Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Pusztító tüzek La Gomerán

2018. augusztus 04. 17:33 - Élet La Gomerán

Augusztus van megint, s ilyenkor vagyunk minden évben a legnagyobb veszélyben. Nyár végén, szeptemberben, amikor a legnagyobb a forróság és régóta nélkülözzük a csapadékot, nagy veszélyt jelent a tűz a sziget lakóira, élővilágára. Tűzfigyelők teljesítenek szolgálatot figyelő állásokban és tűzoltó helikopterek állnak készenlétben amellett, hogy nagyon szigorú tűzrakási tilalom lép életbe ilyenkor. A Szent Iván napi tengerparti tűzrakási szokást már rég valami másra cseréltem volna, annyira baljóslatúnak érzem, de ez a szokás, szigorúan ellenőrzött keretek között, de még tartja magát.  

Az egyik ilyen híres-hírhedt katasztrófa 1984. szeptember 10-12-én következett be a sziget belsejében. Ahol a Mirador de los Roques kilátó van, egy emlékmű áll az áldozatok felsorolásával. 

10-én éjszaka Chipudeban, egy 1000 m felett levő faluban vették észre a tüzet, ami a La Laja völgyben ütött ki. A tűz másnapra átterjedt az országúton is a Benchijigua völgybe, mintegy 900 hektárnyi terület vált a tűz martalékává. Amikor úgy tűnt, hogy sikerült megfékezni, 12-én 14.00 óra tájban Tenerife kormányzója vezetésével egy küldöttség elkezdte felmérni a károkat, a tűz kiterjedését. Ekkor történt a katasztrófa. A szél iránya hirtelen megfordult és új erőre kapott a tűz, bekerítve az ott dolgozó embereket. Húszan haltak meg, köztük a kormányzó. Többen súlyos, harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek. tuz.jpg

A 2012-es nagy tűznek, amely Roque de Agando környékét ezúttal sem kerülte el, éppen ma, augusztus 4-én van az évfordulója. A kezdetének, mert nagyon sokáig elolthatatlan lángok pusztították az élővilágot. 52 nap után, szeptember 24-én lett vége. La Gomera 11%-a, 4100 hektár esett áldozatul, a Garajonay Nemztei Park 750 hektárja égett le. Ökológiai katasztrófa, egy emberöltő kell a teljes megújuláshoz. A tűz egymás után három helyen kezdődött, majd 12-én este elérte Valle Gran Rey gyönyörű völgyét. 5000 embert kellett evakuálni Vueltas kikötőjén keresztül hajókkal és több, mint 30 ház égett le. Néhol 15 m magas lángok pusztítottak. A 40 km/h erejű szél gyorsan terjesztette a tüzet, végül 71 M euró kár lett a mérleg. Ezen a nyáron nemcsak La Gomera, de Spanyolország más területein, Tenerifén, La Palmán is pusztított a tűz. Nagyon forró volt a nyár azon az éven. Ugyanakkor a gyújtogatást sem zárták ki. Erről lehet hallani pletykákat, illetve egy, a nyomozás kezdetén készült interjúban is elhangzott, de nem találtam megerősítő forrást letartóztatásról, perről ítéletről. Talán nem igaz, anélkül is elég tragikus.  

incendio-de-la-gomera-2012_el_tambor_es.jpg

Képek forrása eltambor.es

1344815483_587129_1344874985_sumario_normal.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr6414161827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása