Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Előtte és utána

2016. március 13. 00:23 - Élet La Gomerán

el_silbo.jpg

El silbo - a híres gomerai füttynyelv - elsajátítása az általános iskola kötelező tananyaga

 

Egy olyan ismerősöm ihlette ezt a bejegyzést, akivel még soha nem találkoztam személyesen, de a tevékenysége annyira megragadott, hogy megkértem, legyen a barátom a Facebookon. Buba elfogadta, még jó, hogy nem mondott nemet egy nőnek, az igazán rosszul esett volna meg amúgy is van vagy 3000 barátja, elférek ott én is. Könnyedén kipletykálom Bukhard Bartelst, mert alig tudok róla valamit azon túl, amit a Facebookon művel. Régi képeket kutat fel La Gomeráról és posztolja őket, naponta többet is. Gyakran fotózza ugyanazt a helyszínt ugyanabból a szemszögből sok évvel később. Ebből alakult ki az "előtte és utána" sorozata. Néha pedig bolondozik kicsit és megvadítja a képeket ötleteivel pl. függőhíd köti össze La Gomerát El Hierroval. Hahaha, még közvetlen komp sincs. Buba valahol Észak-Németországban él, pszichológus és Gomera megszállottja. 1988-ban jött el először, azóta vagy harmincszor még. Szíves engedelmével lementettem jó pár fényképét, hogy megosszam veletek is. Mi imádjuk ezeket a régi képeket, remélem, nektek is örömet okoz.

San Sebastian de Gomera, a kikötő

A rendszeres kompjárat elindulása nagyobb hatással volt a gomeraiak életére, mint Franco '75-ben bekövetkező halála és az azt követő békés átmenet. Spanyolország 1986-ban csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez, ám a Kanári-szigetek bizonyos mértékig megőrizte különleges státuszát. Nincs vámunióban ma sem az EU országaival.

Vallehermoso Északon

Nagyon megszerettük Valle Gran Reyt, bár mi csak 2011-ben ismertük meg. Elnézve a '70-es, '80-as évekbeli városkát, nem hiszem, hogy minket akkoriban rabul ejtett volna, pedig idegenforgalmi felfutása ezekben az években kezdődött. Ekkor fedezték fel többek között a nyugat-németek. Mi magyarok akkoriban sokkal közelebbi úti célokat is csak nehézségek árán érhettünk el, még a "jugó" tengerpart is a kiváltságosok nyaralóhelye volt. 

Valle Gran Rey

Gyakran gondolok arra, hogy mennyire jó lenne, ha jobban tudnék spanyolul. Kihasználnám a lehetőséget, hogy az öregeket faggassam kicsit arról, hogyan éltek akkoriban, amikor ennél sokkal jobban el voltak vágva a világtól. Valle Gran Reyt San Sebastiannal a 60-as évek közepén kötötték össze aszfaltozott úttal. Villanyáram sem sokkal korábban lett. Ebben az 1978-as filmben arról beszél a várandós hölgy, hogy nincs kórház Gomerán. Át kell menni Tenerifére szülni. Conchita öccse a kis Suso (a filmen a járdán üldögél) meg is jegyezte, hogy akkoriban úgy érezték, túl nagy dolgot kérnek a kis sziget lakói. Ma mindketten a turizmusból élnek, Conchita panziót, Suso éttermet vezet, Vallehermoso-ból származó feleségének nívós fodrászüzlete van a fő utcán. Nagyon kedves, segítőkész emberek, elkötelezett gomeraiak.

Unas escenas de un reporte del año 1978 de la Televisión Española sobre las preocupaciones y los problemas de los vecinos de Valle Gran Rey

Posted by Burkhard Bartels on Tuesday, December 23, 2014
Hagytam néhány kedves képet a poszt végére:
 Borbalan-Vueltas-Puntilla találkozása
Köszönettel az anyagért Bukhard Bartels! 
Szólj hozzá!
Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr528470878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása