Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Lustrales La Gomera, 2018 - fesztiválév

2018. október 14. 17:31 - Élet La Gomerán

A kanáriók nagyon tudnak ünnepelni. A spanyol fiesta szót az is ismeri, aki nem tanulta a nyelvet. A nyár gyakorlatilag másról sem szól, mint az egymást követő ünnepekről. Komolyan veszik a szenteket, mindenkinek megadják a tiszteletet. Na és persze önmaguknak is a lehetőséget egy jó bulira. Az egyházi szertartás többnyire felvonulást jelent, amikor körbehordozzák a különböző templomok, kápolnák szobrait, s ehhez ramót készítenek: ez egy gyümölcsökből, zöldségekből művészien összerakott építmény. Ez a dekoráció része. Közben a menet elején egy tipikus haladós táncot lejtenek miközben csattognak a kasztanyetták, ütik a dobokat. Éjjel pedig tánc van, mindig latin stílus, élő zenekarral. Meg sem próbálom elsorolni, hogy hány ilyen ünnep van egy évben. A Gomeraverde oldalán folyamatosan hírt adnak az összesről. Valle Gran Reyben a Carmen ünnep a legnagyobb a nyáriak közül, 7-10 napig tart, tűzijáték is van.

Öt évente azonban fesztivált szerveznek a sziget védőszentje, a Guadalupei Szűz tiszteletére. Ünnepe október 9-re esik és ez rendesen munkaszüneti nap, de minden ötödik évben heteken át tartó különböző programokat szerveznek a sziget fővárosában, San Sebastianban. A felvonulásra kivonul az egész város, sőt tőlünk is külön hajóval lehet átutazni a fővárosba. Az ünnep kezdete előtt megválasztják az ünnep királynőjét.

 

A gomeratoday.com képeiből válogattam 

December elejéig tartanak a programok. Az egyik csúcspont idén Juanes fellépése volt: 5000 ember énekelt a fekete ingről. A nagyszínpadot az emblematikus tornyocska kertjében állították fel, de az egész város zsúfolásig tele van az ilyenkor szokásos dolgokkal: dodzsem, céllövölde, ringlis, mozgóárusok. 

Nekünk valle gran reyieknek annyiban okoz nehézséget a részvétel, hogy jellemzően későn kezdődnek a legjobb programok, majd vár ránk még 50 km kanyargós út a hegyen át, ha nincs lehetőségünk ott éjszakázni vagy másnap munka van. Azonban, aki rajong Elvis Crespoért, a flemangóért, a mariachiért vagy kísérni akarja a szűz szobrát Playa Santiagoba, az biztosan nem keres kifogást, bírja a gyűrődést. A koncertek nem ingyenesek, de Juanest 10 €-ért élőben látni-hallani, meglehetősen jelképes hozzájárulás.

Hivatalos oldal: Fiestas Lustrales

Facebook oldal még több képpel: https://www.facebook.com/lustraleslagomera2018/

43306417_1165380660278115_6496394792639922176_o.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr2114300137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása