Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Egy norvég mágnás Gomerán

2015. augusztus 13. 23:22 - Élet La Gomerán

Amikor először megláttam La Gomera élesen szabdalt, barnás, kicsit kopár, de lenyűgöző hegyvonulatait Norvégia jutott eszembe. Furcsán hangozhat, mert a növényzet persze egészen más, de mégis. Ahogy San Sebastian után Valle Gran Rey felé kezdünk felkaptatni a szerpentinen egyszerűen lélegzetállító a látvány. Déjá vu érzésem volt és nem voltam vele egyedül.

p1110852.JPG

Visszanézve San Sebastian felé

Később rájöttem, hogy más kapcsolata is van a térségnek Norvégiával, persze a sok idelátogató turistán kívül, (különösen Gran Canariát kedvelik) Thomas Frederik Olsen az egyik komptársaság elnöke és tulajdonosa. Szinte mindenki találkozik a nevével, a Fred. Olsen kompok naponta háromszor fordulnak La Gomera és Tenerife között. A kikötők és a fővárosok (Tenerifén, Gran Canarián és Lanzaroten) között pedig buszokat üzemeltetnek, amelyek a kompjeggyel ingyenesek.

A hajómágnás család nem mostanában kezdte építeni birodalmát, 1848 óta jelen vannak a hajózásban. Az alapító fia kezdte a terjeszkedést egyrészt hajók felvásárlásával, másrészt rendszeres hajójáratok indításával. Mindkét világháború jelentős károkat okozott a cégnek, de újra és újra talpra álltak: újjáépítettek, befektettek, újítottak és terjeszkedtek. Jelenleg érdekeltségeik vannak többek között az olajkitermelésben, megújuló energiákban, a turizmusban. A kanári-szigeteki kompok működtetését 1974. július 8-án kezdték. Egy idős taxis mesélte, hogy a 60-as évek közepéig nem volt aszfaltozott út San Sebastian és Valle Gran Rey között (50 km), és hetente egy komp ment Tenerifére, ami 12 órás út volt. (ma kevesebb, mint egy óra)

ferry_fred_olsen.jpg

forrás: www.storyal.de

A család az 1900-as évek legelején egy mezőgazdasági központot hozott létre a sziget déli részén, ahonnan banánt és paradicsomot szállítottak hajóval, - mi mással? - Európába. Innen ered a kapcsolat és az elköteleződés, mára 1000 munkahelyet létesítettek a 22000-es lélekszámú szigeten. Itt olvasható a sztori.

A sziget kopárabb déli részén, Playa de Santiago közelében van egy szállodakomplexuma a cégnek, a Hotel Jardín Tecina, az egyetlen luxus kategóriájú létesítmény a szigeten. Fő célcsoportja a golfozók. Angela Merkel is itt száll meg, a kancellár asszony már többször Gomerán túrázva pihente ki a vén Európa ügyes-bajos dolgait.

Épített a Fred. Olsen & Co. egy nyaralókomplexumot is, apartmanokat és villákat értékesítenek a szállodától nem messze, Pueblo Don Thomas-ban. Nagyon kis csinos helynek tűnik, de a valóságban elég kihalt és őszintén szólva nagyon nem gomerás, inkább, mint egy gazdagok gettója. Van egy olyan érzésem, hogy ha ez a befektetés még nem is térült meg, hamarosan elkezdi termelni a profitot. A legújabb népvándorlás hosszabb távú következményeként könnyen lehet, hogy egyes emberek menedéket keresnek majd egy háborítatlan világban. 

Fred. Olsen & Co-ról többet.

kanari.jpg

kép forrása: http://www.islandconnections.eu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr577704654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása