Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Ítéletidő a Kanári-szigeteken

2020. február 23. 19:50 - Élet La Gomerán

Napok óta tudjuk, vártuk, de mégsem készültünk fel erre igazán. Erős, viharos széllel érkező szaharai homok lepte el a Kanári-szigeteket. Tegnap még csak a keleti szigeteket, mint Fuerteventura, Gran Canaria, majd estére Tenerifét is elérte, ma hajnalban pedig ide, Valle Gran Reybe is megérkezett az erős szél még durvább széllökésekkel. 47-48 csomós lökések uralták a vasárnapot és a háborgó tenger látványa...amíg még láttuk. Már nem, pedig az erkélyünkről csodaszép kilátás szokott lenni, tiszta időben még El Hierro körvonalait is látjuk, most már semmit.

Borzalmasan száraz, meleg van, min. 20 - max. 27 °C, egészségre ártalmas a portartalom a levegőben. A látóhatár annyira lecsökkent, hogy időnként lezárják a reptereket. Tegnap este már néhány órára lezárták, majd megnyitották, ma délután újra lezárták. A Flightradar alapján jelenleg csak Lanzarote és Furteventura között van közlekedés, de sem a félsziget felől, sem nemzetközi járatforgalom nincs. A kompközlekedés egy része is szünetelt ma, sőt két kompot egymásnak sodort a szél Los Cristianos kikötőjében. Szerencsére a kompokban csak minimális károk keletkeztek.

A farsangi programok hétvégi részét törölték Santa Cruzban. Nálunk holnap kezdődött volna el, de a szél széttépte a rendezvénysátrat. Mivel ezek az események szabadtéren zajlanak, a porterhelés miatt is óvintézkedéseket kell tenni: ilyenkor a legjobb otthon maradni, különösen a légzési problémákkal küszködőknek. Felfüggesztették az oktatást is holnapra, bár nálunk amúgy is is két napos szünet lenne a karnevál miatt.

Néhány kép az eseményekről:

ipiccy-collage.jpg

Forrása: saját, Gomeratoday, M Zoraida Sanchez Diaz

Gran Canariát többszörös csapás sújtja. Tegnap éjjel égett Tasarte környéke (középső-felső kép), amely az erős szélben, amikor a tűzoltó helikopterek nem tudnak oltani, különösen félelmetes volt. A lakosságot ki kellett telepíteni a partra. Ma meg óriássáskákat filmezett le egy lakos Las Canterason. Ezeket a rovarokat is keleti szél hozta Afrikából. 

Nálunk, La Gomerán régóta nem volt ilyen durva vihar és kalima. 30-40 éve itt élő barátunk sem látott még ilyet. 

Update: Most olvasom, a szél hoz csapadékot is, ez lesz a piros eső!

Update 2. (Február 25.): Eső sajnos nálunk nem volt, de a furcsa rovarokat azonosították. A sáska egyedi esetnek bizonyult, ami rajokban érkezett az szitakötő fajta, két féle is: Anax ephippiger (Vagrant Emperor) és Sympetrum fonsconombii, de ismertek a szigeteken. Azonban találtak olyan fajokat is, amelyek a kalimával érkeztek. 

A blog bejegyzés után érkeztek a híradások a tenerifei tűz esetekről, de ezeket szerencsére hamar meg tudták fékezni. Jelenleg vizsgálják az okokat. Lassacskán helyreáll az élet a megszokott kerékvágásba.

Most éppen a koronavírus újabb megjelenése borzolja az idegeinket. Egy lombardiai olasz orvos fertőződött meg, aki épp a tenerifei nyaralásán lett beteg. Már elkülönítették és az egyetemi klinikára szállították, de sajnos az esete azt hozta magával, hogy a hotelt, ahol egy hete lakott, karantén alá vonták. Mintegy 1000 embert érint pillanatnyilag az intézkedés a H10 Costa Adeje Palace-ban. Ez a harmadik spanyol koronavírus eset a mallorcai és a la gomerai után. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr315488300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása