Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Valle Gran Rey

2015. augusztus 13. 20:10 - Élet La Gomerán

La Gomera egyike a kisebb, kevésbé ismert Kanári szigetcsoportnak, Tenerifétől nyugatra. San Sebastianban köt ki a komp és egy másik is, amelyek a tenerifei Los Cristianosból indulnak. Egyéb kapcsolat a "külvilággal" a napi két repülőjárat Playa de Santiago és Tenerife Norte (északi reptér) között. 

k_peslap.jpg

A turisták által leglátogatottabb város a lenyűgöző fekvésű és kiváló klímájú Valle Gran Rey a sziget nyugati felében fekszik, két hegy közötti völgyben. A képen bal oldalon a La Mérica, jobb kézre a Teguergenche. Igen, a Kanári-szigeteken belül is tudunk beszélni kedvezőbb és kevésbé jó klímájú helyekről. San Sebastian például sokkal szelesebb, Valle Gran Reyt jobban védik a hegyek. A város -neve a nagy király völgyét jelenti- több kisebb lakott helység összefoglaló neve, nagyjából 4200 lakossal, főleg a turizmusból él. Elsősorban a német ökoturisták körében népszerű, sokan járnak vissza évről-évre telelni, illetve számottevő az áttelepedettek száma is. A 70-es évekre tehető a hely felfedezése, a hippik paradicsoma volt, de még ma is őriz ebből az arcából. A naplemente össznépi ünneplése egy doboz Dorada-val mindennapos turistaprogram, amelynek végén egy sapkába gyűjtik az adományokat a művészek, akik zenével kísérik nyugovóra a napot.

img_1434.JPG

Annak ellenére, hogy a turizmus fontos Valle Gran Reyben -rengeteg szálláshely, étterem található- a strandok kiépítettsége elég kezdetleges az európai tengerpartokhoz vagy akár a Playa de las Americas-hoz (Tenerife) szokott szemnek. Nincs napernyő- és napágytenger, sem öltöző, csupán egy zuhany. Mindenki a fekete homokban fekszik. Négy hivatalos strand van -Playa del Inglés - nudista és erősen hullámos, La Playa - hullámos és inkább kavicsos, Vueltas - a kikötőnél, nyugalmasabb és homokos valamint a puntillai baby beach. Ez utóbbi a kedvencem, mivel nem tudok úszni és mindig csak kisgyerekkel mentem. Ez a strand valójában egy pocsolya (spanyolul charco a neve, szó szerint pocsolyát jelent), főleg apálykor, de pont ez az előnye. A kicsik nyugodtan eljátszanak, vizeznek, homokoznak, bajuk nem lehet, a szülők addig napoznak, beszélgetnek. Piros felsőt szoktam a kisfiamra adni, hogy jól lássam merre bóklászik a kövek között.

img_3148.JPG

A strandnál van egy finom fagyizó -németek vezetik-, de ezen kívül semmilyen büfé sem itt, sem a többi strandnál. Az egész nagyon természetes. Az ide látogató turisták többsége természetkedvelő ember, sok a túrázó és a pecás. Nyugalmat keresnek és meg is találják. Novembertől márciusig övék a terep és erről időben gondoskodnak is. Általában egy évre előre betelnek a legjobb apartmanok. Mesélik, hogy nyaranta megváltozik a közönség: ekkor érkeznek a félszigetiek. Csak így nevezik az anyaországot, a félsziget. Amikor Madridban beköszönt a 40 fok, akkor megérkeznek a spanyolok, ők nem foglalnak előre, jó, ha egy nappal korábban. Óriási lesz a hangulat, minden éjjel fiestát tartanak. Kicsit türelmetlenebbek és hangosabbak, más a vérmérsékletük, de a helyiek is mindig benne vannak egy kis bulizásban. 

A kanáriak politikailag Európához tartoznak, földrajzilag Afrikához, kulturálisan sok a dél-amerikai beütés. Nemcsak a nyelvben tapasztalható, de a mentalitásban is. Nagyon közvetlenek, kedvesek, szeretik a gyerekeket és nem igazán sietnek soha semmivel. Mańana! 

Lazán dobálózok a városrész nevekkel, de ez ne tévesszen meg senkit, nagyon kicsik a távolságok. A kép alján levő kikötő - Vueltas és a felső végén levő La Playa promenádja között gyalog, a tengerparti úton 25 perc séta.

img_1402.JPG

A poszt végén szeretnék megosztani egy számunkra nagyon kedves filmet a youtube-ról. A szerző -Joe B- felvette az utat, ahogy a völgy felső részén eléri a várost és a szerpentinen, a teraszos hegyoldalban leér a lapos részre (El Llano). Nem tudunk betelni ezzel a látvánnyal. Ahányszor végigmegyünk ezen az úton mindig elfog bennünket a "megérkeztünk a paradicsomba" érzés. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr17704384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása