. A segélycsomagok - amint az látható -nem jelentenek megoldást.

apro_marosan_petergabor 2021.03.01. 11:24:53

@jozsef_11: matyika,
koncentrálj a Hitler-Sztálin ideológai barátság, nagyfokú megbecsülés, politikai -katonai-gazdasági együttműködés prezentálására, kifejtésére, s törd a fejed, hogyan lehet ezt megmagyarázni a történelmi materializmus alapján!

apro_marosan_petergabor 2021.03.11. 19:40:21

A hatás-ellenhatás természeti törvény.
Az invázió szerű, erőltetett bevándorlás ellen is az érintettek ki fogják alakítani a védekezést.
süti beállítások módosítása