Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Küzdelmeink a banális fülgyulladással - megint egészségügy

2019. január 30. 19:17 - Élet La Gomerán

Írtam már többször arról, hogy milyen La Gomerán az ellátás, de azoknak a bejegyzéseknek az alapja elméleti volt vagy az uniós egészségbiztosítási kártyával igénybe vett sürgősségi ellátás. Azóta, hogy ideköltöztünk, eltelt több, mint három év, s mi egyre mélyebb benyomásokat szerzünk. Sajnos a betegségek sem kímélnek meg bennünket, pedig ki hitte volna, hogy a nyugalom szigetén, a világ egyik legeslegjobb klímájú helyén is elérnek bennünket a bacilusok?!

Időközben megszereztük a letelepedési engedélyt, s ehhez kötöttünk privát egészségbiztosítást, mert akkor még nem volt spanyol TB számunk. A számlavezető spanyol bankunk ajánlata alapján, az Adeslas biztosítóval állunk szerződésben. Havi 50 € / fő díjért cserében jogosultak vagyunk a magán egészségügy használatára. Valle Gran Reyben egy általános rendelőintézet van, ahová szerveznek szakorvosi konzultációkat is, de ez elég esetleges és azért az ritkán van, hogy beteg vagyok, de majd jó, ha hetek múlva jön egy orvos. Ha helyzet van, akkor nincs mese, irány Tenerife, ez a tapasztalat. 

Gyermekünk egész ősszel fülfájással küzdött. Megjártuk a TB alapú rendelőintézetet, a san sebastiani kórházat, többször is. Szedett antibiotikumot, szájon át, fülcsepp formában, oltottak le váladékot is, de mire megérkezett az eredmény, már nagyjából kigyógyult, így nem váltottak brutálisabb gyógyszerre, holott lehetett látni, hogy amit kapott, az nem volt tökéletes. A fájdalom többször visszatért. December elején megelégelve az EU-s kártyával igénybe vehető sürgősségi szolgáltatást, orr-fül-gégészt (OFG) akartam, de minimum egy gyerekorvost. Pár telefon és másnap már mentünk is a korai hajóval Tenerifével, ahol nagyon körültekintően vizsgálták meg a Quirón Salud magánklinikán. Röntgenezték az arcát, hogy visszanőtt-e esetleg az orrmandulája, amit még egész kicsi korában el kellett távolítani (persze, hogy vissza!) és OFG konzultációt is kértek neki. Mire 21-én utaznia kellett Magyarországra, meggyógyult, repülőre szállhatott, így a családilag tervezett karácsony nem esett kútba. Januárban aztán folytatták a kivizsgálását hallásvizsgálattal. Végül gyógyultnak nyilvánították, újabb műtétre sem írták ki, de három hónap múlva majd újra ellenőrzik az állapotát. Elégedett vagyok, azt mondhatom: a gyerekorvos több nyelven beszélt, a OFG nagyon alaposan kivizsgálta, mindenki odafigyelt a teljes kórtörténetre, a körülményeinkre és még volt egy jó szava a gyerekhez is. Igaz, ötször kellett Tenerifére utazni, de ez bizony az elszigeteltség árnyoldala, vagy ha úgy tetszik, a nyuginak is ára van. 

Közben a férjem felszámolta a magyar vállalkozását és áthelyezte a tevékenységet ide. Minekutána letelepedett státuszt létesített itt, ez így szabályos: itt lett egyéni vállalkozó és itt fizet társadalombiztosítást. Mindkét országban adórezidensek vagyunk, de társadalombiztosítást csak egy helyen szabad fizetni. Ő most már itt, mivel magyarországi jövedelmei nem TB járulékosak. Az egyéni vállalkozó vele élő házastársa és gyermekei is jogosultak egészségügyi ellátásokra. Ennek igénybe vételéhez szükséges bemutatni az anyakönyvi kivonatok apostille pecsétes, azaz a külügyminisztérium által felülhitelesített iratok hivatalos spanyol fordítását a san sebastiani kormányhivatalban, ahová online is lehet időpontot foglalni. Egy friss házassági anyakönyvi és egy gyerek születési anyakönyvi kivonat összköltsége kb. 100 € és gyorsan intézhető, mert a minisztérium pár napon belül kiadja, a fordító is kb. két héten belül postázza. Az iratokat meghatalmazott is beviheti a minisztériumba, nem kell személyesen elmenni. A Madridi Magyar Konzulátus oldalán van egy felsorolás a hivatalos magyar-spanyol fordítókról. Mivel az apostille iratok a magyar mellett angolul és franciául is tartalmazzák az adatokat, lehet, hogy egy angol-spanyol fordító is megteszi, s azt könnyebb találni a szigeten, nem tudom, mert angol ismerősöm nem tudott javasolni senkit, tovább meg nem érdeklődtem. Lényeg, spanyol fordítást kért a kormányhivatal. Így lett múlt pénteken TB száma mindenkinek, amivel regisztrálnunk kellett a helyi egészségközpontban. Itt besoroltak bennünket egy családorvoshoz -választani is lehet természetesen, de mi csak egyet ismerünk, aki éppen elment, így a mindenható betegirányítóra bíztuk magunkat. Egy kérésem volt, türelmes legyen a külföldiekkel, a többi majd kialakul. Mosolygott és azt mondta, hogy változtathatunk bármikor. 

Nem is gondoltam, hogy már ma megismerkedhetünk a dokival. Azaz mégsem. Gyakorlatilag csak helyettesítés volt, de elméletben működhetett volna, mert reggel fel kellett hívnom a 012-t időpontkérés céljából. A férjemnek napok óta fáj a füle, az éjszakát már csak fájdalomcsillapítóval bírta ki. A 012 a kanári kormányzat telefonszáma, mindjárt az egyes mellék az egészségügyi szolgáltatásoké. Neve és születési dátuma alapján azonnal tudták, hogy kihez tartozik. Mehettünk is később délelőtt, ahogy kértük. A helyettesítőhöz. Na, eddig minden nagyon flottul ment, de gondolom, sejtitek, hogy a bejegyzés nem jött volna létre, ha nem lenne csavar a sztoriban. Az egy dolog, hogy a doki nagyon barátságtalan volt és a fogorvosi góckutatás kapcsán egyből kihúzandó fogakról beszélt (?!), miközben rendszeresen ellenőrizteti a fogait, de persze ki tudja, lehet, hogy van valami gubanc. A baj az, hogy fél éve vissza-visszatér nála ez a fülfájás, s nincs sok értelme vakon kezelgetni, s eddig egy hullámhosszon is voltunk. Adott egy másik fájdalomcsillapítót, s itt már gyanús lehetett volna, mert ugye az van itthon, de az ibuprofent nem lehet sokáig szedni és itt is van a kutya elásva. Fogalmunk sincs, hogy mikor kerül szakorvoshoz, így hosszas fájdalomcsillapításnak néz elébe, hacsak meg nem gyógyul spontán. A doki előírta a váladéktenyésztést -azt itt végzik el helyben- és az OFG konzultációt San Sebastianban. Ma 30-a van. 11-én vesznek majd mintát a füléből, annak legalább egy hét, mire eredménye lesz és még nincs időpontunk a szakorvoshoz. Ha TÍZ napon belül nem hívnak fel az időpont miatt, akkor érdeklődjünk. Azt hittem, rosszul értem...de nem! Ja, hogy februárban jó lenne egy időpont? Lesz az március is, hiszen február 18-a előtt értelme sincs. 

Felhívtam a Gomermedi nevű műintézményt San Sebastianban, mert ők hirdetik, hogy mindenféle magán szakorvosi rendelés elérhető náluk és egyszer már voltunk ott vérvételen. A magánlabor jól működött. Nekem kérésre megcsináltak mindent, amit kértem és kifizettem, a gyereknek konzultálni kellett előtte az orvossal, hogy miért is akarom alávetni egy vérvételnek. Két napon belül le lehetett tölteni az eredményt az internetről. Ez az LGS Megalab keretein belül működik a nevezett intézményben. Szóval, próbáltam OFG dokit szervezni, lehetőleg gyorsabban és lehetőleg a szigeten maradva. Ugyanis a férjemnek tolmácsra van szüksége, lehetőleg rám, mert csak bennem bízik meg. Inkább az én bénácska spanyolom, mint az ő németje, pedig a Quirón Saludban kérhető német tolmács is. De, ha vele megyek, akkor mi lesz a gyerekkel? Kiszámolta, kb. 18:00-18:15 között kell, hogy meglegyen az orvosi vizsgálat ahhoz, hogy a gyerek ne hiányozzon az iskolából, és oda-vissza tudjunk kompolni-autózni egy délután-estén belül. Azért ennek megvalósíthatóságára nem érdemes fogadni, szerencsére nem is kívánta, hogy intézzem el. Pillanatnyilag csak szülőtársat tudunk megkérni, hogy hozza/vigye a sulib(a)ól, ha mi nem érünk oda érte, de az esti hajó 22.00 körül érkezik meg, a reggeli meg 7.30-kor indul. Nem azt mondom, hogy én nem segítenék, ha valaki megkérne, de azért csipp-csuppra ezekben az idősávokban annyira mégsem kényelmes, valljuk be. Újabb hátránya az elszigeteltségnek, egyszerre földrajzi és kapcsolati. Mi ebből a tanulság?

1. tanuld meg a nyelvet, ahol élsz. 2. hozz magaddal nagymamát  3. alakíts ki nagyon szoros barátságokat 4. ne betegedj meg, ha nincs elérhető szakorvos 5. vagy ne költözz kicsike szigetre?  Dehogyis! Inkább legyen magánbiztosításod a biztonság kedvéért, ha megengedheted magadnak és ragaszkodj a saját orvosodhoz, akivel alakíts ki olyan kapcsolatot, hogy ha lehet, inkább sürgősre kérje az ellátásodat, ha már egyszer fájdalmaid vannak. Remélem, ha egyszer megismerjük Candido dokit, szimpatikus, felkészült és empatikus orvosunk lesz - csak az optimizmus jegyében. 

Update 01.31.: Valóban komolyan gondolják, hogy hetekig éljen fájdalomcsillapítón. Március 6-ra kapott időpontot az orr- fül-gégészhez a kórházba. Abban a helyzetben van, hogy nem kell ezt kivárnia, de meggyőződésem, hogy ennyi idő alatt a szervezet is legyőzheti a betegséget. Vagy rosszabb esetben olyan szövődmények alakulnak ki, amelyek simán elkerülhetőek lennének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr7514598912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása