Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Egészségügyi ellátások

2016. április 28. 16:00 - Élet La Gomerán

Valahol olvastuk a neten, hogy Spanyolország a világon az 5. helyen áll abból a szempontból, hogy a GDP hány százalékát költik az egészségügyre. Sokat költenek eszerint a kimutatás szerint, az 5. legtöbbet. Sajnos nemrég volt szerencsétlenségünk személyesen is megtapasztalni. Kisfiúnk egy játszótéri balesetben eltörte a jobb karját, ezért a helyi Centro de Salud-ból (~ Egészségközpont) továbbküldtek bennünket a san sebastiani kórházba, a sürgősségire. 50 km utazás, de ez bizonyára csak a szigeti lét sajátossága. A rengeteg szerpentin miatt ami légvonalban 6 km, az is 40-re jött ki a múltkor, amikor a szomszéd völgybe látogattunk.

Modern, városszéli kórház. Közel öt órát töltöttünk el a sürgősségin, pedig nem is voltak nagyon sokan, szóval azt a nagy összeget biztosan nem a várakozási idő lerövidítésére költik. Végül meg kellett várnunk a traumatológus szakorvosnőt, de így utólag nem bánom, mert az addigi összes orvosi véleményt kukázta és begipszelte a gyerek kezét. Addig minden arról szólt, hogy kificamodott, helyre kell csak tenni, de ez nem járt sikerrel, csak fájdalommal és összesen öt röntgen felvételt készítettek a karjáról: több oldalról, s a bal karjáról is, összehasonlításképpen.

img_6945.JPG

Még erős két hét van hátra a kontrollig, de már elkezdtem hívogatni a kórházat időpont egyeztetés miatt. Jól tettem, úgy tűnik, mert nehéz telefonvégre kapni valaki kompetenst, még nehezebb időpontot szerezni...visszahívást ígértek. Szkeptikus vagyok, de adok egy-két napot ennek az opciónak, bízva abban, hogy csak a pesszimizmusom szólalt meg legbelül. 

Legendás, hogy mennyire sokat kell várni a szakorvosi ellátásra. Emiatt és azért is, mert a szigeten nincs meg minden típusú szakrendelés, magánbiztosítást ajánlott kötni. Többféle szolgáltató kínál különböző csomagot, egészségi állapottól, kórtörténettől, életkortól függő tarifákkal. Személyes tapasztalatunk még nincs, információink vannak arról, hogy 50-60 € / havi díj ellenében magánorvosi ellátást lehet igénybe venni. Családi biztosítást is lehet kötni; a lenti próbavásárlás során 2 € /hó kiegészítő összeg fejenként. Tenerifén több magánkórház működik, délen pl. a Hospiten Sur. A magánbiztosításról sajnos vagy szerencsére még nem tudok többet írni, de ha úgy alakul, hogy hosszabb távon maradunk, akkor utána fogok járni részletesen is. Összegyűjtöttem néhány ilyen szolgáltatót: Asefa, Asisa, Axa, Caser, DKV, Generali, HNA, Mapfre, Medifiatc, Sanitas. Kíváncsiságból megnéztem ez utóbbi oldalát, lehet biztosítási összeget kalkulálni: https://www.sanitas.es/cparticulares/contratacion/presupuesto/pmi

Feltételezem, a részletekben bújik meg a lényeg, a 3. pontban kell megtenni az egészségügyi bevallást (Cuestionario Salud). 

Tenerifének van orvosegyeteme és klinikái.

Kisvárosunkban van egy magánorvosi rendelő. Ők 80 € / konzultáció tarifával dolgoznak, amelyből a helyi lakosoknak 50% kedvezményt adnak. A turisták az utasbiztosításuk terhére el tudják számolni a fizetett díjat. Az itt dolgozó orvosok több nyelven beszélnek, s gyors segítséget tudnak nyújtani, de egy rendelő felszereltségére kell gondolni, nem többre. Összetettebb probléma esetén ők is továbbküldik a beteget laborba (Centro de Salud) vagy a kórházba, ha szakorvosra van szükség. Elképzelhető, hogy a Centro de Salud kihagyhatatlan ebben az esetben is. Viszont nagyon sok hasznos információval láttak el az egészségügyi rendszerről, a lehetőségekről türelmesen, angolul.

Külföldiként, de magyar biztosítottként az EU-s TAJ kártyával ingyenes az ambuláns ellátás, mert Spanyolországban ingyenes mindenki számára, tehát a külföldiektől sem kérnek pénzt. Tervezett beavatkozások elvégzését kérvényezni kell az OEP-től, amely elbírálásnak van átfutási ideje, kb. egy hónap. (Ez sem személyes tapasztalat, az OEP tájékoztatása szerinti.) Attól függően, hogy valaki munkaviszony által vagy más jogon biztosított (pl. nyugdíjas, rokkantsági ellátásban részesülő stb.) más-más nyomtatványt kell kitölteni. Közhelyes, de nem bánom: csak ne legyen rá szükség!

Update1. 05.01. vasárnap 15.30: a doktornő személyesen felhívott és adott időpontot. 05.13-ra, ahogy szerettem volna, egy perccel se legyen rajta tovább a gipsz, mint négy hét! 18.40-re mehetünk. Még az oviból sem kell hiányozni, dolgozni is tudok. Szuper!

Update2. A magánbiztosítók tesztelése 2017. elején megtörtént, erről itt olvashatsz

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr58665840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóska Pista 2017.09.07. 11:16:12

"Valahol olvastuk a neten, hogy Spanyolország a világon az 5. helyen áll abból a szempontból, hogy a GDP hány százalékát költik az egészségügyre. "

Szerintem nem.

data.oecd.org/healthres/health-spending.htm

Élet La Gomerán 2017.09.07. 11:28:27

@Jóska Pista: Köszönöm az adatokat. Nem lehet véletlen, hogy nem találtam meg a forrást, amit kb. 5-6 éve olvastam és lehet, hogy csak egy pontatlan blog volt.
süti beállítások módosítása