Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Vulkánnéző kirándulás?

2021. október 08. 16:47 - Élet La Gomerán

Azt írja egy helyi lap, a Gomera Noticias, hogy Teneriféről szerveznek egy napos kirándulásokat La Palma-ra, vulkánnézőbe. Az említett utazási iroda oldalán nincs erről külön kiemelt hirdetés, de a La Palma kirándulás továbbra is fenn van. Igaz, nem azonnal foglalható formában, hanem egy kapcsolatfelvételi űrlappal. 

Akit érdekel egy ilyen kirándulás, itt találja meg az információkat: Get Holiday.

El tudom képzelni, hogy vannak olyan kilátók a szigeten, ahonnan jól rá lehet látni a vulkánra még biztonságos távolságból. A levegőben levő mérges gázok koncentrációját, a szélirányt naponta ellenőrizni kell.

A légi közlekedést a két sziget között időnként felfüggesztik a vulkáni tevékenységtől függően, de a kompjáratok rendszeresek. Két társaság is tart fenn kapcsolatot, a Fred Olsen és a Naviera Armas. Fred Olsennel az utazás hossza 2,5 óra egy-egy irányban, költsége oda-vissza 115 € körül van. A Naviera Armas megáll La Gomerán is, így az amúgy is lassúbb hajóval 4 órásra bővül az átkelés, árban viszont nem jobb.

Mi hétfőn a repülőből láttuk a füstfelhőt, amikor Gran Canariáról repültünk haza La Gomerára. Kisfiúnk nem is értette, hogy minek mentünk Las Palmasba, amikor La Palma pillanatnyilag sokkal érdekesebb. 

 
la_palma_fust.jpg

 Az utazási iroda tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a bevételt a la palmai károsultaknak szeretné eljuttatni.

Szólj hozzá!

Vulkánkitörés a szomszéd szigeten

2021. szeptember 24. 13:47 - Élet La Gomerán

Nemrég megint visszatértünk a szigetre egy hosszú, majdnem három hónapos magyarországi nyár után. Még pont a levegőben volt a gép múlt vasárnap, amikor kitört a vulkán La Palmán. Ez volt az első hír, amit megláttam a telefonomon, amint bekapcsoltam a landolás után. Egy barátnőm írt, hogy megérkeztem-e már, mert megtörtént, amitől aggódtam. Azért aggódtam, mert a családom már a hónap elején megérkezett, én azonban még maradtam két hetet otthon. Ekkor már folyamatos kis földrengések jelezték La Palmán, hogy valami készül, én pedig kezdtem aggódni, hogy esetleg leállhat a légi közlekedés, mint annak idején az izlandi vulkánkitöréskor. Szerencsére nincs erről szó, még 5 nap elteltével sem, tehát az ide irányuló turizmust nem érinti a katasztrófa. A neten keringő megacumani elméletnek semmi valóságos alapja nincs, mondják a szakértők. 

Az aktivitás folyamatos, újabb és újabb szájak nyílnak, ömlik a láva. Az első 5 nap során 180 hektárt kebelezett be, 390 lakóházat. A gázkitörés 4500 m magasságba ért, a szelek már elvitték a Földközi-tenger térségébe is és ma állítólag megérkezik La Gomerára is, a szélirány változásával. Egyelőre az a hivatalos álláspont, hogy a levegőben levő szennyező anyagok koncentrációja alacsony, az egészségre nem veszélyes, a savas eső kialakulásának lehetősége nem áll fenn. A lávafolyam Todoque környékén lelassult, már nem biztos, hogy eléri a tengert. 

242406142_4326842120698875_1802073099610508924_n.jpg

Television Canarias képe

Ma azonban megjelent a hamu a levegőben, nem látható módon, de por formájában észrevehető már Vueltason is. A sziget Északi részén jobban látható, de ez csak idő kérdése, gondolom. Nem tudjuk, hogy még mi vár ránk, hiszen éppen csak elkezdődött az egész és 24-85 napig is eltarthat az eddigi tapasztalatok alapján.

La Palmán, ahol 11 tűzhányó van, ez már a sokadik vulkánkitörés az alatt a kb. 600 év alatt, amelyekről írásos emlékek maradtak fenn. Emberi áldozatokat jellemzően a korábbi korokban sem szedett: 24-en haltak meg összesen ilyen katasztrófa következményeként, de nagyon sokan elveszítik az otthonaikat, újra kell kezdeniük mindent. Jelenleg több, mint 6000 főt evakuáltak, nekik gyűjtést szerveznek. Mi is készítünk csomagot a hétvégén, amit a polgármesteri hivatalban lehet leadni. A kanári kormányzat több száz ház megvásárlására tett ígéretet, ahol az otthon nélkül maradtak fedelet találhatnak maguknak.

fotonoticia_20210921105246-21091271329_9999.jpg

Itt egy táblázat a Kanári-szigetek összes vulkán kitöréséről. La Gomera egyetlen vulkánja már nagyon régen kialudt.

Nagyon elszomorító látni a pusztítást, amit véghezvitt ezen a gyönyörű szigeten, de ugyanakkor lenyűgöző az ereje.

 A videót a youtube-ról linkelem, az El País készítette.

A borítófotó egy csodaházról készült, amely egy idős dán házaspár tulajdona. Valami csoda folytán a láva kikerülte a házukat. Megkeresték a 80-as éveiben járó, dán házaspárt, akik a vírushelyzet miatt egy ideje nem tudtak már ideutazni. Nagyon sírtak a képeket látván, az örömtől is és a bánattól is, mert már nem hisznek benne, hogy ők még valaha vissza tudnak térni a lávától elszigetelt házukba. A közel 1200 fokon izzó kőzet kihűléséhez is nagyon sok idő kell.

csodahaz.png

Szólj hozzá!

Döbbenet és gyász a Kanári-szigeteken

2021. június 12. 01:43 - Élet La Gomerán

Borzalmas tragédiát kell feldogoznunk ezekben a hetekben a Kanári-szigeteken, de mondhatni, az egész országban. 45 napja eltűnt két kislány, Olivia és Anna Gimeno Zimmermann. Olivia 6 éves, Anna 14 hónapos. 45 napja keresik őket nagyon kevés reménnyel, hogy élnek még, de tegnapig még volt remény, legalább. Mára csak a döbbenet és a harag maradt.

A tenerifei Tomás Gimeno (37 éves) április 27-én este 9-kor nem vitte vissza a kislányokat az anyukájukhoz a láthatás végén, azt mondta Beatrixnak, hogy lefektette őket, már alszanak, majd másnap visszaviszi őket. Kora este, akkor látták őket utoljára, amikor elhozta a gyerekeket a nagyszülőktől és elvitte őket a candelariai házába. Másnap hajnalban azonban felhívta az ex feleségét, hogy elmondja neki, nem fogja látni soha többé se a lányokat, se őt. A nő ekkor ment feljelentést tenni.

A nyomozás elején megtalálták a hajóját Güimar kikötőjében, de a vasmacska hiányzott. Az autóját pedig Santa Cruz-ban a kikötőben hagyta. Átkutatták a házát is Candelariában. Sehol nem találtak a gyerekektől származó vért, viszont nyugtatószerek csomagolóanyagát a házban, igen. Voltak olyan hírek is, hogy kivett a bankból nem sokkal előtte 70.000 eurót. A kikötői kamerák azt is rögzítették, hogy az este folyamán hat nehéz csomagot cipelt fel a hajójára, bőröndöt, táskákat, katonai zsákot. Többször is fordult az autója és a hajó között, majd kihajózott. 2 óra múlva visszatért, ekkor a rendőrség is megállította, hiszen kijárási korlátozás volt. Mondta, hogy megbüntethetik, sajnálja, de lemerült a telefonja, nem tudta hány óra van. Vásárolt is töltőt és cigarettát, 00.30-kor újra kihajózott, majd hajnalban küldött néhány búcsúüzenetet.   

Tavaly nyáron váltak szét egy viharos házasság után. A férfi csalta a párját, akkor is volt viszonya, amikor a kisebbik gyereküket várták. Tomás Gimeno nem tudta elfogadni, hogy Beatriz (34 éves) új életet kezdett egy belga származású, nálánál jóval idősebb férfival és ez a férfi a lányaival él. Nagyon dühösen reagált erre, azonban senki sem tudta elképzelni, hogy ártani tudna a gyermekeinek, sem az felesége, sem a szülei, nővérei, senki. Tegnapig bíztunk benne, hogy megszökött a gyerekekkel. A videón hallható az anya hangja, tegnapelőtt nyilatkozott először. Elmondta, hogy nem igazak a híresztelések, nincsen összetörve, él benne a remény, hogy elszöktek és élnek valahol.

Hetek óta kereste őket a rendőrség földön, vízen, levegőben egyre tágítva a kört, La Gomera irányába is kiterjesztve. Helikopterekkel pásztázták a megközelíthetetlen helyeket, de siker nélkül. Felmerült, hogy átszálltak egy másik hajóra, de nem voltak erre utaló jelek: nem jártak a közelben hajók, amikor Tomás mobilján hirtelen megszűnt a vétel. Hol voltak a lányok? Őket nem vette fel a kikötői kamera. Szökésnek álcázott gyilkosság vagy gyilkosságnak álcázott szökés? Vajon melyik?

Május végén megérkezett Santa Cruzba az Angeles Alvarino óceánkutató hajó. Ezzel a speciális egységgel elkezdték szisztematikusan átfésülni az óceánt Tenerife keleti partjai mentén. A hajón szonárok vannak, amelyek 1000 és 2000 m közötti mélységben keresik a jeleket, valamint tengeralattjáró robotot tudnak róla irányítani. Egy olyan robottal kutatják át az óceánt, amelyet egy tengeralatti vulkán megfigyelésére is alkalmaztak El Hierro-nál. A talaj errefelé vulkanikus eredetű, így nagyon nehéz terep. A hét elején aztán találtak egy takarót és egy oxigénpalackot, amelyek Tomás Gimenohoz tartoztak. Közben 3D lézerekkel próbálták megállapítani a táskák súlyát és tartalmát, amelyeket a férfi a hajójára cipelt. Mit cipelt? A gyerekek voltak benne vagy esetleg súlyokat, köveket, hogy ballasztot képezzen? 

Tegnap, alig 3 km-re a partoktól, az óceán mélyén találtak egy sporttáskát, benne egy kislány holttestével, akiről mára bebizonyosodott, hogy Oliviát, a nagyobbikat találták meg. A vasmacskán lesúlyozva volt még egy másik, de üres táska is. Nincsenek szavak a döbbenetre, a csalódottságra. A nők ma együtt sírnak Beatriz-szel Spanyolország-szerte. 

A hajó folytatja a keresést legalább hétfőig, de lehet, hogy tovább is. Mindenki arra vár, hogy megtalálják a férfit is és a kisebbik gyereket, Annát. Csak ez adhat lehetőséget arra a szerencsétlen anyának, hogy idővel új fejezetet nyisson az életében. Mert mi van, ha a kisebbikkel mégis elszökött? Ő még nem tud beszélni, nem lesznek emlékei, vele új életet tudna kezdeni, merülhet fel. Ez nagyon nem valószínű, de ki róhatná fel ennek az asszonynak, ha hinni akarna a viszontlátás lehetőségében?

Spanyolországban nem ritkák az ilyen jellegű bűncselekmények. 2003 óta Olivia a 40. olyan gyermek, akit saját szülője gyilkolt meg. Tomás Gimeno pedig nem egy őrült, nem egy hidegvérű sorozatgyilkos, hanem egy machista, aki a feleségét és gyermekeit a saját tulajdonának tekinti. Sérült a büszkesége, ezért az elképzelhető legkeményebb büntetést rótta ki a gyermekei anyjára. Úgy fosztotta meg Beatrizt a lányaitól, hogy ördögi tervei szerint, azt se tudja meg, hogy élnek-e vagy meghaltak. Arra ítélte, hogy egész életében a gyermekei után kutasson. 

fb_img_1623409200872.jpg

 

Szólj hozzá!

A nagy oltakozás

2021. május 30. 18:54 - Élet La Gomerán

Régóta fontolgatom, hogy írok egy posztot arról, hogyan oltakozunk itt a Kanári-szigeteken, de meg akartam vele várni a személyes tapasztalatainkat. December óta itt is napi téma a sajtóban és nem kevés idegeskedést okoztak az állandóan változó ajánlásokkal az embereknek. Nincs annyira átpolitizálva a kérdés, mint Magyarországon, de még így is ezzel van tele minden. 

Spanyolország az EMA által jóváhagyott és uniós beszerzésű vakcinákra építette a stratégiáját, mely azzal járt, hogy elég lassan jut a lakosság oltásokhoz. A nyár nagy része el fog telni a legaktívabb népesség oltásával, így az igazi nyitás, mint rendezvények, sportesemények, fesztiválok, mozik újranyitása vagy a szabadtéri maszkhasználat eltörlése még nincs napirenden. Szerencsére, a strandokon való kötelező maszkhasználat ötlete egy-két napot élt csak, tehát a tengerpartokon lehet egyelőre a legszabadabban élvezni a nyarat. Az éttermek, bárok nyitva vannak, de a zenés-táncos klubok zárva.

Az alábbi táblázat az életkoronkénti átoltottságot mutatja a 2021. május 28-i adatok szerint. Lehet váltani a tartományok között, 2-19, míg az első oldalon (oldal=página) az országos összesített adatok láthatóak.

 

Jelenleg az egész ország lakosságának a 37,3%-a kapott legalább egy dózist és 18,55% van túl mindkettőn. (A Janssen egy dózisúból itt is kevés jutott, eddig 380e adagot adtak be, míg Pfizerből közel 18,5 M-t.) Augusztus végére tervezi a kormány, hogy a lakosság 70%-át beoltják, de ennek eléréshez jelentős gyorsulást kell mutatni, mert a jelenlegi ritmus mellett október vége tűnik megvalósíthatónak.

A Kanári-szigetek, mint a 7. legnépesebb tartomány sajnos nem jár élen. 33,3% és 14,5% a mutatói, azaz a lakosság egy harmada van beoltva, de 14,5% már kapott egy dózist. Ebben a teljesítményben  mögöttünk áll a Baleári-szigetek, illetve a két afrikai exklávé, Ceuta és Melilla. Az ide kiosztott mennyiségek felhasználásában sem állunk a legfényesebben, „csak” 91,4%-ot adtak be. (az átlag picit magasabb, 93,3%) Bár a nyári turizmusra a déli országrészek és a szigetek számítanak jobban, mégis az északi tartományok igyekeznek jobban, hogy a lakosságot mielőbb megvédjék a vírus okozta betegségtől. Sokkal jobban érintette az északiakat a koronavírus, talán emiatt sietnek jobban. A turisták 6 éves kor felett oltva vagy teszttel jöhetnek június 7-től is, amelyben a PCR teszt a régi elem, az oltottak szabad beengedése az új. (A Szputnyik vakcinát vagy az EMA-nak vagy a WHO-nak jóvá kell hagyni még!)

Tehát, a legtöbben Pfizert kapnak, a két oltás között pedig 21 nap telik el. Modernából (2,4 M dózist adtak be), 28 napnak kell eltelni a két adag között. A pár százezer Janssen mellett az Astra Zeneca termékből majdnem 5 M adagot beadtak, de ez a szám már nem fog emelkedni, mert az egészségügyi minisztérium gyakorlatilag leállította a használatát. Annak ellenére sem ajánlják, hogy az EMA (az uniós gyógyszer-felügyeleti szerv) kiállt mellette. Amikor Spanyolország elkezdte oltani a lakosságot, a legidősebbek és az egészségügyi dolgozók mellett a magas kitettségű és stratégiai szervek dolgozói kaptak leghamarabb oltást. A rendőröket, tanárokat kezdték oltani az AZ-val, 84 napos szünettel a két dózis között. Február végétől egy hónapon keresztül kb. egy millió oltást adtak be, viszonylag fiatal vagy középkorú embereknek. És akkor elkezdtek jönni a hírek, spanyol esetekről is sajnos a trombózisos mellékhatásról. Nagyon szerencsétlen módon voltak halottak is, 20 eset és 4 halálos kimenetelű trombózis a 40-es korosztályban. Mostanra közel 5M beadott AstraZeneca oltás után 0,00008% a rizikó, ami nem számít magasnak, ha általánosságban a gyógyszer-mellékhatások kockázatait nézzük, de covid elleni védekezés sikerét nem akarták megkockáztatni, ezért nagyon korlátozottan alkalmazzák ezt az oltóanyagot a továbbiakban. Jellemzően a 61-69 éveseknek adták. Eleinte úgy volt, hogy aki már kapott egy dózist, az a következőt is ebből kell, hogy kapja, de miután elég nagy lett az elutasítottsága, megvizsgálták és zöld utat adtak annak a koncepciónak, hogy keverhető az AstraZeneca a Pfizerrel, így most már a 60 év alattiak, akiknek második dózisra kell jelentkezniük, szintén Pfizert kapnak.

Arra itt szándékosan nem térek ki, hogy milyen politikai játszmák és gyógyszer lobbi állhat az AstraZeneca kinyírása mögött. Véleményem van róla, de pontos tudásom nincs, így nem megyek bele. A célom nem az indulatok korbácsolása, hanem annak bemutatása, hogyan zajlik ez az esemény nálunk, ami a 2021-es év legfelkapottabb témája.

A spanyolok meglehetősen oltáspártiak. Felmérések szerint a 80% elfogadja és csak 8% ellenzi a leghatározottabban. Az európai nemzetekhez viszonyítva könnyen elfogadnák azt is, ha kötelezővé tennék. Az  ő arányuk 63%, míg kb. fele annyi francia vagy német mondaná azt, hogy OK, legyen kötelező. A linken egy 2021. februári Ipsos felmérés eredményei olvashatók.

Spanyolországban május 24-ig nem lehetett regisztrálni oltásra. Életkori csoportonként hívták az embereket telefonon a kórházakból és adtak időpontot. A nagyobb szigeteken, Tenerifén és Gran Canarián szerveztek tömeges napokat is, nagy csarnokokban, ahol jelentkezhettek olyanok, akik életkor szerint már kaphattak, de még nem hívták be őket. La Gomerán, Valle Gran Reyben a kikötői terminál -üres és zárva, hiszen nem jár a komp- lett az oltóközpont. Férjemet, aki az 51-60 év közöttiek táborába tartozik, május 19-én hívták fel, hogy másnap mehet, ha akar. Pfizer jutott neki és június 10-én kapja a második dózist. Semmilyen papírt nem kapott, elvileg a második beadása után fogják kiküldeni az oltási igazolást. 

vacuna_coche.jpg

Egy hete megnyitottak egy internetes felületet, ahol lehet időpontot igényelni az 50 évesnél fiatalabbak számára is. Az oltási menetrend 10. csoportja a 1972 és 1981 között születettek, ide tartozom. Pár nap múlva, hogy regisztráltam, engem is felhívtak, hogy június 12-én kerül rám a sor. Sajnos, ezt már nem tudom megvárni, mert a tanítás végén azonnal hazautazunk Magyarországra és majd inkább otthon kérem az oltást. Az nem járható út, hogy egyik adagot itthon, a másikat otthon, főleg, hogy nem is adnak semmilyen igazolást az első után. Várható volt, hogy így járok, de a kíváncsiság miatt regisztráltam, hogy be tudjak számolni erről is. Amúgy nem volt egyszerű, mert természetesen órákon belül összeomlott a felület, csak másnap tudtam használni, de akkor sem elsőre az oldalt.  Most már csak azon izgulunk picit, hogy a férjem megkapja az igazolást időben, lesz rá 12 napunk. Hát, elég necces. 

Közben létrehoztak egy applikációt is, ahol az emberek letölthetik a leleteiket (ebben lesz digitális vakcina igazolás?), olyan eeszt-féleség ez, de ehhez még létesítenünk kell egy elektronikus igazolást, ami egy számítógépes program és arra szolgál, hogy digitálisan is igazolni tudja magát az ember, így mindenféle hivatallal kapcsolatba tud lépni online. Talán hasonló a magyar ügyfélkapuhoz, csak egy kicsit összetettebb a létrehozása, ezért nem véletlen, hogy még nincsen ilyenünk. A könyvelő eddig letöltött minden hivatalos iratot, amit kaptunk, így nem volt annyira fontos utánajárni. Most muszáj lesz, hátha nem érkezik meg a férjem papíralapú igazolása.

Azok a külföldiek is regisztrálhatnak oltásra, akik letelepedési engedéllyel élnek itt, de nincs spanyol egészségbiztosításuk. Nekik a legközelebbi egészségházban (Centro de Salud) kell jelezni igényüket.

vacsintarj.jpg

Források:

Oltási stratégia

Napi adatok, kimutatások a nagy vakcinációról

 

Szólj hozzá!

Tavaszi szünetben eljönnél a Kanári-szigetekre?

2021. március 28. 23:49 - Élet La Gomerán

Lehet is, szabad is, de ezeket jó, ha tudod!

Gyere! Tárt karokkal vár mindenki, aki még nyitva van. Jó hír, hogy a Wizzair visszaállította a budapesti járatait március 12.-től. Áprilisban és májusban egyelőre csak heti egy járatpárt hirdet, szombatra, de júniustól kedden és szombaton is lesz gép.  Kicsit későbbre tolódott a budapesti indulás, így nagyon későn, csak másnap éjjel 02.15-kor érkezik vissza. Bécsből rendszeresen jönnek gépek és madridi átszállással is el lehet jutni a szigetekre. A két kicsi, La Gomera és El Hierro kivételével közvetlen belföldi járatok vannak bármelyik szigetre. (Graciosának nincs reptere)

Milyen korlátozások vannak?

Belépni a SpTH mobilos alkalmazásban generált QR kóddal és a maximum 72 órán belül mintavételezett negatív PCR vagy antigén teszttel lehet. 

Maszkot kell viselni mindenhol, kint és bent egyaránt minden 6 év felettinek. Ez alól kivételt képeznek azok, akik egészségügyi okból mentesülnek, valamint

Strandon: fürdés és napozás* közben nem kell, de minden helyváltoztatás esetén kell, ahol nem tartható a 2 m távolság azoktól, akikkel nem élünk egy háztartásban.

Kiránduláson, túrázáson nem* kell viselni, csak akkor, ha nem tudunk 2 méter távolságot tartani másoktól.

Éttermekben is viselni kell maszkot, csak arra az időre lehet levenni, amikor fogyasztunk.

Egészségügyi intézményekben sebészi maszkot kell hordani, a textil nem elfogadott.

Ezek a fő szabályok, amelyek nem változnak attól függően, hogy milyen veszélyességi besorolásban van egyik-egyik sziget. A Kanári-szigeteken négy riasztási szint van, 1-2-3-4. A négyes barnás bordó, most olyan szerencsére nincs.

Jelenleg Tenerife, Gran Canaria és Fuerteventura 3-as szintű, Lanzarote és Graciosa 2-es szintű, a többi kis sziget, La Palma, La Gomera és El Hierro 1-es szintűek.

nivel_alerta_1.png

Az esetszámok pillanatnyi állásáról ezen az oldalon lehet tájékozódni: kormányzati oldal

La Gomerán pillanatnyilag nincs pozitív eset.

Ettől a nagyon jó hírtől függetlenül is az összes szigetre egységesen extra korlátozásokat léptettek életbe a húsvéti időszakra, azaz az adott sziget veszélyességi szintjén életbe lépő korlátozásokon felül. Március 26. - április 9.-e között csak negatív teszttel lehet utazni a szigetek között, kivéve bizonyos halasztást nem tűrő eseteket, amelyekhez felelősségi nyilatkozatot kell tenni és a rendőrség kérhet bizonyítékokat, iratokat, beutalót a kikötőkben, reptereken. A személyi azonosító igazolványokat pedig ilyen ellenőrzésnél fényképezik. Felelősségi nyilatkozatot a hajós társaságok oldalán lehet letölteni. Egy 3. szintű szigetre, mint most Tenerife, La Gomeráról már 21-e óta ilyen nyilatkozattal lehetett csak utazni, de péntektől már tesztet is követelnek, ha nem tudja valaki hitelt érdemlően bizonyítani az úti célját. Lakóhelyre való hazatérés, átutazási szándék érvényes repülőjeggyel megfelelő indok. Extra szigorítás az éjszakai kijárási korlátozás is. Nálunk, bár nincsen veszély, 23.00 után nem szabad kimenni, csak indokolt esetben és nem fogadhatunk vendéget. Szabadtéren, étteremben is csak maximum négy fővel alkothatunk társaságot, kivéve az együtt élőket.

Szállás: 3-as szinten csak hivatalos turisztikai szállást lehet foglalni, a visszaigazolást szükséges bemutatni a belépéskor. Tehát most Tenerifére nem lehet rokonlátogatásra érkezni, úgy, hogy a vendéglátók adnak elhelyezést. A befogadóképességet így szabályozzák: 1. Szint: 75%, 2. 50%, 3-4: 33% - megjegyzem, sok hotel nem nyitott ki egy éve már.

Tömegközlekedés: 2-3-4. szinten 50%

Játszóterek: 3-4. szinten zárva vannak.

Strandok: 4 m2 / fő-vel számolva, 1. 100%, de max. 10 fő lehet együtt; 2. 75% és 6 fő; 3-4. szint 50% és 4 fő legfeljebb.

Éttermek, bárok: 1. Kint és bent is helyet lehet foglalni, a teraszokon 10 fős csoportokban maximum, bent csak 6, 4 fő a bárnál. 2. Kint is bent is, 6-4 fő, 23:00-ig. 3-as szint, Tenerifén, Gran Canarián, Fuerteventurán ez van most: csak a teraszok lehetnek nyitva, 4 fős asztaloknál lehet leülni és 22:00-kor zárnak.

Sehol nem lehet táncolni, karaokézni, vetélkedni, vagy hasonló csoportosulással, érintkezéssel járó tevékenységet folytatni.

Üzletek: 1. 50%, 2-3. 33% a beengedhető létszám, mindenhol ki van írva, hogy az adott helyen hányan lehetnek egyszerre és kézfertőtlenítés után szabad belépni.

Szervezett kirándulásokon, hajóutakon is korlátozzák a részt vevők össz- és a csoportosulások maximális létszámát.

Utcán enni, inni csak ott lehet, ahol tartható a 2 m távolság idegenektől, tehát el lehet nyalni egy fagyit, ha ki tudjuk kerülni a többi sétálót. A dohányzást szigorították amióta járványhelyzet van: a teraszokon sem szabad, az utcán is 2 m távolságot kell tartani. Autóban, ha olyanok utaznak együtt, akik nem egy címen élnek, kell maszkot viselni. Taxiban, tömegközlekedésen pedig kötelező az egész utazás alatt.

A szabályok talán bonyolultnak és betarthatatlannak tűnhetnek, de valójában nem azok. Kényelmetlenek az igaz, már egy éve így élünk és akkor is viseltük a maszkot az utcán is, amikor 30+ fokok voltak, covidos esetek meg nem is voltak a szigeten. Spanyolországot már az első hullám nagyon elkapta, mindenki emlékszik a rögtönzött kórházra egy vásárcsarnokban. Sok volt a halott, megtépázta az emberek idegeit a totális bezártság, amin tavaly tavasszal átestünk, itt írtam is róla egy bejegyzést. Úgy érzem, kevesebb kritikát, tagadást, szkepticizmust fogalmaznak meg a hozzászólásaikban, mint mi magyarok tesszük.

Az oltások aránya jelenleg 4,2%, de 7,4% már legalább egy oltást kapott. Az országos arány kicsit jobb, 5,3 és 9,6% Nagyon igyekeznek a kanári-szigetekiek is, hétvégén és az ünnepnapokon is fognak oltani, ezt ígérik. Talán szeptember végére sikerül elérni az átoltottságot. Regisztrálni nem kell, majd értesítenek, ha sorra kerülünk. Csak uniós, közös beszerzésű vakcinák vannak, főleg Pfizer, kevesebb AZ és még kevesebb Moderna.

A kanáriók türelmesek, beletörődtek a helyzetbe már és mindenki fegyelmezetten viseli a maszkot. Nagy port kavart néhány hete, amikor a helyi lakosok egy csoportja kikelt a turisták és egyes itt élők viselkedése miatt. Eljött egy TV csatorna is forgatni Valle Gran Reybe és sorra vette fel, hogy milyen csoportosulások vannak, mennyire fegyelmezetlenek egyesek a kikötőben, a parton. Ezután az önkormányzat behívta a kanári-szigeteki speciális rendőrséget, akik napokig járőröztek az utcákon és büntettek. Talán a helyi rendőrök kevesen voltak ehhez, vagy nem büntették meg az ismerőseiket, nem tudom, de ezúttal idegen rendőrök jöttek, fekete-piros színekben. Ezt csak azért mesélem el, hogyha idelátogatsz, tartsd tiszteletben a szabályokat és számíts rá, hogy rád fognak szólni, ha megfeledkezel magadról. Mindezzel együtt vagy mindezek ellenére is vár a Kanári-szigetek, ahol mindig kellemes az időjárás, kedvesek az emberek és szuper kikapcsolódást találsz!

merica.jpg

 Saját fotó: városkánk egy része a La Mérica csúcsáról 

* Update 2021.03.30. Ma kijött egy rendelet, ami központilag szigorította a maszkviselést az egész országban. Szabadtéren mindenhol, tekintet nélkül a távolságtartás lehetőségeire, kell hordani a maszkot. Ez alól az egyéni sporttevékenység kivétel, tehát úszás közben nem kell, de napozás közben igen. A túrázás talán sportnak minősül és azért őszintén szólva, ezt ellenőrizni sem lehet igazán, de muszáj vagyok kiemelni, hogy eltűnt az a kitétel is, hogy ha elhagyod a lakott területet, akkor nem kell viselni. Elvileg ha sétálsz a semmi közepén, akkor is kell. 

Update2. 2021.03.31. A Kanárin marad minden, ahogy volt. Ha nincs helyváltoztatás és tartható a 1,5 m távolság a nem egy háztartásban élők között, akkor nem kell maszkot viselni mégsem. A büntetési tételek 100-3000 € között vannak.

1 komment

Mi lesz a migránsokkal a Kanári-szigeteken?

2021. február 25. 13:26 - Élet La Gomerán

Lassan egy éve gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ami a Kanári-szigetek nélkülözhetetlen bevételi forrása. Az idei január 40.000 vendégéjszakája a 2020-as 600.000-hez képest óriási visszaesés. A vírushelyzet és az elmaradt nyaralások miatt nagy a munkanélküliség, vállalkozások szűnnek meg, boltokat, éttermeket zárnak be végleg, nap, mint nap. Nem véletlen, hogy  Spanyolország az egyik fő propagálója a vakcina útlevélnek, amely ötletet várhatóan lesöpri az Európai Unió az asztalról. Spanyolországba negatív PCR teszttel vagy az olcsóbb és gyorsabb antigén tesztekkel is be lehet lépni, de a légi közlekedés kiszámíthatatlansága és az emberek jogos aggodalma nem kedvez az utazási hajlandóságnak, hiába minden kedvezmény. A szállodák jó része zárva.

Ezeket a gazdasági problémákat tetézi a migrációs válság, amely az ENSZ jelentés szerint lassult a pandémia idején, de nem Spanyolországban. Azon belül is a Kanári-szigetek vált egy új, azaz inkább megújult migrációs útvonallá. Tavaly 20.000 afrikai érkezett tengeri útvonalon a szigetekre. A 2000-es évek eleje óta, amikor ez az útvonal beindult, a 2020-as kiugróan magas számokat és egy nem várt krízist okozott. 

Míg korábban főleg a keleti szigetek voltak érintettek, ma már simán kikötnek ezek a csónakok akár El Hierrón is, de La Palmára, az Afrikától legmesszebb levő szigetre is érkeztek. La Gomerára eddig két csónak futott be, egyik a mi kis kikötőnkbe január végén. Néhány napig a lezárt mólón várakoztak, ahol megnyitották nekik a kompkikötő utasváróját, majd elszállították őket.

thumbnail_img_20210126_095001_k.jpg

Saját fénykép, nagyon messziről, mobillal: érkezés Vueltasra, elsősegény, covid tesztek, tiszta ruha. 2021.01.26.

A legnagyobb válság Gran Canarián, Arguineguin kikötőjében alakult ki, ahol áldatlan állapotok uralkodtak sokáig. Sátrakban, a földön aludtak tömegesen, amíg keresték számukra az elhelyezést. A régió nincs felkészülve táborral, befogadó központtal. A madridi kormány pedig nem engedte meg az átszállítást a félszigetre a vírushelyzeti korlátozásokat is kihasználva, de talán inkább azért, mert az további migrációs hullámokat generált volna. Az ide érkezők természetesen Európa felé igyekeznek, számukra nem a szigetek a célpont, ez csak egy szükséges állomás. 

A kormány a két oldalú megállapodásait igyekszik erősíteni, feléleszteni, amelyek értelmében Marokkó, Szenegál és Mauritánia köteles megakadályozni a hajók elindulását a Kanári-szigetek felé. A fő kiinduló kikötők a nyugat-szaharai Dajla és a szenegáli Mbour lett, míg az útnak indulók legalább 50%-a marokkói. A megállapodások értelmében november 10-én 22 mauritániait visszaszállítottak. Közben a rendőrség két alakulata is (Policia Nacional és Guardia Civil) nyomozókat küldött az afrikai országokba, ahol a helyi rendőrséget próbálják rávenni az együttműködésre. A fő cél az utakat szervező maffia kiiktatása. 

 atlantico-tableta_ensz_1.jpg

Atlanti útvonal, az ENSZ térképe

Ezekben a kikötővárosokban tele vannak a panziók, hostelek útra kelőkkel. Várják a sorukat és, hogy kifizethessék az 1500-2000 €-ra rúgó "csak oda" jegyet. Ezért az összegért egy 500 km-es tengeri útra vállalkoznak, kitéve magukat minden megpróbáltatásnak. Az óceánon nyáron is hideg van, s napokon keresztül nélkülözve, szenvedve a higiéniai körülményektől, gyakran betegen -sokan covid fertőzöttek-, a becsapó hullámokat elviselve érkeznek meg elcsigázottan az újabb bizonytalanságba. Tisztában vannak vele, hogy visszaszállíthatják, ám a vírushelyzet miatt azzal kecsegtetik őket a szervezők, hogy most nem kerül erre sor, ne aggódjanak. Sokan meg is halnak az úton vagy egyszerűen eltűnnek. Van, hogy bíróság elé kerül egy-egy ilyen hajóskapitány, mint ahogy pont ma is elítéltek valakit, akinek a hajójában meghalt két asszony és egy gyermek 2019-ben. 5 évet kapott miután elismerte a vétkességet. Drámai a helyzet itt is, de amott is. Ha nem érkezik meg a várva várt telefonhívás a szerencsés megérkezésről, akkor a családtagok végső elkeseredésükben botrányt csinálnak az afrikai kikötőkben, ami gyakran erőszakhoz vezet. Vagy az is előfordul, hogy átverik az áldozatokat. Ussama Akudik decemberben felgyújtotta magát nyilvánosan Dajlában, tiltakozásképpen. 2000 € kifizetése után nem szállították át a Kanári-szigetekre, egyszerűen becsapták.

Mbour, Szenegál, szerző: Sylvain Cherkaoui 

Pedig aki ide megérkezik, annak sincs igazán jó sora. Legalábbis úgy tűnik, nem erre számítanak, nem ezt ígérik nekik. Először azzal kellett szembenézniük, hogy a földön alszanak a kikötőben, aztán azzal, hogy nem indulhatnak el szabadon Európa felé. Hiába lenne pénzük a kompra, iratok híján nem vehetnek jegyet, Madrid pedig nem ad felmentést ez alól. A kormány végül úgy "oldotta" meg a szorult helyzetet, hogy az végül újabb konfliktusokhoz vezetett. Megegyezést kötött egyes szállodákkal, akik fejpénz ellenében szállást adtak az amúgy üresen álló létesítményekben. Ez nemcsak a lakosság körében keltett visszatetszést, de az önkormányzatok is tiltakoznak, sőt az idei évtől büntetést szabhatnak ki azokra a hotelekre, amelyek úgymond "tevékenységet váltottak". 30-300 000 € büntetés kilátásba helyezése mellett vissza kell térniük a turisztikai célú szállásnyújtáshoz és a nyaralóhelyeket fel kell szabadítani az afrikai migránsoktól. Gran Canaria legfrekventáltabb részein 6000 ember volt 16 szállodában, de Tenerifén is volt olyan szálloda, például Puerto de la Cruzban a tengerparton, ahol nyaralók híján így tett szert bevételre a szorult helyzetben levő tulajdonos. Ez a megoldás napi 300 000 euróba kerül a kormánynak. Az önkormányzatok követelik, hogy ezt a befogadóközpontok felújítására, kibővítésére fordítsa. Végül december elején kapott a kanári kormányzat 10 millió eurót a kiskorúak helyzetének rendezésére, majd 2500 fiatalt átszállítottak a félszigetre idén februárban. 

Várakozás...képek forrása: El Día, Canarias7, El Mundo

Tenerifén, a La Lagunához tartozó Las Raícesben, egy katonai létesítményben alakították ki a befogadóközpontot. Gyönyörű kirándulóhely, ám télen meglehetősen hideg, messze kell gyalogolni akár egy bolthoz is és akadozik a mobil lefedettség. Többen megtagadták a beköltözést, s emiatt most százak élnek az utcákon. Mások, nem többen, mint tán tizen kérték a hazaszállításukat vissza Afrikába miután eltöltöttek valamennyi időt ebben a táborban, ahol alapvetően mindannyian bizonytalanságban élnek. Visszaszállítják őket? Madrid megtörik és átveszi őket a szigetekről? Vagy az unitól remélhetnek segítséget? 

Miközben a gazdaságilag egyre ellehetetlenülő lakosság attól tart, hogy Európa új leszbosza alakul ki éppen a nemrég még közkedvelt nyaralóhelyből.

49 komment

Sziklaomlás

2020. november 16. 11:43 - Élet La Gomerán

Nagyon régóta nem írtam semmit, mert ez a vírus helyzet eléggé megváltoztatta a dolgokat körülöttünk. Éljük a hétköznapokat, szerencsére azt mondhatjuk, hogy biztonságban. Itt a szigeten szeptember elején kicsit megugrott az esetszám úgy 25 főre, de azóta folyamatosan javulóban van és ritkán jelentenek új fertőzést. Haláleset a covid-19 vírusfertőzésből kifolyólag még nem történt és alig egy-két ember került kórházba a szövődmények miatt. Tavasz óta viseljük a maszkot, szabadban is, 6 év feletti gyerekek is, mindenhol. 

A rövid helyzetjelentés után a szombati kőomlásról szeretnék írni, illetve a fenti videót megmutatni: az Argayall finca német lakói készítették mobillal. Ez tőlünk kb. 200 méterre volt az Argaga völgyben, ahová egy magánút vezet át Vueltasról. Az úton járnak gyalogosok, autósok egyaránt, ugyanis lakóházak is vannak a völgyben. Őket a sziklaomlás most elzárta a külvilágtól, csak csónakkal tudnak átjönni a faluba. Szerencsére személyi sérülés nem történt.   

Szólj hozzá!
Címkék: sziklaomlás

Spanyolország két hónap alatt, lassan oldja fel a korlátozásokat

2020. április 30. 20:12 - Élet La Gomerán

Mióta február 1-én reggel arra ébredtem a híreket olvasva, hogy a Covid-19, más néven a koronavírus új változata, pont La Gomerán jelent meg először Spanyolországban, megváltoztak a hírolvasási szokásaim. Sokkal több spanyol sajtóterméket kezdtem követni, beépült a mindennapjaimba, hogy nemcsak a magyar vonatkozású híreket figyelem, de a spanyolt is. Talán soha nem szerepelt ennyit még a mi picike szigetünk az országos sajtóban, mint az elmúlt hetekben. Szerencsére az utóbbi időben azzal a nagyon pozitív hírrel kerültünk be, hogy "kitakarodott" innen a koronavírus. A Kanári-szigetek átfertőzöttsége végig jóval alatta maradt az országos átlagnak, de azért Tenerifét elég rendesen elkapta a többi szigethez képest. 135 ember hunyt el eddig 2205 bizonyított betegszám mellett a nyolc szigeten. 102 beteg jut 100.000 lakosra. La Graciosán egyáltalán nem volt megbetegedés, El Hierron 3-4, nálunk összesen 10. 

Azért ezt a három szigetet emelem ki, mert a korlátozások feloldása itt kezdődik el, ezeken a kicsi szigeteken és a Baleári-szigetekhez tartozó Formenterán. A négy sziget körül a miénk a legnagyobb 22 ezer lakossal és március 29-én regisztrálták az utolsó Covid-19 fertőzöttet. Május 4-én a feloldás első fázisába léphetünk, ami azt jelenti, hogy megnyithatnak a boltok, az éttermek, bárok teraszai 30% kapacitással, kinyithatnak a fodrászatok időpont foglalásos rendszerben, szabadon járhatunk-kelhetünk a szigeten. A zárt terekben maszkviselésre köteleznek. 

depositphotos_362309094_l-2015.jpg

Las Americas, Tenerife március 21-én

Május 11-től majd más tartományok is az első fázisba léphetnek, de addig is, szombattól mindenhol lehet már egyéni sport céllal is utcára lépni: sétálni, kocogni, mozogni egy kicsit. Andalúzia, Katalónia és a Kanári-szigetek ezt időkorláthoz kötné, mindhárman másképpen, végül egységes reguláció lesz: 6-10:00 és 20-23:00 között lehet sportolni, maximum két felnőtt lehet együtt, akik egy címen élnek. Gyakorlatilag a ház körül 1 km-es körzetben lehet gyalogolni, futni, biciklizni. A 70 év felettiek 10:00-12:00 valamint 19-20:00 között mehetnek utcára. A gyerekeket 12-19:00 között vihetjük ki. Az 5000 lakosnál kisebb településeken nem lesz megkötés, így nálunk, Valle Gran Reyben sem.

A kormányt természetesen támadja mindenki és a koalíción belül sincs teljes összhang. Kritizálják a feloldás menetrendjét, részleteit, sebességét, irányítását; támadják a tartományi vezetők, elégedetlenek a gazdasági szereplők, az egészségügyi dolgozók, a bankok és még a most újrainduló szektorok is. A városi éttermeknek gyakran kicsi a terasza ahhoz, hogy érdemes legyen kinyitni az engedélyezett 30%-os kihasználtsággal, mert amint kinyitnak, elesnek a támogatásoktól, amit azért kaptak, hogy ne menjenek tönkre azalatt, amíg muszáj volt zárva tartaniuk. A tengerparti helyeken pedig nincsenek turisták és csak találgatások vannak arról, hogy mikor jönnek újra. A lakosság nagyon nehéz helyzetbe került.   

Négy fázist tervez a Pedro Sánchez vezette koalíciós kormány, mindegyik körülbelül két hétig fog tartani, így 6-8 hét alatt fogják feloldani az összes korlátot. A következő fázisba lépés feltételei szigorúak: tekintetbe veszik a fertőzésszámok alakulását, az egészségügyi személyzet kapacitását, a biztonsági készültséget, mint pl. képesek-e szűrni a vírust a kórházba kerülő embereken, megszűrték-e az idősotthonok lakóit, van-e előírt számú intenzív ágy és lélegeztető gép. A kormány aszimmetrikusan, fokozatosan és koordináltan tervezi a feloldást, amelynek értelmezése rendesen feladja a leckét mindenkinek.

  • Egymást meglátogatni az otthonában az első fázisban nem lehet, de megihatunk együtt valamit egy teraszon a biztonsági intézkedések betartása mellett.
  • Akinek van még egy olyan ingatlana, ahol lakcímet létesített egy másik tartományban, annak várnia kell a feloldási folyamat végéig, de ugyanazon a tartományon belül már a 2. fázisban is elutazhat a saját házába. Tehát egy madridi majd júliusban utazhat el a tengerparti házába, de egy gomero már május közepe táján –mi elvileg május 18-án lépünk majd a 2. fázisba-   átmehet tenerifei lakásába.
  • Az iskolák nem indulnak újra szeptemberig, de az érettségiket meg fogják tartani. Tervezik a nyári korrepetáló kurzusokat, június 22 és július 10-e között az elmaradást mutató gyerekeknek. A 2. fázistól azonban lehetővé kell tenni a hat éven aluli kicsiknek az óvodalátogatást abban az esetben, ha mindkét szülőnek rugalmatlan és jelenlétet igénylő munkahelye van.
  • Az időseket védeni kell nekik szóló nyitvatartási időzónákkal, erről a napokban kapunk majd tájékoztatást.
  • Már a 0. fázistól, tehát mindenhol, vásárolgathatunk a kisebb üzletekben, de a bevásárlóközpontokat csak a 2. fázisban nyitják meg.
  • A természetbe hamarabb, az első fázisban is kimehetünk és a múzeumokat is lehet látogatni már az első szakaszban.
  • Misét a 2. fázistól lehet celebrálni, 50%-os helykihasználtsággal. 
  • A konyhakertet már lehet művelni, ha a telek a szokásos lakhelyen van, tehát a lakóhely municipióján belül. (kb.járásnak felel meg)
  • Júniusban majd kinyitják a strandokat is, ezt csak a 3. fázisban engedik.

Spanyolország nem számol külföldi turizmussal ezen a nyáron. Egyelőre a központi kormány "nem hallja" a tartományi sikolyokat, de ezek a sikolyok sem határozottak. Éhen haljunk turisták nélkül vagy jöhessenek, de megbetegíthetnek bennünket újra? Van egy olyan meglehetősen meredek elképzelés, hogy jöjjenek, de hozzanak negatív tesztet, ami maximum négy napos. Ugyanakkor egyes országok óva intik állampolgáraikat Spanyolországtól, például a németek, ami nem meglepő egyáltalán, de a németek nélkül nehéz elképzelni a turizmus újraélesztését. A légitársaságok is vívódnak még, hogyan indítsák majd újra járataikat. A kikötők és repülőterek megnyitása az utolsó intézkedések között lesz, hiszen egyelőre még országon belül sem utazhatunk szabadon, csak szigorú feltételek mellett.

Spanyolország az egyik legfertőzöttebb ország. Néhány nappal ezelőtt a kormány megváltoztatta a statisztikát, külön kezelve a PCR pozitívakat a gyorsteszttel igazoltaktól és a tüneteket is mutató betegeket azoktól, akik nem éreznek semmit. 200.000+ fertőzöttnél tartunk 24,5 ezer halottnál. 454 fertőzött jut 100.000 lakosra.

Magyarországra hazajutni jelenleg elég körülményes és veszélyes. Van néhány gép hetente Madrid és Barcelona felé, illetve hetente egy-kettő Frankfurtba, amivel ismerősök fognak utazni, ezért merem biztosan állítani, hogy létezik. Ránéztem a tenerifei repülőterek adataira, de nem megbízhatóak, mert a májusi Wizzair gépek biztosan nem mennek, a jegyeket visszamondták, de a reptéri induló járatok között mégis szerepel a pénteki szokásos járat. Szóval csak átszállással, de kétlem, hogy össze lehet rakni egy utazást néhány órás tranzittal, ahogy azt megszoktuk békeidőben. Minél hosszabb egy út, csekkolással, szállodával, taxizással, annál nagyobb az esély a fertőzésre egy nagyvárosban. Feltételezhető, hogy mások is így gondolkodnak, tehát csak az utazik, akinek muszáj. Így viszont nem alakul ki kereslet a jegyek iránt. Én azoknak hiszek, akik szerint évek telnek majd el, amíg újraépülnek a régi járatok. Befellegzett az olcsó repülőjegyeknek. 

depositphotos_355369964_s-2019.jpg

(Mindkét foto a www.depositphotos.com oldalról származik.)

Örülünk, hogy hamarosan szabadon jöhetünk-mehetünk szeretett, gyönyörű szigetünkön, ami most annyira nyugodt lesz, mint ahogy mi, személy szerint még sose láttuk. Ugyanakkor félünk is, hogy megindul az elvándorlás, ezáltal az itt maradók számára is egyre szűkülnek a lehetőségek, szolgáltatások.  

Szólj hozzá!

Enyhítenek a kijárási korlátozáson

2020. április 26. 02:23 - Élet La Gomerán

Reggeltől minden nap kivihetjük a gyereket egy órára a levegőre!

Egyetlen rövid mondat, de ebben annyi érzelem van, hogy nem is tudom hirtelen, hogy hol kezdjem el mesélni, hogy min mentünk át, Európa legszigorúbb kijárási korlátozása alatt. Mit éltünk át 6 hétig a kényelmes, világos, napsütötte, óceánra néző otthonunkban, miközben nem lettünk betegek, sőt egyelőre egyetlen ismerősünk miatt sem kell aggódnunk -nem tudunk senkiről, hogy beteg lenne-, van ételünk bőven és a megélhetésünk is biztonságosnak tűnik. Igazán semmi okunk nem volt a panaszra és mégis nagyon nehéz volt. Átértékeltünk sok mindent. Remélem, holnaptól könnyebb lesz, mert élni fogunk az új szabadsággal, minden nap ki fogjuk vinni a levegőre a 7,5 éves kisfiúnkat. La Gomera mentes a vírustól: az utolsó beteg is meggyógyult, már egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet és fertőtlenítettek minden zugot. Úgy gondolom, szinte semmilyen vírusveszélyt nem jelent, ha betartva az előírásos óvintézkedéseket kijárunk mozogni, sétálni: napi egyszer egy óra, egy kilométeres körzetben.

Spanyolországban ez az első lényeges lépés, ami afelé mutat, hogy lassan visszarendeződünk a régi életünkbe. Mindezt úgy, hogy még mindig napi 400-600 halott van és tízszer ennyi új fertőzött. Félelmetes, amin ez az ország átmegy és aggasztóak a kilátások a Kanári-szigeteken turizmus nélkül. Azonban a mi családi életünk is aggasztó irányban halad és ennek oka az otthon tanulás keserve a bezártsággal ötvözve. Nincs még egy ilyen szigorú karanténintézkedés Európában, mint itt. A gyerekek 42 napja nem hagyhatták el otthonukat. Akinek nincs minimum családi háza udvarral, annak ez egy kisgyerekkel kemény próbatétel. 

  

Szólj hozzá!

Elszigetelődtünk

2020. március 25. 00:19 - Élet La Gomerán

Spanyolországban 10. napja élünk bezárkózva otthonainkban. Aggódva figyeljük minden nap a számokat, nemcsak Spanyolországét, hanem Magyarországét is. Mindenhol nőnek az esetszámok, még itt, a Kanári-szigeteken is. Nálunk, La Gomerán nem terjedt a betegség eddig és Isten segítsen meg bennünket, hogy ez így is maradjon. Három eset történt eddig:

1. 02.01. Egy német turista, aki szerencsésen meggyógyult enyhe tüneteiből és hazautazott.

2. 02.26. Egy asszony, aki Olaszországban töltött néhány napot és pont a mi városunk egyik öregek gondozó otthonában dolgozik. Ez nagy riadalmat keltett, de nem fertőzte meg a lakókat. Ő is meggyógyult már enyhe lefolyású betegségéből.

3. Nem tudok róla semmit.

Kezdek bizakodni, ugyanakkor nagyon aggaszt, hogy a szomszédos Tenerifén és a többi szigeten is még mindig növekszik a fertőzöttek száma, pedig az éghajlatunk, a hűvös március ellenére, elvileg nem kedvez a vírusfertőzésnek. 

koronavirus.jpg

Mindezzel együtt, ha a spanyol nagytotál számokat (03.24. ~42000 beteg), tartományokra bontva nézzük, akkor mégis csak azt látjuk, hogy a melegebb éghajlatú tartományok kevésbé fertőzöttek, mint az északi, hűvösebbek:

Ceuta (7) városállam után Andalúzia jön 29,4 és a Kanári-szigetek 30,5 fertőzött / 100.000 lakos. Ez a szám Madridban 185, Katalóniában 130. További részletes elemzéseket innen is olvashatsz: El País és innen is: El Mundo.

A szigetre érkező áruszállítást így fogadja az egyetlen működő kikötőnk:

Szólj hozzá!
Címkék: koronavírus
süti beállítások módosítása