Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

El Silbo - a gomerai füttyös nyelv

2018. március 02. 18:50 - Élet La Gomerán

Tegnap elhunyt a gomerai füttyös nyelv egyik kiváló mestere, az aguloi származású, 75 éves Lino Rodríguez Martín.lino-rodriguez-maestro-silbador_unesco_kicsi.jpg

Kép: Unesco

Az "El Silbo" vagy "Silbo Gomero", a La Gomera szigetén használt füttynyelv egyike annak a még ma is élő, kb. 70 hasonló körülmények között használt távolsági kommunikációs eszköznek, amelyet a hegyek között, egymástól elszigetelten élő emberek alkottak meg. Az őslakosság már a 15. században ide érkező spanyolok előtt is használt fütty nyelvet, nemcsak La Gomerán, de El Hierron, Tenerifén és Gran Canarián is. A mostani a spanyol nyelvre épül és 2009-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A nevezési tanulmány szerint minden gomerai lakos érti, de az 1950 és 1980 között születettek jellemzően nem beszélik, mert őket már a szüleik nem tanították meg erre, az oktatásban pedig még nem törekedtek a hagyomány megőrzésére. Ez az időszak nagy vonalakban egybeesik La Gomera válságával, amikor a kivándorlás elkezdődött majd modernizálódásával. Ekkor a lakosság kezdett elfordulni a mezőgazdaságtól és a fütty lenézetté vált, mint egy parasztos tájszólás. A telefon bevezetése pedig szükségtelenné tette a mindennapokban.

1999 óta a gomerai gyerekek alsó és felső tagozaton folyamatosan és kötelezően tanulják a füttynyelvet képzett és minősített silbador-októl. Középszinten képzik az oktatókat, akik nemcsak a diákokat tanítják, hanem az ide látogatóknak is bemutathatják ezt a helyi különlegességet. Aguloban, a Las Rosas étterem az egyik hely, ahol a szervezetten kirándulóknak egy étkezés mellett a Silbot is megismerhetik. 

Az ünnepi programoknak szerves része, mint például az öt évente megrendezett (éppen 2017-ben volt az utolsó) Bajada del Virgen alkalmával.

A füttyszó akár 10 km-re is elhallatszik, így alkalmas, főleg rövid utasítások, zanzásított információk átadására egymástól távol vagy körülményesen megközelíthető helyen levő emberek között (hegyi pásztorok). Mobiltelefon volt ott, ahol a lefedettség minősége a mai napig is egyenetlen. 

"A Silbo úgy alakul ki, hogy a spanyol mássalhangzókat (ezekből igen sokféle van) négyféle füttyel sifrírozzák, míg az öt magánhangzónak (a, o, u, i, e) kétféle füttyből kell kialakulnia. Éppen ezért igen sok a lehetőség a félreértésre, sokkal több, mint a beszélt nyelvben.
Minthogy a fütyült szavakat igen nehéz megkülönböztetni egymástól, a silbadorok sokszor ismétlik a jeleket, illetve igyekeznek a kontextusra, az összefüggésekre hagyatkozni." (National Geographic 2005.01.07.)

Kutatások bizonyították be, hogy az agynak ugyanazon a területén mutatkozik az aktivitás, mint beszéd közben, a bal oldali halántéklebenyben, de aktivitást mutat a frontális lebeny is, amely a siketek jelbeszéde közben aktív. Aki nem tudja mit hall, csak füttyként észleli, annak az agyának több területe is működésbe lép, mert nem tudják, hogy mire figyeljenek. (2004, 2005. Manuel Carreiras La Laguna Egyetem és David Corina Washington Egyetem)

Francesca Phillips 2009-ben dokumentumfilmet készített a nyelvről. Itt lehet megnézni, spanyol és angol feliratokkal: Written in the Wind.

Emlékműve Igualero-nál, a nemzeti parkban, a Szent Ferenc templom mellett (Iglesia de San Francisco) található, egy olyan helyen, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az érdekes alakú Fortaleza hegyre, Erque völgyére, s kifutása van a szemnek a hegycsúcstól a tengerig, távolban El Hierro és La Palma szigetek körvonalazódik. 

monumento_al_silbo_gomero_la_gomera_canarie_ilturista_info.jpg

Kép: ilturista.info

Forrás: Unesco, Wikipedia, National Geographic, Gomeranoticias, lagomera.travel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr6212247800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása