Életünk La Gomerán

Viva La Gomera!

Karantén hírek a Kanáriról

2020. február 26. 20:27 - Élet La Gomerán

Tegnap megint Tenerife került a hírek központjába meglehetősen sajnálatos hírekkel. 1000 ember karanténban egy adejei hotelben, lássuk be, rémálomba illő vakáció!  Gondoljunk csak bele, befizetünk egy útra egy jó szállodába, százezreket (millió forintot?) adunk ki és először egy homokvihar, majd egy karantén lehetetleníti el a nyaralást. Nemhogy a szállodát nem hagyhatod el, de a szobádat sem. Majd kapod a híreket, hogy az utasbiztosításod alig ér valamit, de még az útlemondási biztosításoddal sem tudsz élni, hiszen egészséges vagy, nem is történt veled semmi az égvilágon. Hát kösz! Úgy hírlik, a vírus életképtelen a melegben, ezért is fog a jó idő beköszöntével kimúlni. Ha ez igaz, akkor a Kanári-szigetekre behurcolt kórokozóknak nem sok esélye van, a homokvihar idején meg különösen tikkasztó meleg volt. Más kérdés, hogy a vírushordozók valószínűleg ezalatt a légkondis szállodai szobában konzerválták őket, hogy elkerüljék a légzőszervi megbetegedéseket, amit a levegőben levő por okozhatott volna, ha kimentek volna. A viharba, ez egy ördögi kör!

Mára azonban érkeztek megnyugtatóbb hírek is! 

- A lombardiai doki közvetlen környezete, 4 ember adott csak pozitív mintát, köztük a felesége. Jó általános állapotban vannak, jelenleg az egyetemi klinikán gondozzák őket.

- Szűrték első körben még azt a 17 embert, akikkel kapcsolatba lépett, közülük hatan a társaságában nyaraltak és tizenegyen még valami módon közel kerültek hozzá, köztük a személyzet érintett tagjai. Mindenki negatív az első mintavétel alapján.

-Elkerülendő a felesleges macerát, amivel tegnap a 723 szállóvendéget és a 270 szállodai dolgozót sokkolták, mára enyhítettek valamelyest a korlátozáson. Aktív otthoni utánkövetésre módosult a karanténrendelet a szállodai dolgozók számára és annak a 106 frissen becsekkolt nyaralónak, akik azután érkeztek, hogy a szerencsétlen doki már távozott a hotelből. A tenerifei lakcímű nyaralók is hazamehetnek házi őrizetbe, de ez a létszám még nem ismert. 

- Domingo Nuńez epidemiológus beszámolt a sajtótájékoztatón arról is, hogy van néhány, nem számottevő légzőszervi panaszos a nyaralók között, de ez a normális arányt nem haladja meg, különös tekintettel arra, hogy influenzaszezon is van és a kalima is okozhat ilyen panaszokat.

- Arra kérték a lakosságot és a nyaralókat, hogy ha gyanús tüneteik vannak, mint száraz köhögés, torokfájás, légzési nehézség, láz; ne menjenek be a rendelőintézetekbe, hanem hívják fel a 112-t. Mindenkit a saját otthonában fognak megszűrni, ezzel is elkerülve a közösség esetleges megfertőzését. 

Eredeti cikk az El Día oldalán.

Update 1. 21:16. Egy a városunkban élő olasz hölgy is pozitív, aki a hónap elején hazalátogatott Olaszországba. Karanténban van a kórházban. Most valahogy az jutott eszembe, amit egy belgyógyász mondott nekem egyszer: "egészséges ember nincs ám, csak olyan, akit nem vizsgáltak még ki alaposan."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalagomera.blog.hu/api/trackback/id/tr815493310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása