Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Potaje de berros

2018. október 14. 01:49 - Élet La Gomerán

A Kanári-szigetek konyhájának egyik ékköve ez a kicsit bizarr főzelék / leves. Amikor először olvastam róla, nem izgatott fel egyáltalán, nem vagyok nagy rajongója sem a leveseknek, sem a főzelékeknek. Amikor azt olvastam, hogy ez Angela Merkel kedvenc étele, amikor La Gomerára jön -és jön elég rendszeresen-, akkor már rákerestem, hogy mi is ez. Nem fogott meg a látvány, sőt! Írjátok be a google képkeresőbe és megértitek. A múltkor a piacon ajánlgatott nekem egy árus egy köteg berrost, azaz vízitormát, hogy ugyan már vigyem el és főzzek belőle egy finom potaje de berrost, de akkor még nem értem meg a feladatra. Csak néztem bambán azt a köteg zöldet, hogy mit is csinálnék ennyivel, de elmondta, hogy az mind kell a levesbe, apróra vágva. Nem vettem meg, de azóta láttam már a Sparban is, csak az fonnyadtabb volt. Szerencsémre körül vagyok véve kísérletezőkedvűbb családtagokkal, barátokkal, így egy étteremben meg tudtam kóstolni, anélkül, hogy mindjárt egy tányérnyi vagy akár egy fazéknyi mellett kötelezzem el magam. A Vista étteremben, El Cedroban fantasztikusan finoman készítik és legközelebb, ha a városban járunk (értsd San Sebastian de la Gomerában) keresni fogom a nénit a piacon, hátha van nála frissen szedett vízitorma.

Találtam egy autentikus receptet: 

Egyes receptek szerint főznek bele sertésoldalast is, de a totál turmixolt változatnál, ahogy ettük, nekem nem kell bele hús.

Hozzávalók:

1/2 kg vízitorma

4 kisebb cukkini - itt van kerek változata is!

6 vékonyabb sárgarépa

6 közepes krumpli

1 vöröshagyma

1 kaliforniai zöldpaprika

1 cső kukorica (lehet morzsolt is)

1 darabka yam gyökér

1 darabka batáta

40 dkg sütőtök

10 dkg fehér bab

6 gerezd fokhagyma összenyomva

1,5 kiskanál kömény mozsárban összetörve

1 ek só

sáfrány

víz

Nézd végig a filmet, de a lényeg annyi, hogy az összevágott zöldségeket annyi vízben, amennyi éppen ellepi, lassú tűznél megfőzzük. Ha akadósan szereted, akkor csak egy részét pürésíted és azzal sűríted be, ha zavarnak az úszó vízitorma levelek, mint engem, akkor nekimész a botmixerrel az egésznek. Kínálnak hozzá gofiot és kecskesajtot is egyes helyeken.

potaje-de_berros.jpg

 A képet innen szedtem le. Annyira éhes voltam a túra után, hogy elfelejtettem lefotózni a miénket és ez a tál hasonlít legjobban ahhoz, amit ettünk: az étel és a szervírozás is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr1914300115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóska Pista 2018.10.14. 01:52:51

Milyen termékeny vagy ma. :)
süti beállítások módosítása