Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Spanyolország vasárnap (újra) választ

2019. november 09. 00:50 - Élet La Gomerán

Négy év alatt a negyedik általános választások lesznek vasárnap Spanyolországban. 2015. decemberben, 2016. júniusban, idén áprilisban és november 10-én újra. 2015-ben és 2016-ban még a PP - Partido Popular (=néppárt) szerezte a legtöbb szavazatot, de kisebbségben kormányzott a Ciudadanos (Polgárok) és a Coalición Canarias (Kanári koalíció) támogatásával. Azonban sorra robbantak ki a korrupciós botrányok, pártfinaszírozási anomáliák, amelyek erodálták Rajoy tekintélyét. Ehhez jött a katalán népszavazást követő válság és közben a nyugdíjak emeléséért is folyamatos tüntetések zajlottak. Rajoy megbukott és az idén áprilisban megtartott előrehozott választásokon 71 képviselői hellyel kevesebbet szerzett a pártja. Jött Pedro Sánchez, aki a PSOE - szociáldemokraták képviseletében lett az ország miniszterelnöke. 123 képvielővel azonban nincsen abszolút többsége a 350 fős kongresszusban és a koalíciós tárgyalások sem vezettek eredményre. Kivülről támogatja a Podemos (szélsőbaloldali párt) 35 fővel, a baszk nacionalisták 5 fővel és egy vegyes frakció 7 fővel, de stabil koalíciós partnert nem sikerült találnia.

congreso_de_los_diputados_espa_a_17.jpg

Szeptember 24-én oszlatták fel a kongresszust és november 1-én kezdődött a kampány! 9 napnyi kampány alatt volt négy televíziós vita, melyből egyen, a november 4-i vitán szerepeltek a pártelnökök.

A következő fontosabb pártok indulnak, jelezve a pártelnököt és közvéleménykutatási előrejelzéseket, zárójelben az előző választási eredmény:

PSOE - szociáldemokrata párt, Pedro Sánchez 25-28,5% (28%) 

PP- jobbközép néppárt, Pablo Casado 19,5 - 22,5% (17%)

Ciudadanos = polgárok, liberális párt, Albert Rivera Díaz 8-10% (16%)

Podemos -radikális bal, Pablo Iglesias 11-13,5% (14%)

Vox - radikális jobb, Santiago Abascal 10,5-13,5% (10%) 

Más País - ökoszocialista, feminista, Ińigo Errejón - új formáció, ősszel alakultak, csak a madridi helyhatósági választásokon robbantak be, 3,3 -5%-ra mérik

ERC - katalán függetlenségiek, tavasszal alakultak , Oriol Junqueras 3,5-4,4% 

Mivel a bejutási küszöb 3%, a többiek -sok regionális párt indul- várhatóan nem fogják elérni ezt az arányt, de a töredékszavazatok összesítése és kiosztása után bekerülhetnek. Ez a D'Hondt módszer (Magyarországon is és az EU-s választásokon is alkalmazzák ezt az egyszerű elvet) alapján történik; tavasszal 30 helyet osztottak ki ilyen kis pártok között.

A spanyol törvényhozás kétkamarás. A kongresszus 350 fő, a szenátus 208, négy évre szól a mandátum és minden 18. évet betöltött, közügyektől nem eltiltott állampolgár szavazhat. 

A kongresszus törvényhozói jogköre szélesebb a szenátusénál. Az előbbit zárt listás rendszerben, az utóbbit nyitott listás rendszerben választják. 

Az 52 spanyol tartomány minimum 2 képviselőt delegál + népességarányosan osztanak ki helyeket, ez jön ki 350-re. Madrid például 37 képviselőt küldhet, Barcelona 32 főt. Santa Cruz de Tenerife tartomány 7 főt delegálhat összesen.

A szenátusba 208 delegált érkezik úgy, hogy a félsziget összes tartománya 4 főt küld, a szigetek és enklávék kevesebbet. Tenerife, Gran Canaria 3-3 főt, a kisebb szigetek, így La Gomera egy főt csak. Az autonóm közösségek legalább egyet kinevezhetnek és 1 M lakosonként még egyet.

Létezik a voto blanco - fehér voks (?) intézménye, ami azt jelenti, hogy nincs a borítékban semmi vagy a szenátorjelölteknél nem jelölt be egyet sem. Ez érvényes szavazat, azt jelenti hogy a szavazó tisztában van szabályokkal, de egyetlen jelölt sem nyerte el tetszését. A szavazatszámlálásnál figyelembe veszik ezeket a szavazatokat is, míg van érvénytelen szavazat is, amelyeket nem. Érvénytelen az például, ha egy nem odaillő tárgy van a borítékban vagy több jelölt papírját is beletette. Vagy egy jelöltét tette be, de azt többszörösen jelölte meg. A választástól való távolmaradás nem számít sehová. Azonban a részvételi arányok egyáltalán nem alacsonyak: 2016-ban 66,5%, idén tavasszal 72% vett részt. Vasárnap kiderül mennyire fáradtak már bele a spanyolok a választásokba. Idén már kétszer járultak az urnák elé, hiszen volt európai uniós választás is májusban, amit itt a helyhatóságival együtt rendeztek meg.

A tavaszi eredményeket itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

Nincs többé közvetlen komp

2019. október 21. 10:16 - Élet La Gomerán

Pár napja a Naviera Armas bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggesztette a közvetlen kompjáratot Los Cristianos és Valle Gran Rey között. A bejelentést felháborodás, politikai nyilatkozatok, ígéretek, aláírásgyűjtés követte, de aligha lesz eredménye sajnos. Mindenesetre jogosan érezhette magát becsapottnak a közösség, miután júniusban karbantartási munkákra hivatkozva függesztették fel a járatokat, hogy aztán szeptemberben visszahozzák, de mint kiderült, csak néhány hétvégére.

2017 ősze óta naponta kétszer járt, ami nagy könnyebbséget jelentett a városka lakóinak, ha Tenerifén volt dolguk, de gyakran lehetett olyanokkal is találkozni, akik csak a sziget túloldalára, San Sebastianba vették igénybe a reggeli járatot. Nem mindenki szereti az egy órányi kanyargást az erdőn keresztül, ahol gyakran esik, ködös. 

A turistáknak is nagyon kényelmes volt, bár a gyalogosoknak továbbra is üzemel a kicsi Benchi express a Fred Olsen hajója, ami egy kisebb, gyalogos komp és összeköti La Gomera kikötőit napi három alkalommal.

Sajnos az már korábban is látszott, hogy nem lehet rentábilis üzemeltetni ezt a hatalmas hajót, még a nagyfokú ártámogatás mellett sem. Kérdés, hogy a politika mit tud kezdeni ezzel a helyzettel? Megmarad a szájkarate szintjén vagy van esély más megoldásra?

A környék mindenestre csendesebb, tisztább azóta, nem pöfög órák hosszat a kikötőben egy monstrum és lássuk be, ez sem utolsó szempont. 

na_vueltas.jpg

Szólj hozzá!

Hová temessük el a caudillot és vele együtt az emlékét is?

2019. október 20. 14:00 - Élet La Gomerán

Franco exhumálása és újratemetése

Spanyolországban politikailag elég izgalmas időszakot élünk meg: újra választások lesznek november 10-én, Katalónia pedig forrong, mert az elszakadásért küzdő politikai vezetőket súlyos börtönbüntetésre ítélték államrendszer elleni lázadás büntette miatt. Emellett most tartották aktuálisnak, hogy leszámoljanak a társadalmat máig megosztó spanyol polgárháborúban győzedelmes, majd haláláig az országot kormányzó Franco tábornok kultuszával. A szocialista párt  (PSOE) 2011-ben elvesztette a választásokat és csak idén jutott újra kormányra, hogy majd néhány hónap múlva újra bukjon, ezért lesznek november 10-én újra parlamenti választások. Nem egészen 29%-kal a legerősebb párt jelenleg, de hosszas tárgyalásokkal sem tudott masszív koalacíót alkotni a többiekkel. A Franco alatt illegalitásban működő párt jelenleg erősödőben van -bár az őszi mérések alapján csökkent a támogatása 26%-ra, miközben volt 32% is a nyáron-, míg a jobbközép éppen szétesőben.

Szimbolikus jelentőségű is az az igyekezete a baloldalnak, hogy 44 év után eltávolítsa a tábornok hamvait az Elesettek völgyéből, amely egy emlékmű a polgárháború nacionalista áldozatainak. Franco ágyban, párnák közt hunyt el, de ott nyugszik, ahol az általa bebörtönzött politikai foglyok, mintegy 25 ezren, 19 éven át építették az emlékművet, sokszor életükkel fizetve. Az újratemetés miatt Pedro Sánchez pártja harcot vív a családdal, a jobboldali érzelműekkel, akik szerint a Franco éra alatt elért eredmények kelljenek, hogy számítsanak és nem a véres polgárháború alatti cselekmények, hiszen mindkét oldal elkövette a maga disznóságait. A köztársaságiak nem voltak egységesek egyáltalán, sok kommunista, anarchista volt a köztük, egymást is irtották; a vérengzés pedig döbbenetes, amit a klérus ellen végbevittek: 7000 tagját és megszámlálhatatlan katolikus aktivistát tettek el láb alól. 

A spanyol polgárháború a 600,000 halottjával új szintre emelte a polgárháborúk történetét a világban, a spanyol nemzet pedig nem nézett még szembe ezzel az örökséggel. 1977-ben paktumot kötöttek a békés átmenetért, megyeztek a pártok bizonyos alapvetésekben a gazdaság érdekében, a társadalom azonban nem dolgozta még fel az eseményeket. Erről egy nagyon jó könyv,  Almudena Grandes: A megdermedt szív. 

A Kanári-szigetek érintettségéről már írtam egy posztban, s most itt egy újabb adalék az idézett cikkben, amely még magyar vonatkozással is bír. Gerő Ernő, aki a 30-as években Katalóniában az NKDV küldötteként tevékenykedett azzal az ötlettel állt elő, hogy a köztársaságiak ajánlják fel a Kanári-szigeteket a briteknek segítségükért, beavatkozásukért cserébe. Ez azonban csak egy kis érdekesség maradt, számunkra is csak a vonatkozások miatt érdemes az említésre.

A fent linkelt cikket viszont jó szívvel ajánlom, összegzi az exhumálással kapcsolatos spanyol belpolitikai helyzetet.  

1 komment

Hány sziget alkotja a Kanári-szigeteket?

2019. június 23. 21:16 - Élet La Gomerán

A válasz kapásból hét, esetleg nyolc, ha igazán képben vagy. Egész pontosan nyolc lakott szigetből áll a Kanári-szigetek. 

Tenerife a legnagyobb, Gran Canaria a legnépesebb, Furteventura a legszelesebb, Lanzarote a legszárazabb, La Palma a legzöldebb, El Hierro a legkisebb és persze La Gomera (éljen-éljen-éljen!) a legtermészetesebb, így mondják. Ez az ismert hét,  amelyek szerepelnek a régebbi útikönyvekben is. Azonban alig egy évvel ezelőtt elismerték a Lanzarote északi csücskénél található La Graciosát a nyolcadik lakott szigetnek. Na, nem mintha eddig nem fedezték volna fel, csak nem kapott önálló státuszt. Ezután is Lanzarote egyik "járásához", azaz "municipio"-jához tartozik közigazgatásilag, de legalább saját költségvetése lehet. A lakosságszáma évente emelkedik kb. húsz fővel, de a 800 főt még így sem érte el. Az ilyen települést pedanía-nak nevezik, ami azt jelenti, hogy nincs polgármestere vagy bírója. Lanzarotetól egy keskeny tengerszoros választja el, amit folyónak hívnak (=El Río) és a turizmusból élnek.

caleta-de-sebo-aerea-en-la-graciosa.jpg

La Graciosa, kép forrása innen.

A lakott szigetek mellett vannak általánosságban lakatlanok is. La Graciosa,  Montańa Clara, Alegranza, Roque del Este és Roque del Oeste szigetkékkel alkotja a Chinijo-szigeteket. Ezek mind Lanzarote-hoz tartoznak éppúgy mint a Lobos, amely délen van, Fuerteventura és Lanzarote között. Lobos... farkasok szigete? Nevét a tengeri farkasról, azaz a mediterrán barátfókáról kapta. Ez a kis híján kipusztult állatfaj az elsők között volt, amely védett státuszt kapott a Kanári-szigeteken, 1982-ben. Lobos szigete egy nagyon szigorú természetvédelmi övezet, ahová hajóval el lehet jutni körülnézni, de tilos pl. háziállatot bevinni, zajt csapni, reklámanyagot elhelyezni vagy üzemanyaggal káros anyagot kibocsátani. Könnyebb felsorolni, hogy mit lehet: sétálni, pecázni, a kijelölt utakon biciklizni, ls van egy étterem is. Érdekesség, hogy egy valenciai cég kezelésében áll a sziget. Privát szigetek is vannak errefelé! Montańa Clara 1957. óta van magántulajdonban, Mariano Lopez Socas leszármazottaié, akik 2007-ben megkísérelték aukción eladni, miután egy német magánszemély vételi ajánlata kudarcba fulladt. A kikiáltási ára 9 millió euro volt, s ekkor az állam is jelentkezett kisajátítási igényével, ám ugyanakkor békés megoldást is remélve, de még nem sikerült tető alá hozni a megállapodást. (Wikipedia) Alegranza szigetet 1940-ben vásárolta meg egy úr, akinek egyik fia és örököse tavaly hunyt el. Az ismert lanzarote-i üzletember, Manuel Jordán Martinón hamvait a sziget vulkánjának kráterében helyezte örök nyugalomra a család úgy, hogy közülük egy tucatnyian leszálltak mintegy 300 m mélységbe, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Több.

isla_alegranza.jpg

Alegranza, kép innen

Nyilvántartanak még jó pár elnevezett sziklaképződményt is, mint a Bonanza, Salmor, Anaga stb. Ezek tájékozódási pontok, érdekes természeti képződmények, amelyek mindig a tengerszint felett vannak.

Ezt a bejegyzést nem írhatom meg anélkül, hogy ne említsem meg San Borondón szellemszigetét. Legendája a 6. századból indul, amikor St. Brendan ír szerzetes 14 társával útra kelt az Atlanti-óceánon, hogy megleljék a boldogság és bőség szigetét. Egy viszontagságos utazás után kikötöttek valahol, ahol teljesen meglepő növényzetet találtak, olyat, amit addig nem láttak még soha. Azonban mielőtt még teljesen átadták volna magukat a felfedezés örömének a sziget elkezdett úszni alattuk, mintha egy hatalmas hajó volna. Miután ezt a félelmetes érzést többször is elszenvedték, úgy döntöttek, hogy inkább visszatérnek a megszokott biztonságba. Azonban rengeteg történetet vetettek papírra a furcsa szigetről és élményeikről.

A középkorban is ragaszkodtak a sziget létezéséhez tengerészkörökben. Szerepel egy csomó térképen is, többek között Tengerész Henrik és Kolumbusz Kristóf is hittek benne. A 16. és 17. században expedíciókat indítottak a felfedezésére, de rendszerint vihar keletkezett mielőtt kiköthettek volna. Ramirez, a kanári-szigeteki történész szerint 1723-ban egy pap ördögűző szertartást is végzett a sziget irányába, s ezt száz szemtanú eskü alatt vallotta. A 18. században még több tengerész is lejegyezte észlelését, de valószínüleg csak utólag magyarázták ezzel navigációs tévedéseiket. Például úton hazafelé Amerikából látni vélték La Palmát és másnap várakozásaikkal ellentétben mégsem Tenerifére érkeztek meg, hanem csak akkor értek La Palmához. (Viera y Clavija 1772) A 19. században aztán fokozatosan eltűntek ezek a beszámolók.

Állítólag a kanáriókban még él a hit a sziget létezéséről. A nyugati-szigetek lakosai állítják, hogy jóval nyugatabbra van még egy sziget, amit El Hierro hegyeiről néha látni is lehet. A középkori források szerint La Gomerától kb. 40 km-re nyugatra van. Bizonyíthatóan, kikötni ott még senkinek sem sikerült, egyelőre. 

roque_de_la_bonanza.JPG

 El Hierro, a Bonanza szikla. El Hierro a legnyugatibb sziget, Amerika felfedezése előtt a világ vége :) A képet innen töltöttem le, remélve, hogy hamarosan sajáttal cserélhetem. 

Szólj hozzá!

La Gomera újra filmen

2019. április 24. 11:56 - Élet La Gomerán

Jelöltek a 2019-es cannes-i filmfesztiválra egy román filmet, amely részben La Gomerán játszódik. Egy rendőrnő érkezik a szigetre, hogy elsajátítsa az ősi kommunikációs eszközt, a füttynyelvet, az El Silbo-t. Szerepel majd egy Zsolt nevű ellentmondásos üzletember is, akit letartóztattak Bukarestben. Pikáns, hogy pont magyar neve van, de talán majd kiderül, hogy hordoz pozitív üzenetet is a névválasztás. A rendőrnő őt akarja majd kiszabadítani. Hogy jön ehhez a gomerai fütty? Megnézzük majd, remélem! (Erről jut eszembe, hogy nagyon szívesen megnézném a "La niebla y la doncella" címűt is, ha megtalálnám legalább angol szinkronnal, felirattal.)

A "The whistlers" c. filmet -angolul ezen a címen mutatják majd be ezt az új alkotást- Corneliu Porumboiu rendezte, 1,5 órás francia-német-román koprodukció.  

IMDb oldala

Ha valaki talál egy beharangozót, ossza meg velem is. 

the_whistlers.jpg

Szólj hozzá!

Finca, azaz földbirtok - gazdálkodás La Gomerán

2019. február 05. 19:50 - Élet La Gomerán

Ez a poszt régóta terv, lassan három éve. Nem is tudom, hogy miért nem írtam meg, pedig egy érdekes élettörténet és hobbi áll a hátterében. Talán azért nem, mert miután bemutatták nekünk a birtokukat és készítettem egy csomó fényképet, elveszítettem a cetlimet, amire felírtam a különböző növényeket. Aztán később megtaláltam, de ezt a bejegyzést mégsem a különböző egzotikus gyümölcsöknek fogom szentelni.

Rainer a német hadseregtől ment nyugdíjba, ahol a repülés területén dolgozott elismert szakemberként. Sokat élt külhoni szolgálatban, s leszerelve az ingatlanvásárlásra kapható támogatást egy vallehermosoi földbirtok megvételére költötte. Megözvegyülése után interneten keresett társat magának, s így találtak egymásra az észt származású Ainoval. Aino sokat élt Finnországban, s éppen Svájcban várta, hogy újra felszálljanak a repülők a kimondhatatlan nevű izlandi vulkán kitörése után, amikor rávette a lánya, hogy próbáljon társat találni a neten. Sikerült nekik!

dsc_0877.JPG

Egy meredek hegyoldalban élnek, ahová az utolsó jó pár száz métert gyalog kell megtenni egy nem is annyira veszélytelen szakaszon. Helyes kis házuk a völgyre tekint, amelyet körülvesz 17 teraszuk a sok száz különböző fával és még saját víztározójuk is van. Rainer hetvenen túl van, de cseppet sem zavarja a kényelmetlenség. Ha szabad ideje engedi, jön Valle Gran Reybe és kihajózik horgászni, miközben felesége élvezi az itteni strandokat, a napsütést vagy újabban unokái társaságát, mert a lányáék is áttelepültek Svájcból. 

Vallehermoso a sziget északi oldalán fekszik, sokkal csapadékosabb, mint Valle Gran Rey, sokkal kevesebbet süt a nap, nincs jó strandja, viszont a mezőgazdaság sikeresebb, mint nálunk. Nálunk van öntözőcsatorna, de meglehetősen drágán mérik ki az így megszerezhető, víztározókban összegyűjtött locsolásra alkalmas csapadékvizet. 

La Gomerán nincs igazán sok termőföld: sziklás, hegyekkel szabdalt a sziget. A hegyoldalakat teraszokkal fogják művelésre, illetve fogták régebben. Ma már csak a megművelhető földek 30%-án termesztenek valamit, noha korábban a gazdaság alapja az önellátó gazdálkodás volt. Egy interaktív térkép a művelt területekről. Főként az északi völgyekben, az öntözetlen földeken tudtak sikerrel termeszteni gabonákat, hüvelyeseket, burgonyát és szőlőt. A szőlőtermelésnek két formája terjedt el. A jobb minőségű földeken a lugasos rendszer, a szegényebb területeken a kúszóforma. Főleg fehér szőlőt termelnek. Az öntözhető földeken eleinte jelentős (a XVI. és XVII. században) cukornád, később a banánnak adta át a helyét a XX. századig. Egyes területeken, mint Taguluche, jellemző volt a paradicsomtermesztés. A kukorica is megél, erre a millo szót használják ellenben az ismertebb maíz-szal. A '60-as években hanyatlásnak indult a mezőgazdaság. Egyrészt az elvándorlás miatt, másrészt a szállítási feltételek ugrásszerű javulásával már nem volt szükséges, hogy műveljék a földeket. Mára a turizmus lett a fő bevételi forrás. A lakosság majdnem harmadával csökkent az 50-es évekbeli 30,000-hez viszonyítva, miközben a turizmus évről-évre nő. 2017-es adat szerint minden idelátogató turista 1650 €-t hagyott a szigeten lakhatásért, közlekedésért, szolgáltatásokért, élelmiszerért. 80% feletti a szálláshelyek kihasználtsága Valle Gran Reyben, északon 70% körüli. Betelepülés is van, mindemellett, bár elég érdekesen néz ki a lakosságszám változás. Találtam egy diagramot a városunkról, mutatom. Mi lehet az oka a 2011-es hirtelen csökkenésnek? 

asi_ha_cambiado_la_poblac.jpg

Visszatérve a mezőgazdaságra, a termények közül még a pálmamézet muszáj említeni, amely nem is igazi méz, inkább a juharsziruphoz hasonlatos élelmiszer. A fák megcsapolásával nyerik ki. Állattenyésztésben a kecske a legelterjedtebb, így a kecskehús és a kecskesajt is alapja a gasztronómiának. A gyümölcsök közül a mangó, a papaya, az avokádó és természetesen a kanári banán a legjellemzőbbek. Helyi családoknak jellemzően van egy fincája, ahol saját szükségletre konyhakertet művelnek, esetleg tyúkokat tartanak. Pár olyan birtok is akad, ahol lehet vásárolni is vagy ahonnan beszállítanak a zöldségeshez. Rainerék azonban csupán hobbiként gondozzák a nagy birtokot, ami terem, az a családé, a barátoké. 

Végezetül egy képes galéria a finca alsó 2-3 teraszán fotózott növényekből:

Egy spanyol nyelvű cikk róluk.

Szólj hozzá!

Küzdelmeink a banális fülgyulladással - megint egészségügy

2019. január 30. 19:17 - Élet La Gomerán

Írtam már többször arról, hogy milyen La Gomerán az ellátás, de azoknak a bejegyzéseknek az alapja elméleti volt vagy az uniós egészségbiztosítási kártyával igénybe vett sürgősségi ellátás. Azóta, hogy ideköltöztünk, eltelt több, mint három év, s mi egyre mélyebb benyomásokat szerzünk. Sajnos a betegségek sem kímélnek meg bennünket, pedig ki hitte volna, hogy a nyugalom szigetén, a világ egyik legeslegjobb klímájú helyén is elérnek bennünket a bacilusok?!

Időközben megszereztük a letelepedési engedélyt, s ehhez kötöttünk privát egészségbiztosítást, mert akkor még nem volt spanyol TB számunk. A számlavezető spanyol bankunk ajánlata alapján, az Adeslas biztosítóval állunk szerződésben. Havi 50 € / fő díjért cserében jogosultak vagyunk a magán egészségügy használatára. Valle Gran Reyben egy általános rendelőintézet van, ahová szerveznek szakorvosi konzultációkat is, de ez elég esetleges és azért az ritkán van, hogy beteg vagyok, de majd jó, ha hetek múlva jön egy orvos. Ha helyzet van, akkor nincs mese, irány Tenerife, ez a tapasztalat. 

Gyermekünk egész ősszel fülfájással küzdött. Megjártuk a TB alapú rendelőintézetet, a san sebastiani kórházat, többször is. Szedett antibiotikumot, szájon át, fülcsepp formában, oltottak le váladékot is, de mire megérkezett az eredmény, már nagyjából kigyógyult, így nem váltottak brutálisabb gyógyszerre, holott lehetett látni, hogy amit kapott, az nem volt tökéletes. A fájdalom többször visszatért. December elején megelégelve az EU-s kártyával igénybe vehető sürgősségi szolgáltatást, orr-fül-gégészt (OFG) akartam, de minimum egy gyerekorvost. Pár telefon és másnap már mentünk is a korai hajóval Tenerifével, ahol nagyon körültekintően vizsgálták meg a Quirón Salud magánklinikán. Röntgenezték az arcát, hogy visszanőtt-e esetleg az orrmandulája, amit még egész kicsi korában el kellett távolítani (persze, hogy vissza!) és OFG konzultációt is kértek neki. Mire 21-én utaznia kellett Magyarországra, meggyógyult, repülőre szállhatott, így a családilag tervezett karácsony nem esett kútba. Januárban aztán folytatták a kivizsgálását hallásvizsgálattal. Végül gyógyultnak nyilvánították, újabb műtétre sem írták ki, de három hónap múlva majd újra ellenőrzik az állapotát. Elégedett vagyok, azt mondhatom: a gyerekorvos több nyelven beszélt, a OFG nagyon alaposan kivizsgálta, mindenki odafigyelt a teljes kórtörténetre, a körülményeinkre és még volt egy jó szava a gyerekhez is. Igaz, ötször kellett Tenerifére utazni, de ez bizony az elszigeteltség árnyoldala, vagy ha úgy tetszik, a nyuginak is ára van. 

Közben a férjem felszámolta a magyar vállalkozását és áthelyezte a tevékenységet ide. Minekutána letelepedett státuszt létesített itt, ez így szabályos: itt lett egyéni vállalkozó és itt fizet társadalombiztosítást. Mindkét országban adórezidensek vagyunk, de társadalombiztosítást csak egy helyen szabad fizetni. Ő most már itt, mivel magyarországi jövedelmei nem TB járulékosak. Az egyéni vállalkozó vele élő házastársa és gyermekei is jogosultak egészségügyi ellátásokra. Ennek igénybe vételéhez szükséges bemutatni az anyakönyvi kivonatok apostille pecsétes, azaz a külügyminisztérium által felülhitelesített iratok hivatalos spanyol fordítását a san sebastiani kormányhivatalban, ahová online is lehet időpontot foglalni. Egy friss házassági anyakönyvi és egy gyerek születési anyakönyvi kivonat összköltsége kb. 100 € és gyorsan intézhető, mert a minisztérium pár napon belül kiadja, a fordító is kb. két héten belül postázza. Az iratokat meghatalmazott is beviheti a minisztériumba, nem kell személyesen elmenni. A Madridi Magyar Konzulátus oldalán van egy felsorolás a hivatalos magyar-spanyol fordítókról. Mivel az apostille iratok a magyar mellett angolul és franciául is tartalmazzák az adatokat, lehet, hogy egy angol-spanyol fordító is megteszi, s azt könnyebb találni a szigeten, nem tudom, mert angol ismerősöm nem tudott javasolni senkit, tovább meg nem érdeklődtem. Lényeg, spanyol fordítást kért a kormányhivatal. Így lett múlt pénteken TB száma mindenkinek, amivel regisztrálnunk kellett a helyi egészségközpontban. Itt besoroltak bennünket egy családorvoshoz -választani is lehet természetesen, de mi csak egyet ismerünk, aki éppen elment, így a mindenható betegirányítóra bíztuk magunkat. Egy kérésem volt, türelmes legyen a külföldiekkel, a többi majd kialakul. Mosolygott és azt mondta, hogy változtathatunk bármikor. 

Nem is gondoltam, hogy már ma megismerkedhetünk a dokival. Azaz mégsem. Gyakorlatilag csak helyettesítés volt, de elméletben működhetett volna, mert reggel fel kellett hívnom a 012-t időpontkérés céljából. A férjemnek napok óta fáj a füle, az éjszakát már csak fájdalomcsillapítóval bírta ki. A 012 a kanári kormányzat telefonszáma, mindjárt az egyes mellék az egészségügyi szolgáltatásoké. Neve és születési dátuma alapján azonnal tudták, hogy kihez tartozik. Mehettünk is később délelőtt, ahogy kértük. A helyettesítőhöz. Na, eddig minden nagyon flottul ment, de gondolom, sejtitek, hogy a bejegyzés nem jött volna létre, ha nem lenne csavar a sztoriban. Az egy dolog, hogy a doki nagyon barátságtalan volt és a fogorvosi góckutatás kapcsán egyből kihúzandó fogakról beszélt (?!), miközben rendszeresen ellenőrizteti a fogait, de persze ki tudja, lehet, hogy van valami gubanc. A baj az, hogy fél éve vissza-visszatér nála ez a fülfájás, s nincs sok értelme vakon kezelgetni, s eddig egy hullámhosszon is voltunk. Adott egy másik fájdalomcsillapítót, s itt már gyanús lehetett volna, mert ugye az van itthon, de az ibuprofent nem lehet sokáig szedni és itt is van a kutya elásva. Fogalmunk sincs, hogy mikor kerül szakorvoshoz, így hosszas fájdalomcsillapításnak néz elébe, hacsak meg nem gyógyul spontán. A doki előírta a váladéktenyésztést -azt itt végzik el helyben- és az OFG konzultációt San Sebastianban. Ma 30-a van. 11-én vesznek majd mintát a füléből, annak legalább egy hét, mire eredménye lesz és még nincs időpontunk a szakorvoshoz. Ha TÍZ napon belül nem hívnak fel az időpont miatt, akkor érdeklődjünk. Azt hittem, rosszul értem...de nem! Ja, hogy februárban jó lenne egy időpont? Lesz az március is, hiszen február 18-a előtt értelme sincs. 

Felhívtam a Gomermedi nevű műintézményt San Sebastianban, mert ők hirdetik, hogy mindenféle magán szakorvosi rendelés elérhető náluk és egyszer már voltunk ott vérvételen. A magánlabor jól működött. Nekem kérésre megcsináltak mindent, amit kértem és kifizettem, a gyereknek konzultálni kellett előtte az orvossal, hogy miért is akarom alávetni egy vérvételnek. Két napon belül le lehetett tölteni az eredményt az internetről. Ez az LGS Megalab keretein belül működik a nevezett intézményben. Szóval, próbáltam OFG dokit szervezni, lehetőleg gyorsabban és lehetőleg a szigeten maradva. Ugyanis a férjemnek tolmácsra van szüksége, lehetőleg rám, mert csak bennem bízik meg. Inkább az én bénácska spanyolom, mint az ő németje, pedig a Quirón Saludban kérhető német tolmács is. De, ha vele megyek, akkor mi lesz a gyerekkel? Kiszámolta, kb. 18:00-18:15 között kell, hogy meglegyen az orvosi vizsgálat ahhoz, hogy a gyerek ne hiányozzon az iskolából, és oda-vissza tudjunk kompolni-autózni egy délután-estén belül. Azért ennek megvalósíthatóságára nem érdemes fogadni, szerencsére nem is kívánta, hogy intézzem el. Pillanatnyilag csak szülőtársat tudunk megkérni, hogy hozza/vigye a sulib(a)ól, ha mi nem érünk oda érte, de az esti hajó 22.00 körül érkezik meg, a reggeli meg 7.30-kor indul. Nem azt mondom, hogy én nem segítenék, ha valaki megkérne, de azért csipp-csuppra ezekben az idősávokban annyira mégsem kényelmes, valljuk be. Újabb hátránya az elszigeteltségnek, egyszerre földrajzi és kapcsolati. Mi ebből a tanulság?

1. tanuld meg a nyelvet, ahol élsz. 2. hozz magaddal nagymamát  3. alakíts ki nagyon szoros barátságokat 4. ne betegedj meg, ha nincs elérhető szakorvos 5. vagy ne költözz kicsike szigetre?  Dehogyis! Inkább legyen magánbiztosításod a biztonság kedvéért, ha megengedheted magadnak és ragaszkodj a saját orvosodhoz, akivel alakíts ki olyan kapcsolatot, hogy ha lehet, inkább sürgősre kérje az ellátásodat, ha már egyszer fájdalmaid vannak. Remélem, ha egyszer megismerjük Candido dokit, szimpatikus, felkészült és empatikus orvosunk lesz - csak az optimizmus jegyében. 

Update 01.31.: Valóban komolyan gondolják, hogy hetekig éljen fájdalomcsillapítón. Március 6-ra kapott időpontot az orr- fül-gégészhez a kórházba. Abban a helyzetben van, hogy nem kell ezt kivárnia, de meggyőződésem, hogy ennyi idő alatt a szervezet is legyőzheti a betegséget. Vagy rosszabb esetben olyan szövődmények alakulnak ki, amelyek simán elkerülhetőek lennének.

Szólj hozzá!

Iskola egy kis kanári-szigeten - benyomások az első bizonyítványosztás után

2019. január 22. 23:24 - Élet La Gomerán

K. spanyol nyelvű óvodába járt három éven keresztül egy elég jó óvónénihez egy olyan kisvárosi intézménybe, ahol van némi tapasztalat két- vagy többnyelvű gyerekek integrálásában. Legalábbis ezt várná az ember ott, ahol a lakosság jelentős része betelepült, főleg német. Az önkormányzati óvoda ingyenes, és nem kötelező, de aki beíratja gyermekét, arra nézve kötelezővé válik, és szinte kis iskolaként működik. Igazoltan lehet csak hiányozni, tanórák szerint tagolódik a nap, trimeszterenként értékelést kapnak, tankönyveket kell vásárolni, kötelezően van angol nyelvoktatás és nem mellesleg egy intézményt alkot az iskolával. A gyerekek így 3-16 éves koruk között együtt vannak, de van, ahol 18 éves korukig, attól függően, hogy indítanak-e érettségire előkészítő két tanéves kurzust is. Az utolsó ovis évben elég hangsúlyosan foglalkoztak már az írni, olvasni, számolni tanulással, de ennek ellenére vagy pont azért, mert túl korai volt, megközelítőleg sincsenek ugyanazon a szinten a gyerekek. Megítélésem szerint elég bölcsen kezelik az életkori különbségeket a gyerekek érettségében, de akinek decemberben megbuktatták a gyerekét -öten kaptak négyest vagy rosszabbat legalább egy tantárgyból-, az azért biztosan és jogosan mondja, hogy mindez  kimerül a verbalitás szintjén. A tizenöt fős csoportban van, aki január elején született és van, aki december végén, ugyanabban az évben. Így szeptemberben mindenki elkezdte az első osztályt, aki 2012-ben született. Ez önmagában elég meredeknek hat Magyarországról nézve, ahol 7 éves kor alatt alig kerül pár gyerek elsőbe és ha jól tudom, ennél jóval finomabbra hangolják az értékelést.

Tankönyveket nem kellett vásárolni, csak néhány füzetet, ceruzát, rajzeszközt, gyakorlatilag olcsóbban iskoláztuk be, mint az óvodába. Az olvasókönyvön kívül nem hoznak haza semmit, házi feladat sem volt rendszeresen az első hónapokban. Valójában az a házi feladat, hogy minden nap olvassanak és szabadon gyakoroltassuk az írást. Üzenő füzet nincs, a jegyekről sem értesülünk hivatalos formában, hiába van elektronikus napló, nem vezetik be a tanévközi osztályzatokat egyelőre. Így még nagyobb sokkot jelenthetett a vártnál rosszabb osztályzat. Hiába mondja az ofő az értékelő szülőin, hogy a jegyek inkább csak információs célokat szolgálnak -mi mást?-, azért az mindenkinek fáj, ha a szeme fénye nem felelt meg.

iskola.jpg

Kép forrása innen.

Az iskola aközött a 15+ intézmény között van, amelyeket a kanári autonóm kormányzat kiválasztott az angol nyelv hangsúlyozott oktatására. Az oktatás gyakorlatilag két tannyelvű. Az alsósoknak minden nap 5 tanórájuk van, 8:40 és 13:30 között. Van matematika (4 óra / hét), kasztíliai nyelv (5), vallás (2), társadalomismeretek (2), testnevelés (2), zene (1), angol (3) és az angolul oktatott három tantárgy: természettudományok (3), érzelmi nevelés (2) valamint a művészet (1). Összesen 9 órában tanulnak angolul. Ez meglehetősen nagy teher egy olyan időszakban, amikor az anyanyelv elmélyítése zajlik.

Bár sokat olvastam a korai nyelvtanítás áldásos hatásairól, azért engem nem győztek meg teljesen arról, hogy ez csak és kizárólag jól sülhet el. Nem való mindenkinek, itt viszont nincs varia, eszed-nem eszed, nem kapsz mást. Nem választottam volna a két nyelv mellé még egyet egy ilyen kicsinek, akinek eleve nehézségei voltak a beszédfejlődéssel. Még teljesen átlagos fejlődés mellett sem vagyok híve a túl korai idegennyelv oktatásnak, de megengedő vagyok azok érvelése iránt, akik azt mondják, hogy nagy segítség a gyerekeknek, ha ebben az életkorban megismerkednek egy másik nyelv hangzásával. Lehet, hogy Karesz számára végül pozitív lesz a mérleg és kihozza magából azt, amit remélni sem mertünk. De, lehet, hogy többet árt ez a soknyelvűség, mint amennyit használ?! Sok múlik a tanári kompetencián, amit bevallom, árgus szemekkel figyelek és nem sirattam a sokak által kedvelt tanítóbácsit, akit nemes egyszerűséggel elküldtek a trimeszter közepén úgy kb. három napos felmondással. A távozása háttere ugyan nem ismert, de egy angol tanár, aki azt mondja nekem fogadóórán, hogy ne beszéljünk angolul, mert nem tud annyira jól, na azért, szerintem, nem kár. Jött egy másik tanító bácsi és drukkolok neki is, de főleg a gyerekeknek. Gyakori, hogy egy tanórán két pedagógus van velük, főleg az angolos órákon. Hetente egyszer-kétszer egy anyanyelvi tanárnő is foglalkozik velük, de legtöbbet az osztályfőnökük, az angoltanár, ez az új tanító bácsi, aki a félszigetről jött egy tanévre. Egy tanévre..., nem pedig elkísérni a gyerekeket alsóban. Jövőre majd mást kell megszokni és még örülhetünk, ha októberig nem maradunk osztályfőnök nélkül, mint idén történt. Időnként rendesen elborzadok attól, hogy nem irányítom, hanem csak követem az eseményeket. Hol van ez attól a magyar gyakorlattól, hogy keresünk egy passzoló tanítónénit a gyerekünknek a városban és megmozgatunk minden követ, hogy felvegyék az áhított osztályba?! 

Aztán ott van az a tény, hogy neki csak egy évvel később kellene elkezdeni az iskolát, hiszen októberi! Hát normális vagyok én?! Meglepő módon K. mégis a jól olvasók táborába tartozik. Azt mondják, ritka az a kétnyelvű gyerek, aki ilyen könnyen megtanul olvasni. Hozzáteszem, ő nyáron is gyakorolta, részben önszorgalomból, részben a folyamatos beszédkészség fejlesztés órái miatt. Igen, azért is meglepő a gyors előrehaladása, mert diszlexia veszélyeztetettnek tekinthető. Hajlamos vagyok az aggodalomra, nem is részletezem, hogy miféle rémképeket bírok kitalálni egy-egy álmatlan éjszakán. Higgadtabb napjaimon egyszerűen csak örülök a gyermekemnek és arra koncentrálok, hogy boldog, örömmel megy iskolába. Kedvvel ír, olvas, akár magyarul is. Nem retten meg semmitől sem. Kedvenc sztorim az, amikor karácsonykor Magyarországra érve az első, amit elolvasott a reptéren egy tábla volt: csúszásveszély. Azért az nem gyenge egy hatévestől, aki külföldön él, igaz?! 

Mit teszünk a magyarért?

Amellett, hogy csak magyarul beszélünk, mesét is csak magyarul olvasunk és nagyobb arányban nézünk magyar mesefilmet, mint spanyolt. Tanul az iskolában folyóírást és szótagolva olvasnak, ez harmonizál a magyar nyelv oktatásával. Vásároltam már könyveket, füzeteket, hivatalos olvasókönyvet is, munkafüzetet is, rajta vagyunk nagyon, hogy kihasználjuk a természetes érdeklődését. Kapott egy magyar nyelvű memóriát fejlesztő társasjátékot nemrég és szépen felolvasgatja a kérdéseket. Ez egy rejtett olvasásgyakorlás. A speciális hangzóknál picit bizonytalanul, megerősítést várva, a h és j betűknél picit hosszabban időzve, de kitartóan olvas magyarul, pedig nem erőltettem ezt egyszer sem. Van nekünk feladatunk még elég a beszédfejlesztéssel. És ne feledjük, "...játszani is engedd szép komoly fiadat!"

Az írása egészen szép külalakú. Az iskolában 6 mm-es négyzetrácsos füzetbe írnak mindent, nemcsak a matematikát. Mivel még csak most lesz hat éves, egyelőre nem erőltetem számára a magyarul írást, csak annyit foglalkozunk vele, amennyit ő igényel. Foglalkoztat a gondolat, hogy legyen-e magántanuló egy magyar általános iskolában szeptembertől. Ezzel persze annyit terhet tennék a vállára, hogy sajnálom is érte már előre. De ugyanakkor az anyanyelv magas szinten művelése megkívánná, hogy tanuljon magyar nyelv és irodalmat. 

Az Online Magyar Iskolával már felvettem a kapcsolatot, várjuk, hogy szerveződjön egy kis csoport európai időzónában, beszédfejlesztésre fókuszálva 5-6 éveseknek.  Sajnos jelenleg még egyik kurzusuk sem passzol a napirendünkbe.

Spanyolországban december végén, március végén és június végén értékelik a diákokat. Ezeket a szakaszokat nevezik trimesztereknek. 1-10-ig osztályozzák a teljesítményt, ahol a 10 a legjobb. 9-10 kiemelkedő, 7-8 figyelemreméltó, 6 jó, 5 kielégítő, 1-4 elégtelen. Az elégtelenségnek vannak fokozatai! Sajnos a magatartási problémákat a tantárgyi jegyekbe tükrözik, amivel nem tudok egyetérteni, mindamellett, hogy hangsúlyt fektetünk arra, hogy arra neveljük, hogy tiszteletben kell tartania az óra menetét, a pedagógus és a társak munkáját, azt zavarni rosszalkodással nem elfogadható. Miközben az sem, hogy egy alig hat éves háromszor 45 percet üljön szünet nélkül. Csak a harmadik óra után van szünet, addig csak egy gyors tanárváltó pauza, de a kicsiknek a helyükön kell maradni. Értékelnek egy rakat kompetenciát is a tantárgyak mellett, így egy magatartás is beleférne, szerintem. A kompetenciákat kiváló, jól megfelelt, megfelelt, kicsit felelt meg jelzésekkel értékelik és ezek a következők: a tanulás megtanulása, kezdeményezőkészség és vállalkozószellem, nyelvi kommunikáció, matematikai és alapvető tudományos alapkészség, digitális ügyesség, társadalmi és állampolgári kompetenciák, tudatosság és kulturális kifejezőkészség. Mit jelentenek ezek a gyakorlatban? Erről itt van egy használható spanyol leírás és a linkek mögött infografikák. 

Örömmel tölt el bennünket kisfiúnk eredménye, amellett, hogy látjuk hol kell javítani az előttünk álló hetek során. Büszkék vagyunk rá, mert szépen helytállt, átlagban figyelemreméltó az eredménye, miközben élvezi az iskolát, szeret tanulni, a magánóráit is várja, készül rá, de azért rosszalkodni is szeret. Még a menzás ebéd is ízlik neki, ami nekem óriási könnyebbség. Imádja a foci edzéseket, fáradhatatlanul gyakorol, hogy igazi jó védő váljon belőle. Sok sikert kisfiam és azt kívánom, hogy soha rosszabb ne legyen! 

Szólj hozzá!

Autóhonosítás a Kanári-szigeteken

2019. január 17. 00:08 - Élet La Gomerán

Nem indítok azzal az általánosan elfogadott nézettel, hogy ezt nem érdemes, ne csináld, mert drága és bonyolult, nem éri meg, vegyél inkább autót itt. Nem indítok ezzel, de jelzem, hogy egyetértek: ne hozz autót, ha nem muszáj. Mégsem ezt tettük, kihoztuk. Leírom a folyamatot és a költségeit, hogy dönteni tudj, akarod-e, megéri-e, mert minden eset más. 

Turistaként 6 hónapig tartózkodhat a szigeteken egy autó külföldi rendszámmal. Ezt nagyon könnyű kontrollálni, mert csak kompon érkezhet és ennek egyértelmű nyoma marad. 

Ha közben az autó tulajdonosa NIE számot szerez - nem telepszik le (csúnyán mondva nem lesz rezidens), de valami oknál fogva regisztráltatja magát az idegenrendészeten, megváltozik ez a helyzet. Márpedig, ha van NIE száma az autó tulajdonosnak, akkor vámkezeltetni kell az autót. Lehet az autó itt turistaként, azaz elhagyja a szigeteket 6 hónapon belül, de a vámkezelést el kell végezni. Ez a DUA okmány, amelyen igazoltatni kell a be- és kilépést. A vámügyintézés díja kb. 120-150 €.

6 hónapnál további tartózkodás esetén azonban honosíttatni kell az autót. A folyamat esetünkben 10 hónapig tartott úgy, hogy tudtuk nagyjából, hogy kihez forduljunk, mire számítsunk. Közben használtuk az autót a magyar rendszámmal.

Hogy indítsuk el?

1. Kell a DUA okmány - vámkezelés, amelyet a vámügyintéző készít el vagy a gestoría, lásd alább - ehhez be kell mutatni a forgalmit, a törzskönyvet, a kompjegyet az érkezésről, a spanyol lakcím igazolást - (=az ún. Empadronamiento-t) és a NIE szám-ot.

2. Kanári-szigeteki adó (IGIC) és megfizetése 

Ehhez kedvezményt lehet igényelni, azzal a feltétellel, hogy igazolja a tulajdonos, hogy legalább 6 hónapig annak az országnak a lakója volt, ahonnan az autó származik, ott bejelentette az elköltözését és vállalja, hogy egy éven belül nem adja el az autót. 

Aki letelepedési szándékkal érkezik a szigetekre és kijelentkezett az állandó lakcíméről Magyarországon, annak nincs túl nehéz dolga, csak el kell küldeni a magyar lakcímkártya másolatát (feltéve, hogy ideiglenes lakcímet megtartott Magyarországon) a konzulnak, aki nagyon gyorsan kiállít egy spanyol nyelvű konzuli igazolást arról, hogy magyar lakcíme volt megelőző 6 hónapon keresztül és kijelentkezett onnan. Aki nem tartott meg ideiglenes lakcímet sem, azt nem tudom, kommentelje, aki tudja, hogy ilyenkor adnak-e valamilyen dokumentumot a kijelentkezésről.

Aki nem jelentkezett ki magyar állandó lakcíméről, annak kicsit nehezebb dolga van, de egy rugalmas és szépen megkért kormányhivatalnok kérésre kiállíthat egy igazolást arról, hogy az egyén bejelentette az új lakcímét. Sajnos 2016.03.01. óta külföldi cím nem szerepelhet ideiglenes lakcímként a magyar lakcímkártyán, pedig ez tűnik ideálisnak, de sajnos nem így működik. Ráadásul, Magyarországon nem kell bejelenteni egy külföldön létesített lakcímet, s ez teszi kissé bonyolulttá elkérni az igazolást egy olyan bejelentésről, amire nincs formanyomtatvány. 

Viszont, ha ezt az akadályt megugrottuk, utána már nyitva van az út: a Madridi Magyar Konzulátus nagyon barátságos és gyors, e-mailben küldik az igazolást és a spanyol hatóság nem kér eredetit.

Mennyi a kanári adó (IGIC)? Erre itt egy kalkulátor, amely megadja az autó értékét és a megfizetendő összeget: Az autó pénzügyi értékének 5,5%-a a fizetendő általában. 

4. Keresni kell egy könyvelő-ügyintézőt, úgy hívják, hogy gestor, a hivatala gestoría. Ők tudnak mindent elintézni. Levelezni a hatósággal, adóbevallást készíteni, engedélyeket beszerezni. Nem érdemes megkerülni őket, mert a hivatal akár szóba sem áll az emberrel, ha csak úgy elkezd velük levelezni. (Sztori: Amikor három éve itt voltunk autóval, de haza is mentünk vele és közben a hajóvásárlás miatt kértünk NIE számot, azt eredményezte, hogy egy évvel később megtalált bennünket az adóhivatal és az autóimportot kérte számon. A vámokmányokat kérte és annak hiányában valami bizonyítékát annak, hogy az autó elhagyta már a szigeteket. Nagy naivan elküldtem nekik a Magyarországon készült friss műszaki vizsga igazolását, mivel azt írták, hogy akár egy büntetőcédula is elegendő, amit a szigeteken kívül kapott az autó. E-mailben csatoltam a másolatot azonnal válaszoltam, majd 5 hónap múlva újra írtak, hogy meg fognak büntetni, ha nem válaszolok. Ekkor elmentem a postára és faxoltam nekik. 4 hónap múlva megbüntettek 220 €-ra, mert nem kommunikálunk. Ekkor mentünk gestorhoz, aki írt egy hivatalosabb levelet, igazolta, hogy márpedig kommunikálunk. Ezt a levelet személyesen kellett bevinni az adóhivatal kirendeltségére és ott átvetetni. Néhány hét múlva megint jött egy levél, hogy most már fizetni kell a büntetést. Ekkor újra a gestorhoz fordultunk, aki telefonált valakinek, aki ismert valakit és akkor pár hónap múlva írtak, hogy rendben van, elejtették az ügyet, nem kellett fizetni. Azzal nem foglalkoztak, hogy az autó végeredményben több, mint 6 hónapot töltött itt 2016-ban, bár addigra mire idáig értünk a levelezésben már újra itt volt az autó és be is fizettük az adót. Tanulság: egy jó gestor tudja, hogy kit kell felhívni, és ha valahol van urambátyám rendszer, akkor a Kanári-szigeteken biztosan így működnek a dolgok.)

Ott tartunk, hogy megvolt a vámkezelés, jöhet a rendszámcsere előkészítése:

5. El kell vinni az autót műszaki vizsgára. Ez az ITV - inspección técnica de véhiculos-, ez kb. 75 €. - Nem kifejezetten alapos az átvizsgálás, de az import autókat sokkal alaposabban megvizsgálják, mint azokat, amelyek itt vannak régóta. Ha valamire rámutatnak, hogy ki kell javítani, akkor a javítás számláját is be kell mutatni, de ekkor már nem kell fizetni újabb vizsgadíjat. A műszaki érvényességet a fiatalabb autókra 2 évre adják. Ez is egy sima A4-es papír, mint ahogy a lakcím igazolás és a NIE szám is.

6. Ficha Técnica - műszaki adatlap: megvizsgálja egy szakértő, hogy ismert-e a márka-típus Spanyolországban, be kell sorolnia + a műszaki vizsgán is készítenek hozzá egy papírt. Költsége 107 €. Erre több, mint 3 hónapig vártunk a műszaki vizsga után, miközben azt mondta a pasas, hogy a héten elkészül. Azon a héten, amikor átment a kocsi a műszakin...többedig telefonos érdeklődésre, személyes reklamálásra végül elkészítette.

További költségek, amelyeket a gestoría szedett be és továbbított:

- speciális adó, amit elvileg az értéke és károsanyag kibocsátása alapján szednek be, ehhez egy kalkulátor itt. Egy 10 éves, dízel autóra 304 €-t kellett fizetni, ami nem cseng egybe ezzel a kalkulátorral, így ebben a tételben kissé bizonytalan vagyok, hogy mi alapján kalkulálták.

- rodaje, ez egy önkormányzatnak fizetett adó: 17,99 €

- tasa de DGT (közlekedési hivatal) - ez egy fix díj, autóknál most 97,8 €, motoroknál 24,1 €

Ebbe a hivatalba, az ún. Tráfico-ba a tulajdonos eredeti igazolványát is elküldték és innen már nem kaptuk vissza a magyar forgalmi engedélyt. Ők kommunikáltak Magyarországgal, akik hivatalból törölték a nyilvántartásból, így a biztosítás lemondása is csak egy e-mailbe került.

-Rendszámtáblák 32,1 € / 2 db, ezt a helyi autószerelő "nyomtatja" ki.

7. Biztosítás kötés. Egy kalkuláció alapján kötöttem online miután megvolt a rendszám és kiderült, hogy a magyar nyilvántartásból már törölték is, így a biztosítást is felmondta a magyar biztosító. Gyorsan kellett biztosítást kötni az autóra, hogy használni tudjuk. Elég nagy különbségek jöttek ki a helyi biztosító iroda árai, a bankunk konstrukciói és az online ajánlatok között. Casco típusú vagy ahogy itt mondják, "todo riesgo" nem minden társaságnál létezik bizonyos kor felett. Végül online kötöttem meg és néhány nap múlva szakértői szemlét is végeztek rajta, online. A biztosító tenerifei embere nem jött el személyesen, hanem videótelefonálással kérte bemutatni az autót és az iratait. A díjat csak egész évre egy összegben lehet fizetni.

Az ügyintéző díja változó. Kaptunk 107 € és 290 € ajánlatot is. Mi az olcsóbbat választottuk, ami helyben van. Lehet, hogy a drágább Tenerifén hamarabb elintézte volna a műszaki adatlapot, ezt már nem tudjuk meg. Összességében csak egyszer szólt a rendőr, de ő is csak jóindulatúan, hogy tudjuk-e, hogy honosíttatni kell az autót.  

Mi van akkor, ha meggondoljuk magunkat és hazaköltözünk? Eredetvizsgálatot kell csináltatni és nem kell újra regisztrációs adót fizetni - ezt mondta a kormányhivatal. 

 

1 komment

Lustrales La Gomera, 2018 - fesztiválév

2018. október 14. 17:31 - Élet La Gomerán

A kanáriók nagyon tudnak ünnepelni. A spanyol fiesta szót az is ismeri, aki nem tanulta a nyelvet. A nyár gyakorlatilag másról sem szól, mint az egymást követő ünnepekről. Komolyan veszik a szenteket, mindenkinek megadják a tiszteletet. Na és persze önmaguknak is a lehetőséget egy jó bulira. Az egyházi szertartás többnyire felvonulást jelent, amikor körbehordozzák a különböző templomok, kápolnák szobrait, s ehhez ramót készítenek: ez egy gyümölcsökből, zöldségekből művészien összerakott építmény. Ez a dekoráció része. Közben a menet elején egy tipikus haladós táncot lejtenek miközben csattognak a kasztanyetták, ütik a dobokat. Éjjel pedig tánc van, mindig latin stílus, élő zenekarral. Meg sem próbálom elsorolni, hogy hány ilyen ünnep van egy évben. A Gomeraverde oldalán folyamatosan hírt adnak az összesről. Valle Gran Reyben a Carmen ünnep a legnagyobb a nyáriak közül, 7-10 napig tart, tűzijáték is van.

Öt évente azonban fesztivált szerveznek a sziget védőszentje, a Guadalupei Szűz tiszteletére. Ünnepe október 9-re esik és ez rendesen munkaszüneti nap, de minden ötödik évben heteken át tartó különböző programokat szerveznek a sziget fővárosában, San Sebastianban. A felvonulásra kivonul az egész város, sőt tőlünk is külön hajóval lehet átutazni a fővárosba. Az ünnep kezdete előtt megválasztják az ünnep királynőjét.

 

A gomeratoday.com képeiből válogattam 

December elejéig tartanak a programok. Az egyik csúcspont idén Juanes fellépése volt: 5000 ember énekelt a fekete ingről. A nagyszínpadot az emblematikus tornyocska kertjében állították fel, de az egész város zsúfolásig tele van az ilyenkor szokásos dolgokkal: dodzsem, céllövölde, ringlis, mozgóárusok. 

Nekünk valle gran reyieknek annyiban okoz nehézséget a részvétel, hogy jellemzően későn kezdődnek a legjobb programok, majd vár ránk még 50 km kanyargós út a hegyen át, ha nincs lehetőségünk ott éjszakázni vagy másnap munka van. Azonban, aki rajong Elvis Crespoért, a flemangóért, a mariachiért vagy kísérni akarja a szűz szobrát Playa Santiagoba, az biztosan nem keres kifogást, bírja a gyűrődést. A koncertek nem ingyenesek, de Juanest 10 €-ért élőben látni-hallani, meglehetősen jelképes hozzájárulás.

Hivatalos oldal: Fiestas Lustrales

Facebook oldal még több képpel: https://www.facebook.com/lustraleslagomera2018/

43306417_1165380660278115_6496394792639922176_o.jpg

Szólj hozzá!