Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Végre eső!

2018. február 26. 01:23 - Élet La Gomerán

Hosszú szárazság után végre esőssé vált az időjárás a szigeten. Az aemet.es oldalán, a kimutatásokba csak egy picit belekukkantva is kiderül, hogy a csapadékhiány nem szubjektív, hanem valós jelenség: mérések, összehasonlítások szerint is a sokéves (1981-2010) átlag alatt maradt egész 2017-ben és idén januárban is. A víztározók vízszintje egy ideje kritikusan alacsony még La Gomerán is, ahol ez nem jellemző, mivel a nemzeti parkban, a Garajonayon napi szintű a csapadékhullás. 

Érdekesen esik itt. Általában egy esős nap úgy néz ki, hogy kisebb esőfröccsöket vált a napsütés és ezért elég gyakori a szivárvány jelenség. Amikor már azt hinné az ember, hogy elvonultak az esőfelhők, kisütött a nap, akkor hirtelen újra lecsap. Az úton nincs semmiféle vízelvezetés, így a hatalmas pocsolyák és a csúszós burkolatok okozzák a legtöbb kellemetlenséget. A mai eső azonban ennél sokkal masszívabb volt. Alig láttuk percekre a napocskát, folyamatosan sűrű felhőben voltunk egész nap és csak esett és esett.

eso.jpg

ablakunkból a Teguerguenche

Tenerife Sur-ról átirányították a repülőgépeket Fuerteventurára a rossz látási viszonyok és a kifutópálya eláradása miatt. Néhány napig marad ez az időjárás: eső viharos széllel, széllökésekkel. Ilyenkor a legfőbb veszélyt a sziklaomlás jelenti. Pénteken, amikor elkezdődött, szinte azonnal lehetett hallani a dörgést. Nem ajánlott útnak indulni, a rendezvények is azonnal elmaradnak, ha eső vagy viharos szél van. Decemberben egy viharos napon begurult egy szikla a ravatalozóba. Képes cikk az esetről.

Van egy hatalmas árok Valle Gran Reyben, gyakorlatilag a völgy legmélyebb pontján fut végig, ki van kövezve és még soha, de soha nem láttunk benne vizet. Kicsit érthetetlennek tűnik annak, aki turistaként jár itt és szuper időt fog ki, mondjuk, amikor Európában tombol a tél. Jó eséllyel sikerül is, bár, akik pont most érkeztek, el lehetnek keseredve. Azonban nem egy megalomániás mérnök túlkapása ez a vízelvezető, hanem időnként valóban előfordul ítéletidő még itt is. Ha a vihar szóba jön ("El temporal") mindenki ugyanarra gondol: a nyomorúság évére (=ańo de la arrastrada).  1941. október 30-án olyan hatalmas pusztítást végzett a hegyekből lezúduló víz, hogy embereket és házakat sodort magával. Az akkori sajtó szerint San Sebastianban a lakások 90%-a megrongálódott. A 8 halálos áldozat között egy gyermek is volt. (ABC '41. nov. 4. 12. oldal, La Vanguardia '41. nov. 2. 5. oldal) - Pikáns, hogy rosszul írtak több helységnevet is - pl. Angulo, Rejita - a Vangaurdiaban. Nagyon messze esik La Gomera mindentől, éppen ezért az emberek élete is különösen nehéz és kiszolgáltatott volt már az árvíz előtti években is és még azután is sokáig. A polgárháború utáni éhezés és a kivándorlás sújtotta őket leginkább. 

Egy balladaszerű vers is megemlékezik erről a katasztrófáról: Décimas del Temporal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr5113698456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása