Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Mit lehet ott csinálni?

2015. augusztus 29. 15:37 - Élet La Gomerán

Ha valakinek megemlítjük, hogy La Gomerán (is) eltudjuk képzelni az életünket, kb. a második, ha nem az első kérdés...és mit lehet ott csinálni?!

Egyes oldalak kiemelik a sokféle művészetet, ami megtalálható itt, de a magam részéről a szigettel kapcsolatban nem ezeket a kikapcsolódási formákat említeném. Aki magas kultúrára vágyik, az ne a Kanári-szigetekre jöjjön. Természetesen a két nagy népességű főváros, Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas Gran Canarián nyújtja mindazt az élményt, ami egy nagyvárostól elvárható. De, mit lehet csinálni Gomerán? 

San Sebastianban van egy mozi...igaz, a műsort még nem sikerült a neten megtalálnom.De, hagyjuk is azt, hogy mi nincs, vegyük sorra, hogy mi van!

A Kanári-szigetek a klímájáról híres, így aztán egész évben strandidő van. Valle Gran Reyben négy strand várja a tengervizet szeretőket, ebből egy naturista. A Playa del Inglés kicsit eldugott helyen van, az óceán is vadabbul csapkodja itt a parti sziklákat, mint a többi védettebb strandon. Itt pihennek a meztelenkedést kedvelők, de azért senki ne lepődjön meg azon, ha a többi, nem nudista strandon valaki a partra kijöve minden takarás nélkül átöltözik és megszárítja magát. Ezt különösen a németek tudják olyan magától értetődő, szégyenkezés nélkül művelni. Az óceán hőfoka ezen az égtájon télen-nyáron egyformán 21 °C körül van, míg a levegő nappali hőmérséklete nem megy 17 alá, de 30 fölé is csak ritkán. Hivatalosan...azért a személyes tapasztalatom az, hogy egy tiszta napon elég forró tud lenni a nap télen is 11 és 16 óra között. Nem beszélve a homokról a strandon, szinte éget. A helyiek kivételével mindenkinek jól esik a napozás és a hűs tengervíz télen is. Érdekes a kanáriak -bár nehezen észrevehető- az évszakok szerint élnek. Megkülönböztetik a nyarat és a telet nemcsak kikapcsolódásban, de a ruházatukban is. Szeretnek bundás és zárt ruhákat, kabátokat, cipőket viselni, ha esetleg reggel 14 °C-ot mutatott a hőmérő. Egy kis széllel járó esős periódus pedig egyenesen horribilis időjárás szerintük. A strandokról már írtam a blogomban, itt.

Az óceánért nemcsak a fürdés miatt lehet rajongani. A búvárkodás és a horgászat szerelmesei is megtalálják a számításukat.

Valle Gran Reyben a kikötőben lehet bérelni búvárfelszerelést, innen indulnak a túrák. A déli rész is alkalmas erre az időtöltésre, ott a legbékésebb az óceán. Búvárközpont.

A Valle Gran Rey-Vueltas-i kikötőből indulnak a bálna- és delfinnéző hajók is. Oceano Gomera, Tina, Amazonia Speedy és a -M.E.E.R is kínál ilyen kirándulásokat.

Horgászni lehet partról is és van lehetőség mélytengeri horgászatra. A partról van lehetőség a rock-fishingre is, de az igazi nagy durranás a hajóról való. Bottom fishing, jigging, trolling - bőven van kínálat. A sporthorgászatban Gomera az első öt legjobb helyszín között van, mert bővelkedik halban, nincsen szükség oltásokra, nincs trópusi betegség és közel van Európához. Legjobban a marlin szezonban bolydul meg az idegenforgalom: áprilistól októberig lehet az errefelé vonuló kardhalakat a szigetek környékén kifogni. Emellett több, a magyarban talán megfelelő szó sincs az összes halfajra, cápa-, rája-, makrélafajt lehet itt megtalálni. Egy német kiadvány elérhető az interneten.

A másik sportág, amely a legtöbb turistát idevonzza a túrázás. Egyedi és változatos a táj és a növényvilág. A sziget közepén, az 1500 m-es hegyen van egy Laurisilva-nak nevezett esőerdő, míg a parthoz közelebb pálmafás a növényzet. Északon több a csapadék, hűvösebb van, délen egész kopár és lankás a táj. A nyugati part sziklás és vadabb. Vezetett túrákat a Timah-nál lehet találni, de több kiadványt lehet találni a shopokban, angolul és főleg németül, spanyolul, amelyek az egyéni túrákhoz ad támpontokat. Az egyik legjobb ilyen könyv: spanyolul, angolul és németül.

A gyalogos túrázók mellett a bicajosok is találnak kihívást a barranco-k világában. A Bike Station-nél felszerelést és kerékpárt is lehet bérelni. Különböző nehézségű túrákat hirdetnek. 

Aki még nem fáradt el eléggé, az este táncolni mehet. Majd egy külön bejegyzésben fogom sorra venni a szórakozóhelyeket és a fiestákat. Az év bővelkedik az ünnepekben, kezdve a háromkirályok ünnepével (január 6) img_3009.JPGfolytatva a karnevállal,

a szardínia temetéssel,img_3394.JPG

majd a nyári ünnepekkel: Szent Péter, János, Kármen, Fatime, Mária. Az év végi időszakban sem csak a szilveszter ad alkalmat utcabálra. Nagyon tudnak mulatni, rázni, ebben közelebb állnak a latin-amerikai mentalitáshoz. A nők elképesztően kicsípik magukat egy-egy ünnepre. Koktélruhában és tűsarkúban ropják még egy kikötői mulatságban is, ahonnan vidám csoportképeket tesznek fel a facebookra. Ezeken a fiestákon szívesen látják a turistákat is, ám jellemzően a helyi közösségek ünnepei.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr287739560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása