Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Spanyolország vasárnap (újra) választ

2019. november 09. 00:50 - Élet La Gomerán

Négy év alatt a negyedik általános választások lesznek vasárnap Spanyolországban. 2015. decemberben, 2016. júniusban, idén áprilisban és november 10-én újra. 2015-ben és 2016-ban még a PP - Partido Popular (=néppárt) szerezte a legtöbb szavazatot, de kisebbségben kormányzott a Ciudadanos (Polgárok) és a Coalición Canarias (Kanári koalíció) támogatásával. Azonban sorra robbantak ki a korrupciós botrányok, pártfinaszírozási anomáliák, amelyek erodálták Rajoy tekintélyét. Ehhez jött a katalán népszavazást követő válság és közben a nyugdíjak emeléséért is folyamatos tüntetések zajlottak. Rajoy megbukott és az idén áprilisban megtartott előrehozott választásokon 71 képviselői hellyel kevesebbet szerzett a pártja. Jött Pedro Sánchez, aki a PSOE - szociáldemokraták képviseletében lett az ország miniszterelnöke. 123 képvielővel azonban nincsen abszolút többsége a 350 fős kongresszusban és a koalíciós tárgyalások sem vezettek eredményre. Kivülről támogatja a Podemos (szélsőbaloldali párt) 35 fővel, a baszk nacionalisták 5 fővel és egy vegyes frakció 7 fővel, de stabil koalíciós partnert nem sikerült találnia.

congreso_de_los_diputados_espa_a_17.jpg

Szeptember 24-én oszlatták fel a kongresszust és november 1-én kezdődött a kampány! 9 napnyi kampány alatt volt négy televíziós vita, melyből egyen, a november 4-i vitán szerepeltek a pártelnökök.

A következő fontosabb pártok indulnak, jelezve a pártelnököt és közvéleménykutatási előrejelzéseket, zárójelben az előző választási eredmény:

PSOE - szociáldemokrata párt, Pedro Sánchez 25-28,5% (28%) 

PP- jobbközép néppárt, Pablo Casado 19,5 - 22,5% (17%)

Ciudadanos = polgárok, liberális párt, Albert Rivera Díaz 8-10% (16%)

Podemos -radikális bal, Pablo Iglesias 11-13,5% (14%)

Vox - radikális jobb, Santiago Abascal 10,5-13,5% (10%) 

Más País - ökoszocialista, feminista, Ińigo Errejón - új formáció, ősszel alakultak, csak a madridi helyhatósági választásokon robbantak be, 3,3 -5%-ra mérik

ERC - katalán függetlenségiek, tavasszal alakultak , Oriol Junqueras 3,5-4,4% 

Mivel a bejutási küszöb 3%, a többiek -sok regionális párt indul- várhatóan nem fogják elérni ezt az arányt, de a töredékszavazatok összesítése és kiosztása után bekerülhetnek. Ez a D'Hondt módszer (Magyarországon is és az EU-s választásokon is alkalmazzák ezt az egyszerű elvet) alapján történik; tavasszal 30 helyet osztottak ki ilyen kis pártok között.

A spanyol törvényhozás kétkamarás. A kongresszus 350 fő, a szenátus 208, négy évre szól a mandátum és minden 18. évet betöltött, közügyektől nem eltiltott állampolgár szavazhat. 

A kongresszus törvényhozói jogköre szélesebb a szenátusénál. Az előbbit zárt listás rendszerben, az utóbbit nyitott listás rendszerben választják. 

Az 52 spanyol tartomány minimum 2 képviselőt delegál + népességarányosan osztanak ki helyeket, ez jön ki 350-re. Madrid például 37 képviselőt küldhet, Barcelona 32 főt. Santa Cruz de Tenerife tartomány 7 főt delegálhat összesen.

A szenátusba 208 delegált érkezik úgy, hogy a félsziget összes tartománya 4 főt küld, a szigetek és enklávék kevesebbet. Tenerife, Gran Canaria 3-3 főt, a kisebb szigetek, így La Gomera egy főt csak. Az autonóm közösségek legalább egyet kinevezhetnek és 1 M lakosonként még egyet.

Létezik a voto blanco - fehér voks (?) intézménye, ami azt jelenti, hogy nincs a borítékban semmi vagy a szenátorjelölteknél nem jelölt be egyet sem. Ez érvényes szavazat, azt jelenti hogy a szavazó tisztában van szabályokkal, de egyetlen jelölt sem nyerte el tetszését. A szavazatszámlálásnál figyelembe veszik ezeket a szavazatokat is, míg van érvénytelen szavazat is, amelyeket nem. Érvénytelen az például, ha egy nem odaillő tárgy van a borítékban vagy több jelölt papírját is beletette. Vagy egy jelöltét tette be, de azt többszörösen jelölte meg. A választástól való távolmaradás nem számít sehová. Azonban a részvételi arányok egyáltalán nem alacsonyak: 2016-ban 66,5%, idén tavasszal 72% vett részt. Vasárnap kiderül mennyire fáradtak már bele a spanyolok a választásokba. Idén már kétszer járultak az urnák elé, hiszen volt európai uniós választás is májusban, amit itt a helyhatóságival együtt rendeztek meg.

A tavaszi eredményeket itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr7514908310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása