Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Vízkereszt

2016. január 06. 21:38 - Élet La Gomerán

Január 6-a legalább olyan fontos ünnepe Spanyolországnak, mint a karácsony. A három király eljövetelét ünnepelik, akik ajándékokat hoznak a Kisjézusnak. Valójában nem is királyok, hanem napkeleti bölcsek és valószínűbb, hogy az akkori telekommunikációs és közlekedési eszközök birtokában nem is ekkor látogatták meg a kisdedet, de most nem is ez a lényeg. Hatalmas show az eljövetelük, Valle Gran Reyben mindenképpen. 5-én estefelé az összes gyereket egy Reyes váró bulira invitálják a tengerpart egyik főterére. Szól a zene, van ugrálóvár és jó nagy tülekedés, amikor megérkeznek. Egy pódiumra kísérik őket, ahol minden gyerek átadhatja a levelét a kívánságaival és még édességet is osztanak. Éjszaka biztosan megfeszített tempóban dolgozhatják fel a kérelmeket, mert reggelre meg is érkezik az ajándék minden gyerekhez.

A család ezen a napon kalácsot fogyaszt, amit koronára emlékeztető módon színes aszalt gyümölcsökkel díszítenek. Szokás elrejteni egy kis figurát és egy kavicsot vagy babszemet a kalácsban. A kavics megtalálója fogja a következő évi kalácssütés vagy vásárlás költségeit fedezni, akinek a figura jut, szerencsés lesz.

Idén először én is elkészítettem a Roscón de Reyest Loli Dominguez receptje alapján. Igazán szép és finom lett. Kakaóval, forró csokival az igazi.

Itt, Valle Gran Reyben a fiestát egy hegyi kápolnánál rendezik meg istentisztelet után, ahová közösen sétálnak fel a hívők. Délutántól kezdve szól a zene, táncolnak, beszélgetnek, iszogatnak. Munkaszüneti nap 6-a, de errefelé 7-ét sem érdemes túl nagy elvárásokkal kezdeni. Az ünnep vallási része egy közös sétával kezdődik: a "Ramo"-t felviszik a kápolnához. Ez egy elég súlyos és színes építmény gyümölcsökből zöldségekből. A téren körbeviszik a "Szűzanya kisdeddel" szobrot és a "Három királyok imádása" oltárrészletet. A legenda szerint ezt a képet a helyiek a kalózoktól szerezték és némi isteni közbeavatkozás játszott a kezükre.  Egyszer élelem- és vízhiány miatt ajánlatot tettek a gomeraiaknak, de miután megkapták az ellátmányt, nem akarták átadni a műkincset, elkezdtek a tenger felé hátrálni, ám egy kerekedő vihar visszafordította őket és inkább átadták a képet, az eredeti megállapodás szerint. A kalózok régen elég sok veszélyt jelentettek a szigetekre, ezt a kápolnát is azért építették olyan magasan és rejtve a szem elől, hogy a tenger felől ne látszódjék.

Néhány kép az odavezető útról és a kápolnáról:

A buli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr818244707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása