Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Légikatasztrófa Tenerifén

2017. március 27. 19:35 - Élet La Gomerán

1977. március 27. fekete nap a légi utasszállítás történetében és ez Teneriféhez kötődik. Egyszerre két hatalmas gép, két Boeing ütközött össze a reptéren, s 583 ember halt meg.

Ma van az évfordulója annak a tragikus eseménynek, ami sok mindent megváltoztatott a repülési protokollban és Tenerife légi közlekedésében is. Bár az index.hu cikke, amely ma eszembe juttatta ezt a történetet kissé epésen jegyzi meg a cikk végén, hogy a spanyol kormány nem siette el a reptéri irányítótorony megépítését, azért azt is illik megemlíteni, hogy építettek egy új repteret a sziget déli részén, ahol sokkal jobb az időjárás, ködre szinte semmi esély. A tengerszint felett 64 m-en épített, Sophia királynéról elnevezett repteret 1978. végén adták át a forgalomnak, amelyet már a 60-as években megnövekedett turistaforgalom megkövetelt a szigettől. A baleset időpontjában ez a reptér építés alatt állt. 

A Los Rodeos, ahogy régen nevezték az északi repteret 633 m magasan fekszik, egy fennsíkon alakították ki, ott, ahol gyakran esik az eső. Ne felejtsük el a tőszomszédságában áll Spanyolország legmagasabb pontja, a Teide. A főváros mindössze tizenegy km-re van. Amíg a déli területek kiépítése nem kezdődött el, kényelmes helyszínnek bizonyulhatott. Ma is innen bonyolítják a szigetek közötti és a félsziget irányába induló / érkező belföldi járatok nagy részét, miután a 2000-es években kibővítették.  A déli reptér a turistákat szolgálja ki főleg. Ez Los Cristianostól, az üdülőövezet központjától 17 km-re fekszik.

Visszatérve a katasztrófára, ajánlok egy dokumentumfilmet. Aki elolvassa a cikket vagy megnézi ezt vagy egy másik filmet (van néhány a youtube-on) láthatja, hogy szinte mozifilmre kívánkozik az a sok véletlen egybeesés, ami ide vezetett.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr2512375325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása