Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Hogyan érinti a kanári-szigetek idegenforgalmát a Thomas Cook csődje?

2020. február 04. 10:17 - Élet La Gomerán

Szeptemberben komoly riadalmat okozott a Thomas Cook és leányvállalatának, a Neckermannak csődje a Kanári-szigeteken. A kormányzat azonnal megajánlott 200 millió euró összegnyi hitelt a baleári- és a kanári-szigeteki idegenforgalom javára, illetve 8 millió és 15 millió euró összegű azonnali támgatást. Azóta eltelt négy hónap, benne vagyunk a szezon kellős közepében, már lehet látni a tendenciákat. Ezekről a személyes tapasztalatokról illetve a frissen megjelent statisztikai elemzésekről írok pár elgondolkoztató dolgot. 

La Gomerán, Valle Gran Rey-ben az ősz gyengének bizonyult. Vendéglátós és magánszállás kiadó ismerőseink szerint sokkal kevesebben érkeztek, érezhető volt a hanyatlás. Ugyanakkor a szállodás ismerősök, könyvelő, recepciósok azt mondták, hogy itt La Gomerán szerencsére nem annyira érezték meg, de Tenerife - a szomszédos nagy sziget, ahol nagyüzemi turizmus zajlik- sokkal rosszabb helyzetbe került. Karácsony előtt néhány nappal aztán megjelent az a tömeg, amelyet már egy kicsit előbbre vártak a korábbi évek tapasztalata alapján. Olyannyira, hogy jelenleg elég nehéz jó szállást találni február-március hónapokra. La Gomerán a szezont a Húsvét zárja. Május-június a legcsendesebb hónapoknak számítanak; július-augusztusban jönnek a nyaralók és augusztusban főleg a belföldi turisták is: más kanári-szigetekiek és a félszigetről is. Szeptember újra nagyon csendes, majd október/novemberben már kezdenek jönni őszi szünetre a családok, illetve azok a kisgyerekesek és idősek, akik nincsenek az iskolaévhez kötve.

Mit mondanak a statisztikák? 

13 millió turista érkezett a Kanári-szigetekre 2019-ben. (13,7 M 2018-ban) 4%-kal érkezett kevesebb decemberben, mint 2018. decemberében viszont nőtt a 4. negyedéves bevétel: 823 millióról 849 millióra. Ez utóbbi meglepő adat magyarázható azzal, hogy 5,1%-kal nőtt revPAR 2018-hoz képest. A revPAR a hotelszakmában az a mutató, amely egy átlagszoba bevételét mutatja. Hogyan lehetséges mindez?

Magyarázhatja ezt a statisztikai tényt az, hogy a foglalások átcsatornázódtak. Az utazási közvetítők helyett, mint pl. a Thomas Cook, inkább magánszemélyek foglalták le a szálláshelyeket és így nyilván nagyobb haszon maradt így a cégeknél, mert nem csomagban alacsony margin mellett, hanem drágábban tudták eladni azokat. A szobaárak folyamatosan nőttek az elmúlt évek alatt, jelenleg 84 € az átlag a kanári-szigeteken. Egyes szigetek között persze hatalmas különbségek vannak, La Palma, El Hierro még mindig olcsónak számít, La Gomera viszont kiugróan drága. Ennek az is oka lehet, hogy itt elég kevés a hotel. A sziget kormányzata többször is hitett tett a helyben maradó bevételek támogatása mellett a kivülről érkező befektetői csoportok által tulajdonolt szállodákkal szemben. Így az itt AirBnB-zőknek egyelőre biztosan nem kell attól tartani, hogy megnyirbálják a lehetőségeiket.

A 4%-nyi csökkenést a más célpontot választó németek (akik az ideérkezők 20%-át teszik ki durván) rovására írhatjuk. Törökország és Egyiptom idegenforgalma újra éled, barátságosabb árakat kínálva, s talán változatosságot is jelentett azok körében, akik az elmúlt években a Kanári-szigetekre jöttek, ha nem akartak túl messzire utazni Európától. 2016, 2017 és 2018 nagyon jó évek voltak itt, Spanyolország Afrikához tartozó, kiváló klímájú nyaralóhelyein, bár már 2018-ban is csökkenést realizáltak, mintegy 3,3%-kal. 2019-re az eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, de ez az egész évben megfigyelhető tendencia volt, nem lehet a Thomas Cook csődre fogni. La Gomerán például nyáron (július-augusztusban) nagyobb volt az olló a két utolsó évet összehasonlítva, mint szeptember után. 

A szállodások vitatják a statisztikai adatokat, s azok értelmezését. "Hogyan lehetne fél millió turistával kevesebből nagyobb bevételt termelni? Ha kisebb a kereslet, lehet növelni az árakat? Növeled az árakat, aztán még kevesebben jönnek! Ilyenkor kell promóciókat hirdetni! Veszítünk a hasznunkból. Csak röhögünk ezeken az adatokon!" - mondta egy bennfentes szakember.

A kormányzat a belföldi turizmussal próbál nyugtatni, de a szakma ebben nem hisz. Egyre drágábbak a belföldi repülőjegyek is, miközben a külföldről érkező járatok száma is jelentősen csökkenni fog a Ryanair kivonulása miatt. Állítólag, most jön még csak a neheze. 

Forrás és grafikonok: El Diario

2018-as év: europapress.es 

Szólj hozzá!
Címkék: turizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr3915453218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása