Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Autóhonosítás a Kanári-szigeteken

2019. január 17. 00:08 - Élet La Gomerán

Nem indítok azzal az általánosan elfogadott nézettel, hogy ezt nem érdemes, ne csináld, mert drága és bonyolult, nem éri meg, vegyél inkább autót itt. Nem indítok ezzel, de jelzem, hogy egyetértek: ne hozz autót, ha nem muszáj. Mégsem ezt tettük, kihoztuk. Leírom a folyamatot és a költségeit, hogy dönteni tudj, akarod-e, megéri-e, mert minden eset más. 

Turistaként 6 hónapig tartózkodhat a szigeteken egy autó külföldi rendszámmal. Ezt nagyon könnyű kontrollálni, mert csak kompon érkezhet és ennek egyértelmű nyoma marad. 

Ha közben az autó tulajdonosa NIE számot szerez - nem telepszik le (csúnyán mondva nem lesz rezidens), de valami oknál fogva regisztráltatja magát az idegenrendészeten, megváltozik ez a helyzet. Márpedig, ha van NIE száma az autó tulajdonosnak, akkor vámkezeltetni kell az autót. Lehet az autó itt turistaként, azaz elhagyja a szigeteket 6 hónapon belül, de a vámkezelést el kell végezni. Ez a DUA okmány, amelyen igazoltatni kell a be- és kilépést. A vámügyintézés díja kb. 120-150 €.

6 hónapnál további tartózkodás esetén azonban honosíttatni kell az autót. A folyamat esetünkben 10 hónapig tartott úgy, hogy tudtuk nagyjából, hogy kihez forduljunk, mire számítsunk. Közben használtuk az autót a magyar rendszámmal.

Hogy indítsuk el?

1. Kell a DUA okmány - vámkezelés, amelyet a vámügyintéző készít el vagy a gestoría, lásd alább - ehhez be kell mutatni a forgalmit, a törzskönyvet, a kompjegyet az érkezésről, a spanyol lakcím igazolást - (=az ún. Empadronamiento-t) és a NIE szám-ot.

2. Kanári-szigeteki adó (IGIC) és megfizetése 

Ehhez kedvezményt lehet igényelni, azzal a feltétellel, hogy igazolja a tulajdonos, hogy legalább 6 hónapig annak az országnak a lakója volt, ahonnan az autó származik, ott bejelentette az elköltözését és vállalja, hogy egy éven belül nem adja el az autót. 

Aki letelepedési szándékkal érkezik a szigetekre és kijelentkezett az állandó lakcíméről Magyarországon, annak nincs túl nehéz dolga, csak el kell küldeni a magyar lakcímkártya másolatát (feltéve, hogy ideiglenes lakcímet megtartott Magyarországon) a konzulnak, aki nagyon gyorsan kiállít egy spanyol nyelvű konzuli igazolást arról, hogy magyar lakcíme volt megelőző 6 hónapon keresztül és kijelentkezett onnan. Aki nem tartott meg ideiglenes lakcímet sem, azt nem tudom, kommentelje, aki tudja, hogy ilyenkor adnak-e valamilyen dokumentumot a kijelentkezésről.

Aki nem jelentkezett ki magyar állandó lakcíméről, annak kicsit nehezebb dolga van, de egy rugalmas és szépen megkért kormányhivatalnok kérésre kiállíthat egy igazolást arról, hogy az egyén bejelentette az új lakcímét. Sajnos 2016.03.01. óta külföldi cím nem szerepelhet ideiglenes lakcímként a magyar lakcímkártyán, pedig ez tűnik ideálisnak, de sajnos nem így működik. Ráadásul, Magyarországon nem kell bejelenteni egy külföldön létesített lakcímet, s ez teszi kissé bonyolulttá elkérni az igazolást egy olyan bejelentésről, amire nincs formanyomtatvány. 

Viszont, ha ezt az akadályt megugrottuk, utána már nyitva van az út: a Madridi Magyar Konzulátus nagyon barátságos és gyors, e-mailben küldik az igazolást és a spanyol hatóság nem kér eredetit.

Mennyi a kanári adó (IGIC)? Erre itt egy kalkulátor, amely megadja az autó értékét és a megfizetendő összeget: Az autó pénzügyi értékének 5,5%-a a fizetendő általában. 

4. Keresni kell egy könyvelő-ügyintézőt, úgy hívják, hogy gestor, a hivatala gestoría. Ők tudnak mindent elintézni. Levelezni a hatósággal, adóbevallást készíteni, engedélyeket beszerezni. Nem érdemes megkerülni őket, mert a hivatal akár szóba sem áll az emberrel, ha csak úgy elkezd velük levelezni. (Sztori: Amikor három éve itt voltunk autóval, de haza is mentünk vele és közben a hajóvásárlás miatt kértünk NIE számot, azt eredményezte, hogy egy évvel később megtalált bennünket az adóhivatal és az autóimportot kérte számon. A vámokmányokat kérte és annak hiányában valami bizonyítékát annak, hogy az autó elhagyta már a szigeteket. Nagy naivan elküldtem nekik a Magyarországon készült friss műszaki vizsga igazolását, mivel azt írták, hogy akár egy büntetőcédula is elegendő, amit a szigeteken kívül kapott az autó. E-mailben csatoltam a másolatot azonnal válaszoltam, majd 5 hónap múlva újra írtak, hogy meg fognak büntetni, ha nem válaszolok. Ekkor elmentem a postára és faxoltam nekik. 4 hónap múlva megbüntettek 220 €-ra, mert nem kommunikálunk. Ekkor mentünk gestorhoz, aki írt egy hivatalosabb levelet, igazolta, hogy márpedig kommunikálunk. Ezt a levelet személyesen kellett bevinni az adóhivatal kirendeltségére és ott átvetetni. Néhány hét múlva megint jött egy levél, hogy most már fizetni kell a büntetést. Ekkor újra a gestorhoz fordultunk, aki telefonált valakinek, aki ismert valakit és akkor pár hónap múlva írtak, hogy rendben van, elejtették az ügyet, nem kellett fizetni. Azzal nem foglalkoztak, hogy az autó végeredményben több, mint 6 hónapot töltött itt 2016-ban, bár addigra mire idáig értünk a levelezésben már újra itt volt az autó és be is fizettük az adót. Tanulság: egy jó gestor tudja, hogy kit kell felhívni, és ha valahol van urambátyám rendszer, akkor a Kanári-szigeteken biztosan így működnek a dolgok.)

Ott tartunk, hogy megvolt a vámkezelés, jöhet a rendszámcsere előkészítése:

5. El kell vinni az autót műszaki vizsgára. Ez az ITV - inspección técnica de véhiculos-, ez kb. 75 €. - Nem kifejezetten alapos az átvizsgálás, de az import autókat sokkal alaposabban megvizsgálják, mint azokat, amelyek itt vannak régóta. Ha valamire rámutatnak, hogy ki kell javítani, akkor a javítás számláját is be kell mutatni, de ekkor már nem kell fizetni újabb vizsgadíjat. A műszaki érvényességet a fiatalabb autókra 2 évre adják. Ez is egy sima A4-es papír, mint ahogy a lakcím igazolás és a NIE szám is.

6. Ficha Técnica - műszaki adatlap: megvizsgálja egy szakértő, hogy ismert-e a márka-típus Spanyolországban, be kell sorolnia + a műszaki vizsgán is készítenek hozzá egy papírt. Költsége 107 €. Erre több, mint 3 hónapig vártunk a műszaki vizsga után, miközben azt mondta a pasas, hogy a héten elkészül. Azon a héten, amikor átment a kocsi a műszakin...többedig telefonos érdeklődésre, személyes reklamálásra végül elkészítette.

További költségek, amelyeket a gestoría szedett be és továbbított:

- speciális adó, amit elvileg az értéke és károsanyag kibocsátása alapján szednek be, ehhez egy kalkulátor itt. Egy 10 éves, dízel autóra 304 €-t kellett fizetni, ami nem cseng egybe ezzel a kalkulátorral, így ebben a tételben kissé bizonytalan vagyok, hogy mi alapján kalkulálták.

- rodaje, ez egy önkormányzatnak fizetett adó: 17,99 €

- tasa de DGT (közlekedési hivatal) - ez egy fix díj, autóknál most 97,8 €, motoroknál 24,1 €

Ebbe a hivatalba, az ún. Tráfico-ba a tulajdonos eredeti igazolványát is elküldték és innen már nem kaptuk vissza a magyar forgalmi engedélyt. Ők kommunikáltak Magyarországgal, akik hivatalból törölték a nyilvántartásból, így a biztosítás lemondása is csak egy e-mailbe került.

-Rendszámtáblák 32,1 € / 2 db, ezt a helyi autószerelő "nyomtatja" ki.

7. Biztosítás kötés. Egy kalkuláció alapján kötöttem online miután megvolt a rendszám és kiderült, hogy a magyar nyilvántartásból már törölték is, így a biztosítást is felmondta a magyar biztosító. Gyorsan kellett biztosítást kötni az autóra, hogy használni tudjuk. Elég nagy különbségek jöttek ki a helyi biztosító iroda árai, a bankunk konstrukciói és az online ajánlatok között. Casco típusú vagy ahogy itt mondják, "todo riesgo" nem minden társaságnál létezik bizonyos kor felett. Végül online kötöttem meg és néhány nap múlva szakértői szemlét is végeztek rajta, online. A biztosító tenerifei embere nem jött el személyesen, hanem videótelefonálással kérte bemutatni az autót és az iratait. A díjat csak egész évre egy összegben lehet fizetni.

Az ügyintéző díja változó. Kaptunk 107 € és 290 € ajánlatot is. Mi az olcsóbbat választottuk, ami helyben van. Lehet, hogy a drágább Tenerifén hamarabb elintézte volna a műszaki adatlapot, ezt már nem tudjuk meg. Összességében csak egyszer szólt a rendőr, de ő is csak jóindulatúan, hogy tudjuk-e, hogy honosíttatni kell az autót.  

Mi van akkor, ha meggondoljuk magunkat és hazaköltözünk? Eredetvizsgálatot kell csináltatni és nem kell újra regisztrációs adót fizetni - ezt mondta a kormányhivatal. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr4714162077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóska Pista 2019.01.17. 09:58:37

Van már spanyol rendszám?
Nem mondod :)
süti beállítások módosítása