Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Mi mennyibe kerül?

2016. május 22. 16:48 - Élet La Gomerán

Régóta gyűjtögetem a blokkokat ehhez a bejegyzéshez. Most már olyan sok hányódik a fiókban, hogy szeretném kidobni őket, de előbb összefoglalom, hogy milyenek az árak errefelé. Elöljáróban annyit, hogy a valle gran rey-i árak magasabbak, mint a szigeten máshol és főleg Teneriféhez viszonyítva. Egyrészt Tenerifén vannak bevásárlóközpontok, hipermarketek, másrészt északon nem a turistáknak szóló felülárazás a jellemző. Gomerán nincsen egyetlen hipermarket, bevásárlóközpont sem és a különböző láncok sem képviseltetik magukat, kivéve a DISA benzinkút, a Spar és a TuTrébol - e két utóbbi szupermarketek. Vannak viszont kis alapterületű élelmiszerboltok, háztartási boltok, amelyek egyben TÜZÉP telepek is és van kínai is. A hűtőház és a 5ocean mirelit áruház azonban nemcsak közületeket, de a lakosságot is kiszolgálják. Gran Reyben jellemzően sok a ruhás butik, különösen az ökológiai pamutáruk terjedtek el. Ez nem az olcsó kategória, de van elérhető áron igazán finom ruhanemű. San Sebastianban vannak még kisebb butikok, és egy nagyobb ruházati áruház is, ahol jó minőségű, elfogadható árú gyerekruhákat és minden mást árulnak. Jellemzően azonban a bevásárló körutakat Tenerifére szervezik a helyiek, ahol plázák, hiperek, nagy láncok üzletei -bevásárlóutca a belvárosban-, bútorboltok, barkácsboltok, minden megtalálható. Az Ikea kiváló online shoppal rendelkezik, 20 € fölött ingyen szállít ki bármelyik szigetre, néhány napos határidővel. A Decathlon sajnos nem ennyire kedvező és gyors, de lehet rendelni online és ez kényelmes. A tenerifei bolt pedig kétszintes és óriási kínálata van. Az Ikea és az Alcampo (=Auchan) mellett található. Még megemlítem a santa cruz-i La Recova vásárcsarnokot, melynek meglátogatása terveink között szerepel.  

Áram: ~20 € / hónap

Víz: 3 € / hónap - 18000 liter ivóvíz minden spanyol háztartásnak jár nagyon kedvező áron. Az efölötti fogyasztást azonban egy jóval drágább tarifával mérik. János Károly királynak köszönhető ez a szinte ingyenes víz.

Internet - Telefon - Mobil: 50 € / hónap (Gomerán csak Movistar van)

Szemétszállítási díj nincs, az utcán vannak konténerek, oda kell levinni a hulladékot. Szelektív gyűjtőket is az utcákon helyeztek el. 

Parkolás az utcán mindenhol ingyenes, Tenerife fővárosában is, csak a mélygarázsokban van díja.

Autópályadíj, útdíj Tenerifén sincs.

Benzin: ~ 0,8 €

Fodrász: férfi hajvágás 8 €, hajfestés, szárítás: 40 €, mosás-szárítás: 13 €

Kozmetika: arctisztító kezelés, masszázs: 40 € (nincs konkurenciája a városban)

Testmasszázs: 20-25 € / 20 perc

Étterem: margarita pizza 5 €, feltéttel: 6-7 €. Paella 8 €, főételek jellemzően 8 €-tól kezdődnek egy átlagos étteremben. Gran Rey Hotelben három fogásos menüvacsora 16,9 €. Déli menü, ami általában egy saláta vagy leves + főétel 7-8 €. Sör 0,33 csapolva 1-1,5 €, szénsavas üdítő 0,33 1,5 €, cortado kávé 0,8-1,5 €. Fagylalt: 0,9 - 1,1 € / gombóc.  

Az éttermi árak különösen kis merítést mutatnak, mert kisgyerekkel ez a program egyelőre nem tartozik a gyakran vállalt próbatételeink közé.

Élelmiszer árak:

Ásványvíz 8 l 1,52 €

Sör Dorada 0,33 l  0,45-0,62 €

1,5 l Schweppes szénsavas üdítő 1,28 €; 2 l Coca Cola 1,58 €. 1 l gyümölcslé 0,85 €

6 tojás 0,99 €

Bagett hosszú 1,23 €, rövidebb bagett (pan) 0,4 €, croissant 0,8 €

80 g-os előrecsomagolt felvágottak 1€

Darált marhahús 500 g 3,75 €

Csirkemell kg 3-10 € - a fagyasztott olcsóbb és az brazil

Bélszín 23 € /kg

Liszt 1 kg 1,08 €; kristálycukor 1 kg 0,69 €; porcukor 250 g 0,68 €

6 l teljes tej (3,6%) 5,04 €

Jégkrém (Magnum típusú) 1,75 €

Újkrumpli 1,15 €, eper 2 kg ládában 5,8 € - hűtőházból. A zöldséges árait meg sem említem, mert annyira horror, hogy egyáltalán nem csodálkoztunk, hogy a turistaszezon végével bezárt, szabadság miatt meghatározatlan időre. Helyi ember ott nem igazán vásárol. 

A bioélelmiszer drága, mint mindenütt: 1 csomó petrezselyemzöld 1 €, 1 kisebb káposzta szintén. Egy marék csenevész sárgarépa 2,5 €, 5 citrom 1,25 €. Viszont nyárízű a paradicsomjuk, az megéri az árát. (5-6 szem 1,65 €)

A Magyarországon megszokott tejtermékek beszerzése nehézkes, ezért nem az ára, hanem az elérhetősége izgalmas számunkra. 500 g kefír: 1,95 € (Alcampo), 250 g tehéntúró 1,8 € <ez volt 2,65 € is, de felteszem nem tolongtak érte a "túrósmácsik" rajongók, így leárazták>, 200 g tejföl 1,5 € - utóbbi kettő bajor biogazdálkodásból. 

Az árak hozzávetőlegesek, más-más boltban változó, ahogy mindenütt. Kozmetikumokat, tisztítószereket nem gyűjtöttem össze annyiféle márka és árfekvés van. 

Nem akarom értékelni a felsorolást, mert otthon jellemzően nem figyelem az alapvető élelmiszerek árát. A hús, a gyümölcsök és a szolgáltatások ára jellemzően magasabbnak tűnik, mint otthon, de érzésem szerint az sem mindegy, hogy Zalaegerszeget vagy Budapestet vetem össze.  Ki-ki maga vonja le a tanulságot saját magának, ismerve a szokásait, igényeit, a saját bevásárlókosara összetételét.

(Kanári szigeteken a legtöbb termék áfája 7%. 0% az élelmiszereken, vízen, könyvön, újságon, légi közlekedésen. Dohány, alkohol, ékszer, parfüm, szőrme, fegyver: 13,5 %)

A végére, hogy mégse legyek már ennyire uncsi és hétköznapias, hallgassátok:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr758738486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása